Părinți fără răbdare. Sfaturi pentru a fi mai răbdători cu copiii

Părinți fără răbdare. Sfaturi pentru a fi mai răbdători cu copiii

Părinți fără răbdare? Ce e de făcut? În general, răbdarea nu este punctul forte al părinților de astăzi. Motivele sunt destule: Stresul la care sunt supuși, competitivitatea din jur, graba, așteptările mari pe care le au aceștia și pe care le pun pe umerii copiilor, dar și incertitudinea cu privire la ceea ce se va întâmpla în viitor.

Și dacă la toate acestea adăugăm faptul că, în ziua de azi, copiii sunt foarte agitați și nervoși, mereu în luptă cu părinții, misiunea devine și mai grea.

Menținerea controlului este esențială pentru ca părinții să fie mai răbdători. Controlul, sau mai degrabă autocontrolul, ajută la stabilirea limitelor și la gestionarea circumstanțelor, la înțelegerea acestora și la luarea unor decizii mai inteligente. Cu toate acestea, răbdarea este o virtute care trebuie consolidată, deoarece copiii, când vor ajunge adulți, vor deveni reflexia părinților.

Părinți fără răbdare: cum să-i recunoști?

Țipă, au o atitudine agresivă, izbucnesc în lacrimi cu ușurință, simțind dorința de a fugi sau de a lăsa totul în urmă. Acestea sunt câteva dintre semnele unui părinte care nu mai are răbdare. Educarea unui copil nu este o sarcină ușoară și este normal ca în anumite circumstanțe, părinții să fie copleșiți de disperare. Dar când acest lucru se întâmplă des, atunci trebuie luate unele măsuri.

Cei mici sunt reflexia a ceea ce părinții „seamănă și adună” acasă. Așadar, nu te mira dacă copilul tău se comportă la fel. Și, mai presus de toate, nu-l judeca fără a înțelege mai întâi.

Părinți fără răbdare. Lipsa răbdării este transmisă copiilor prin exemplul părinților

Răbdarea și autocontrolul sunt elemente cheie în procesul educațional al copilului. În cele mai dificile momente ar trebui ca părinții să respire adânc și să încerce să reacționeze diferit. Recunoașterea faptului că vor exista întotdeauna inconveniente este un pas înainte, care va permite să observi întreaga situație în mod inteligent.

Amintește-ți că vei fi un exemplu pentru copiii tăi: modul în care reacționezi la o anumită situație, va fi modul în care reacționează copilul într-o situație similară.

Așadar, cum să devii părinte mai răbdător? Iată câteva sfaturi care îți vor permite să rămâi calm în circumstanțe care pun presiune pe răbdarea ta.

Sfaturi pentru a nu mai fi un părinte fără răbdare

Ridicarea vocii, mustrarea inutilă și alte reacții provocate de lipsa răbdării sunt atitudini care pot dispărea pentru totdeauna dacă ții cont de aceste recomandări:

Ia o pauză!

Când ești obosit, ai nevoie de timp pentru a-ți reîncărca bateriile. În această situație nu ești capabil să iei decizii sănătoase, inteligente și raționale. Orice emoție puternică îți va bloca gândirea emoțională. Copiii tăi ar trebui să știe că ești obosit și că ai nevoie de un moment pentru tine. Ia o pauză de la rolul de părinte. Nu verifica temele școlare și nu încerca să controlezi nimic. Așteaptă până când te odihnești și îți revii.

Numără până la zece și ia-o de la capăt!

Dacă copiii te scot din sărite și situația scapă de sub control, numără până la zece și respiră adânc. Într-un astfel de moment,  trebuie să-ți „resetezi” mintea. Altfel nu poți continua. Cere-i și copilului să se retragă în camera lui pentru când lucrurile se vor calma.

Respiră adânc și expiră încet, conștient. Fă acest lucru de mai multe ori, numărând până la zece. Această respirație te va ajuta să te calmezi. Probabil, oftezi în mod natural din cauza expirației prelungite, iar aceasta este o modalitate naturală care ajută la eliminarea stresului.

Ai răbdare cu tine însuți!

Nu pune presiune pe tine! Nu trebuie și nu ai cum să fii un părinte perfect. Acest lucru te apasă, iar atunci când vei vedea că eșuezi, vei deveni și mai nervos. Părinții se enervează pe ei înșiși pentru că nu sunt așa cum și-ar dori sau pentru că nu știu cum să trateze situația.

Nu uitați că sunteți oameni! Dacă vă recunoașteți limitele, veți găsi, de asemenea, o modalitate de a le depăși. Și același lucru pe care îl veți aplica și în relația cu copiii voștri. Dragă părinte, fii mai răbdător cu tine însuți pentru a avea mai multă răbdare cu ei.

Nu te comporta ca un copil!

Copiii nu au capacitatea de a raționa și de a se autocontrola, așa cum au adulții. A te comporta ca un copil nu te aduce mai aproape de modul în care înțelegi lucrurile sau care te ajută să le înțelegi.

Asumă-ți rolul de adult, rolul părinților tăi, redefinindu-ți conceptul de disciplină. Copiii sunt iraționali, dar trebuie să acționezi diferit. Și dacă nu poți, trebuie să înveți cum să o faci.

Fii consecvent cu acțiunile tale!

Copiii nu învață atunci când le spunem dacă ceva nu este în regulă sau nu. Ei învață din ceea ce facem, după modelul oferit de noi. De aceea, cuvintele noastre trebuie să fie în concordanță cu acțiunile noastre. Dacă îi ceri copilului să nu țipe, nu țipa nici tu! Dacă dorești ca el să citească, oprește televizorul și începe să citești și tu”

Păstrează-ți calmul!

Evită să-ți pierzi cumpătul din cauza furiei, istericalelor, strigătelor disperate sau loviturilor copiilor tăi. Probabil că nu ne dăm seama, dar nu le poți cere copiilor tăi să nu-și piardă controlul atunci când tu ți l-ai pierdut deja. Asculta cu drag și calm ceea ce vrea copilul tău să îți comunice și caută un mod afectuos de a discuta cu el.

Încearcă să fii empatic!

Pune-te în locul lui pentru o secundă și încearcă să înțelegi ce simte (furie, rușine, frică, tristețe sau frustrare). Dacă tu ca părinte vei fi capabil să te raportezi la aceste sentimente, vei putea, de asemenea, să gestionezi mai bine situația.

Recâștigă-ți răbdarea!

Cea pe care ai pierdut-o din cauza lipsei de înțelegere, a oboselii sau a descurajării. Timpul trece repede și acest lucru este ceva ce nimeni nu poate schimba. Profită de fiecare moment pentru a te apropia de fiul și fiica ta și nu te lăsa copleșit de furie.

Merită să încerci să fii o persoană mai bună, mai ales dacă astfel vei reuși să îi oferi copilului tău instrumente excelente pentru a crește și a se dezvolta frumos.

 

My title page contents