Cum faci față căldurii? 6 sfaturi despre alimentația vara

Cum faci față căldurii? Odată cu venirea verii, temperaturile cresc tot mai mult în termometre, transpiram mai mult și, astfel, pierdem multe minerale. Nici nu e de mirare că de multe ori ne simțim mai obosiți și epuizați. Din aceste motive, nevoile noastre alimentare se schimbă în acest sezon față de restul anului.

Mai mult, atunci când pleci în vacanță, de multe ori acorzi mai puțină atenție calității alimentelor și a caloriilor. Totuși, respectarea unor sfaturi alimentare poate fi utilă pentru a face față căldurii verii și a reduce riscul de deshidratare care afectează în principal copiii, bătrânii și femeile însărcinate. În plus, hidratarea este importantă și pentru a evita acumularea de kilograme în plus, care te-ar face să nu arăți la fel de bine în costumul de baie.

Cum faci față căldurii? Iată 6 sfaturi alimentare de care să ții cont:

1. Menține o stare corectă de hidratare

În timpul verii, menținerea unei hidratări adecvate este așadar cheia refacerii lichidelor pierdute prin transpirație. Nu e o noutate că, în fiecare zi trebuie să bei cel puțin un litru și jumătate de apă sau 8 pahare. Sfatul este să te hidratezi cât mai mult, chiar dacă nu simți că ți-e sete. Uneori, când vei simți nevoia de apă, este deja prea târziu și simptomele de deshidratare s-ar fi putut manifesta deja.

Această afecțiune nu trebuie subestimată, deoarece lipsa apei poate duce la probleme grave, cum ar fi îmbolnăvirea și apariția unor stări de confuzie. Mai ales dacă sunt însoțite de căldură puternică. În plus, prin consumul cantității potrivite de apă pe zi, este posibil să contracarezi stagnarea lichidelor și să previi imperfecțiunile supărătoare ale pielii precum celulita.

2. Consumă mai multe fructe și legume proaspete

În sezonul estival, avem la dispoziție o gamă largă de fructe și legume. Astfel, ne butem bucura de acestea din plin și mai ales pe gustul nostru, deoarece avem de unde alege. De fapt, atunci când transpiram, nu pierdem doar apă, ci și multe săruri minerale și vitamine solubile în apă. De aceea, vara ne simțim mai obosiți și epuizați. Fructele și legumele proaspete sunt foarte bogate în apă, săruri minerale și vitamine. Prin urmare, este bine să te „aprovizionezi” din plin cu acestea, pentru a reintroduce micronutrienții pierduți de transpirație și pentru a face mai bine față celor mai călduroase zile.

Reține! Trei porții de legume și 2-3 fructe de sezon pe zi sunt suficiente pentru a face față căldurii verii și pentru a câștiga bunăstare.

3. Promovează digestia

Atunci când e cald, digestia încetinește, așa că este important să ne ajutăm corpul să funcționeze eficient. Cum? În primul rând, este necesar să reduci consumul de preparate elaborate și bogate în grăsimi, limitând preparatele care conțin, de exemplu, smântână, unt, margarină, maioneză sau prăjeli. Este de preferat să alegi alimente proaspete, ușor digerabile și bogate în apă, eventual preparate la aburi. Astfel încât aportul de nutrienți (vitamine și minerale) să rămână neschimbat. Pentru un plus de gust și aromă, poți adăuga două lingurițe de ulei de măsline extravirgin. Atenție mereu la porții!

4. Nu sări peste mese! Ai dreptul și la gustări proaspete și sănătoase

Gustarea de la mijlocul dimineții și gustarea de după-amiază sunt mese foarte importante. Acestea joacă un rol de importanță fundamentală la toate vârstele, deoarece gustările ajută la menținerea metabolismului activ, determinând astfel o serie de avantaje: permit corpului să distribuie mai bine energia (caloriile) pe parcursul zilei, să-și mențină nivelurile de zahăr din sânge (și în consecință, insulina) mai constantă. În plus, când va veni ora pentru mesele de prânz și cină, nu o să îți fie foarte foame. Prin urmare, fără riscul de a introduce exces de calorii.

Câteva propuneri de gustări proaspete și sănătoase pot fi:

  • un iaurt cu conținut scăzut de grăsimi cu niște fructe proaspete;
  • un smoothie, sau mai bine zis, un extract de fructe sau legume;
  • o mână (20g) de nuci precum nuci, migdale sau alune;
  • înghețată cu fructe sau un aperitiv savuros, cum ar fi două crutoane de pâine integrală cu câțiva fulgi de parmezan.

Această brânză este un adevărat concentrat al tuturor nutrienților buni ai laptelui, dar cu mai puțină grăsime. De asemenea, conține multe proteine ​​cu valoare biologică ridicată, vitamine esențiale precum A și cele din grupa B (B2 și B12) și săruri minerale esențiale precum calciu, zinc și seleniu. Un aliment ideal pentru regenerarea și refacerea mineralelor pierdute prin transpirație.

5. Mâncare sigură

Este esențial să respecți metodele de conservare a alimentelor pe care le consumi, mai ales în prezența căldurii verii. Atunci când ești nevoită să iei mâncarea cu tine în afara casei, este indicat sa folosesti o pungă termică introducând tabletele frigorifice corespunzătoare. Sau să folosești mici frigidere portabile, unde poți depozita alimentele în mod corect. Menținerea lanțului de frig este esențială: depozitarea deficitară a alimentelor te expune la un risc mai mare de a contracta bacterii intestinale care pot provoca gastroenterite și pot contribui la deshidratare.

6. Cum faci față căldurii? Ai grijă la băuturi!

În timpul sezonului cald este recomandat să reduci consumul de băuturi cu adaos de zaharuri, precum sucuri de fructe, cola, ceaiuri cu gheață etc. În primul rând, aceste băuturi sunt slabe din punct de vedere calitativ, pentru că ele conțin în principal calorii goale, adică aduc energie (dată de zahăr), dar fără nutrienți. În plus, prin retragerea lichidelor din intestin, se poate ajunge la dizenterie și astfel este accentuată deshidratarea. Această problemă se manifestă mai mult la copii, mai ales pe timp de căldură.

De asemenea, trebuie să fii atent la alcool pentru că, pe lângă faptul că este bogat în calorii (multe goale), alcoolul este o substanță vasodilatatoare care crește senzația de căldură și, prin urmare, transpirația. În caeste condiții, de exemplu, femeile pot bea un pahar de vin pe zi, în timp ce bărbații pot bea maximum două.

My title page contents