Cum gestionezi frustrarea copiilor? Plânsul este un mecanism fundamental de comunicare la copii. Încă de la naștere, plânsul devine o modalitate pentru bebeluș de a-și comunica nemulțumirea sau frica lui față de ceva. Cu toate acestea, la copilul mai mare, atunci când este rezultatul frustrării, poate fi dificil de gestionat; există multe mame care simt un sentiment de vinovăție în raport cu această problemă a copilului lor.
Din acest motiv, este util ca părinții să găsească o modalitate de a clarifica mai bine problema frustrării copilului lor.
Cum să procedeze?
Cum gestionezi frustrarea copiilor? Iată 6 sfaturi:
Comunicarea e cheia
Printre cele mai utile sfaturi pentru a gestiona frustrarea copiilor se numără comunicarea. În funcție de vârsta copilului, comunicarea are niveluri diferite. Atunci când copilul se află într-o stare de frustrare, trebuie să găsești cea mai bună modalitate de a comunica cu el. Comunicarea nu este doar verbală, ci constă în exemple, priviri, atitudini, reacții. Întotdeauna, totul trebuie să fie clar și să nu lase nimic în așteptare, promisiuni făcute și alte lucruri care pot duce la dezamăgire și frustrare.
Apelează la raţionament
Începând cu vârsta de 6 ani, copiii pot înțelege și explica motivul frustrării. Iar tu, dragă părinte, fă-ți timp să petreci cu copilul tău și încearcă să înțelegi situația în care se află acesta. Apoi ascultă lucrurile pe care trebuie să ți le spună și începe să găsești motivele frustrării. La final, ajută-ți copilul și încearcă să găsești o soluție prin raționament.
Exemplu tău, model pentru copil
Frustrarea mai poate apărea și ca urmare a sentimentelor tacite pe care copilul nu le exprimă cu ușurință. Într-o astfel de situație, este întotdeauna potrivit să se dea un exemplu pozitiv de liniște și acceptare. Exemplul tău, dragă părinte, este fundamental pentru reacția copilului. Adesea, reacția copilului la anumite situații este dictată de comportamentul părinților care se înfurie sau se impun în fața lui.
Este nevoie de comprehensiune
Încercați să vă puneți în locul copilului vostru! Uneori nu prea înțelegem motivele frustrării lor. Să nu uităm: sunt doar copii și trebuie să fie bine înțeleși, urmați, ajutați. Ritmul agitat al vieții ne determină adesea să ne impunem de multe ori sau să ne impunem propria decizie. În astfel de momente agitate, uităm de aceste mici ființe, care au atâta nevoie de noi, de ajutorul nostru. Deci, o regulă fundamentală de înțelegere a copiilor este să ne înțelegem mai întâi pe noi înșine.
Fiți deschiși și empatici
Încercați să vă deschideți cât mai mult posibil în fața lor. Să le înțelegeți nevoile, cererile lor. La copii, satisfacerea nevoilor este adesea un motiv de fericire și veselie, dar pe termen lung devine un stres. Obiceiul de a-și satisface propriile reacții interne determină copilul să acumuleze unele comportamente pe care le gestionează cu dificultate. Ele se vor repeta în etapele vieții. Frustrarea devine o reacție obișnuită pentru copii, deoarece, de multe ori, aceștia reușesc să obțină ceea ce își doresc de la părinții lor, doar fiind triști sau plângând.
Ajutați-i să învețe strategii adecvate de adaptare
Puteți, de asemenea, să-i învățați pe copiii voștri modalități adecvate de a acționa atunci când sunt frustrați sau simt orice emoție. Dacă sunt furioși, îi puteți ajuta să învețe tehnici de respirație profundă pentru a se calma; îi puteți ajuta, de asemenea, să găsească un loc liniștit în casă pentru a rămâne singuri pentru câteva minute, atunci când sunt supărați.
Dar nu doar când sunt triști trebuie învățați cum să reacționeze, ci chiar și atunci când sunt foarte bucuroși și fericiți. Uneori, copiii trebuie să învețe când este momentul potrivit pentru a sări în sus cu emoție și țipăt și atunci când acest lucru nu este adecvat.
Concluzie: Aceste 6 sfaturi utile împotriva frustrării constituie o bază de la care puteți începe să vă înțelegeți copilul. Așadar: ascultați, ascultați, ascultați!