Cum motivezi copilul să învețe? Una dintre cele mai dificile sarcini pentru un părinte este cum să-și motiveze copiii să studieze, mai ales dacă aceștia nu manifestă o mare pasiune pentru școală. Acest lucru face adesea ca timpul alocat temelor pentru acasă să fie stresant pentru părinți și neinspirat pentru copii.
În realitate, fiecare copil are capacitatea de a studia; totul constă în stimularea copiilor să studieze în mod corect și potrivit lui.
Fără reproșuri sau impuneri prea rigide, ci cu multă ascultare, prin stimularea curiozității și provocarea de sine. Găsirea unei modalități bune de a motiva copilul să fie interesat de studiu va ajuta părintele să trăiască într-un mod mai senin momentul temelor pentru acasă; în plus, va oferi copilului posibilitatea de a-și dezvolta propria metodă de studiu.
Care este rolul părintelui? Cum își motivează copilul să studieze?
În primul rând, părintele trebuie să încurajeze copilul pentru a-și găsi motivația de a studia. Este importantă construirea unor obiceiuri care să dureze în timp.
Forțând copilul să-și facă temele, dimpotrivă, acest comportament îl poate face să simtă resentimente față de timpul pe care ar trebui să-l dedice studiului, făcând auto-motivația mult mai dificil de realizat.
Cum motivezi copilul să învețe? Iată 8 reguli de la care să pornești pentru a-ți ajuta copilul să studieze:
1. Găsește un loc unde să studieze fără distrageri
Un prim punct fundamental pentru a motiva un copil să-și facă temele sau pentru a-l ajuta să studieze este cu siguranță să găsească o zonă a casei în care să se poată concentra și să se simtă calm.
În special, este bine ca mediul ales să fie liniștit și lipsit de distrageri.
De asemenea, este important pentru copii să aibă întotdeauna toate elementele necesare pentru a-și face temele; caietele, creioanele, pixurile trebuie păstrate în ordine, astfel încât căutarea lor să nu devină un motiv de distragere a atenției sau o scuză pentru a nu studia.
2. Poartă un dialog deschis cu copilul
Temele și studiul sunt cu siguranță foarte importante pentru creșterea copiilor și pentru formarea lor, atât din punct de vedere uman, cât și cultural.
Cu toate acestea, părintele nu trebuie să fie rigid față de copilul lor, cu pretenții exagerate în ceea ce privește notele sau, mai rău, făcând comparații cu colegii lui de clasă. O astfel de atitudine nu ar face decât să împovăreze copilul cu anxietăți și așteptări; în consecință, copilul se va închide în el și nu va mai comunica cu părintele.
Atitudinea corectă este întotdeauna să-i asculți pe copii, să le înțelegi dificultățile și pasiunile și să-ți bazezi așteptările ca părinte pe acestea. Prin dialog poți ajunge, ca părinte, să înțelegi ce îl împiedică pe copilul tău să studieze.
3. Concentrează-te pe modul de învățare și nu pe rezultat
Stabilirea unui dialog cu copilul tău, îi va permite acestuia să se concentreze asupra obiectivelor corecte, care sunt învățarea și îmbunătățirea abilităților.
Pe de altă parte, a avea obiective realiste în conformitate cu interesele și abilitățile lor este o motivație excelentă de a studia pentru copii și adolescenți. De aceea, nu uita să sărbătorești realizările copiilor tăi, dacă acestea se referă la îmbunătățirea lor personală; fie că este vorba de rezolvarea unei probleme de matematică, de scrierea unui eseu fără greșeli sau într-un timp scurt. Acest lucru, fără a da importanță exclusiv notei date de profesor.
Când ne îndreptăm atenția către învățare, copiii pot găsi mai multă satisfacție în îndeplinirea sarcinilor lor, găsind un stimulent mai mare pentru a studia.
4. Determină copilul să fie pasionat de materiile școlare
O altă regulă pentru a-i motiva pe copii să studieze este aceea de a-i face să fie pasionați chiar și de acele subiecte considerate mai dificile și mai plictisitoare.
Găsirea unor metode alternative care stimulează curiozitatea și învățarea creativă prin jocuri, interacțiuni, provocări și chestionare poate fi o modalitate excelentă de a face chiar și subiectele aparent mai puțin antrenante, interesante și atractive.
5. Încurajează copilul să aibă noi stiluri de învățare
Fiecare copil are propriul stil de învățare. În general, sunt identificate 4 stiluri de învățare:
Primul este reprezentat de canalul vizual-verbal; adică stilul de învățare în care noțiunile sunt transmise în principal prin citire și scriere.
Al doilea este reprezentat de canalul vizual-iconografic, în care preferința este pentru imagini, desene, fotografii, simboluri, hărți conceptuale, grafice și diagrame. În acest caz, un instrument excelent pentru stimularea studiului sunt lecțiile video; în special pentru copiii de școală primară.
Al treilea stil de învățare este reprezentat de canalul auditiv, în care preferința este pentru ascultare. Acestea sunt cazurile în care copiii și tinerii învață mai mult participând la o lecție, participând la discuții și prin munca în grup.
Al patrulea grup este reprezentat de canalul kinestezic, în care copiii învață prin asocierea învățării cu o acțiune.
Mai ales în primii ani de școală este bine să-i lăsăm pe copii să exploreze toate metodele de învățare; astfel se vor asigura că o identifică pe cea care este cea mai eficientă pentru ei.
De asemenea, se poate întâmpla ca un copil să aprecieze un stil de învățare pentru unele materii și altul pentru alte materii; astfel încât, o comparație cu ei și profesorii lor va face ca momentul studiului să fie fructuos și chiar stimulativ.
6. Dezvoltă o metodă eficientă de studiu împreună cu copilul tău! Iată cum motivezi copilul să învețe!
Studiul trebuie să fie responsabilitatea copiilor; din copilărie trebuie să învețe să gestioneze acest moment cât mai autonom posibil.
De fapt, predarea unei metode de studiu deja de la școala primară, îl face mai autonom.
Împreună puteți alege:
- Ce oră din zi să dedice temelor pentru acasă
- Când și cât de des să ia o pauză
- Ce activități să prioritizeze copilul
Nu uita: momentele de pauză sunt esențiale pentru a permite copiilor și tinerilor să se deconecteze și, astfel, să aibă posibilitatea de a relua ritmul de învățare cu o concentrare mai mare.
7. Stabilește împreună cu copilul obiective mici în studiul de acasă
O altă modalitate de a motiva copiii să studieze este organizarea sarcinilor în obiective mici; astfel încât, odată atins, copilul să se simtă mulțumit și stimulat.
Unele dintre aceste obiective pot fi, de exemplu:
- Citirea textului atribuit de la început până la sfârșit
- Efectuarea a 5 exerciții de matematică, 3 zile pe săptămână
- Revizuirea materiei
- Repetarea, cu glas tare, a lecției dintr-o zi
Având mici obiective intermediare de atins în timpul studiului permite copiilor să înțeleagă mai bine munca depusă și să aibă control asupra situației; întotdeauna cu scopul de a-i face autonomi și independenți.
8. Stimularea intereselor personale ale copiilor și tinerilor
Amintește-ți întotdeauna că temele și studiul trebuie să fie incluse într-un proces mai larg de creștere a copiilor lor.
Prin urmare, este important să se stimuleze alte aspecte ale vieții lor și ale intereselor lor personale, cum ar fi sportul, muzica sau tehnologia. Numai în acest fel, studiul devine mai ușor și mai motivant de abordat; face parte dintr-o zi în care responsabilitățile alternează cu momente de petrecere a timpului liber într-un mod organizat.