ANTIBIOTICELE LA COPII ȘI REPETATELE GREȘELI DE ADMINISTRARE

Atunci când nu reprezintă tratamentul corect, antibioticele la copii nu sunt de niciun ajutor. Dimpotrivă, pot face mai mult rău. Este și motivul pentru care ele nu se acordă decât pe baza prescripției medicale.

 

În ciuda tuturor campaniilor de educație – și nu puține! -, apetitul părinților pentru antibiotice nu a scăzut semnificativ. Astfel, deși s-a insistat pe precizarea că acestea sunt recomandate pentru tratarea infecțiilor bacteriene, NU virale, confuzia încă persistă. Antibioticele la copii sunt prescrise numai de medic, și numai după efectuarea antibiogramei. Iată câteva dintre cele mai frecvente întrebări ale părinților și răspunsurile specialiștilor.

Copilul meu are o răceală puternică. De ce medicul nu îi prescrie un antibiotic?

Răcelile sunt cauzate de viruși, iar antibioticele sunt folosite în tratarea infecțiilor cauzate de bacterii. În general, cele mai frecvente simptome ale răcelii sunt congestia nazală și tusea, iar starea copilului se îmbunătățește și fără a fi utilizate medicamente.

Care sunt riscurile atunci când este administrat antibiotic într-o infecție virală?

Riscul este unul pe termen lung. Folosirea antibioticelor în mod greșit, în infecții virale, poate oferi organismului rezistență. Astfel, în momentul în care chiar va fi nevoie de administrarea unui antibiotic, într-o infecție bacteriană, el să nu mai aibă efect.

În răceală, mucusul galben sau verde este semnul unei infecții bacteriene și ea trebuie tratată cu antibiotic?

În timpul unei răceli obișnuite, de natură virală, este normal ca mucusul să-și schimbe consistența, să devină gros și să capete culoare galben-verzui. Simptomele durează în general cam zece zile. Dar există și situații în care în boala respiratorie poate fi implicată o bacterie. Dacă răceala copilului – în care este prezentă tusea și mucusul gros, galben-verzui – durează de mai mult de zece zile și se manifestă și febră peste 39 de grade, poate fi nevoie de un antibiotic. Prescris, desigur, de medic.

Antibioticele sunt recomandate în tratarea infecțiilor urechii?

Nu toate infecțiile urechii sunt tratate cu antibiotice. Cel puțin jumătate din toate infecțiile urechii dispar fără antibiotice. Dacă copilul nu are febră mare sau o durere acută severă, cel mai probabil că nu are nevoie de antibiotic.

Pentru durerile în gât se folosesc antibiotice?

Nu. Mai mult de 80% din durerile în gât sunt cauzate de un virus. Antibioticele pot fi utilizate doar când este vorba despre gât inflamat din cauza unei infecții cu streptococi din grupa A. Acest tip de infecție afectează copiii de vârstă școlară, nu și pe cei cu vârsta sub 3 ani. Înainte de prescrierea antibioticului medicul va efectua un test de streptococ.

Antibioticele produc efecte secundare?

Efectele secundare pot apărea la 1 din 10 copii care iau un antibiotic. Reacțiile adverse pot include erupții cutanate, reacții alergice, greață, diaree și dureri de stomac. Apariția acestora trebuie raportată pediatrului.

În cât timp își fac efectul antibioticele?

În majoritatea infecțiilor bacteriene, semnele îmbunătățirii stării pacientului apar în 48-72 de ore de la inițierea tratamentului. Cu toate acestea, NU SE VA ÎNTRERUPE TRATAMENTUL! El va fi urmat conform recomandărilor medicului.

Pot antibioticele să ducă la bacterii rezistente?

Utilizarea repetată și necorespunzătoare a antibioticelor duce la rezistență. Bacteriile rezistente nu mai sunt omorâte de antibioticele utilizate în mod obișnuit. Este mai important ca micuțul să utilizeze antibioticul cel mai specific pentru infecția pe care o are decât un antibiotic care ar trata un spectru mai larg de infecții. Atunci când copilul dezvoltă o infecție rezistentă la antibiotice, poate fi necesar un tip special de antibiotic, care se administrează intravenos, în spital.

My title page contents