Sughiț: ce remedii naturale și eficiente există pentru a-l face să dispară rapid? Să descoperim pe rând de la remediile clasice ale bunicii pe cele naturale mai rapide! Așa îi putem veni de hac sughițului la copii și adulți.
Sughițul când vine, vine. Și când trece, trece. Ba chiar am putea spune că este o adevărată pacoste, mai ales pentru cei care suferă de sughițuri persistente. Și apoi urmează testarea celor mai eficiente remedii, eventual naturale, adesea bazându-se pe bagajul sfaturilor bunicii (cu eventualele riscuri). Dar pentru a trece peste o criză de sughiț, trebuie, înainte de toate să-ți păstrezi calmul. Și să începi să studiezi problema începând cu cauzele care a declanșat sughițul.
Sughițul este, de fapt, un fenomen involuntar care apare atunci când mușchiul diafragmei se contractă anormal. Motivele pot fi multiple, inclusiv ingestia de alimente picante, consumul excesiv de alcool, stresul, anxietatea și ingestia de aer atunci când mestecăm sau înghițim. Dacă este un episod sporadic, nu ar trebui să provoace îngrijorare. Dacă sughițul durează mai mult de 48 de ore sau dacă este atât de sever încât provoacă probleme de mâncare, somn sau respirație, este recomandabil să consulți un medic.
Există persoane mai predispuse la sughiț?
Sughițul poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă sau sex, deși la bărbați există o incidență ușor mai mare. Cu toate acestea, unii oameni pot fi mai predispuși la sughiț decât alții. De exemplu, femeile însărcinate, sugarii și copiii sunt mai predispuși să sufere episoade de sughiț. În plus, persoanele care au suferit o intervenție chirurgicală abdominală sau care au o boală a tractului gastrointestinal pot fi mai susceptibile la sughiț.
Sughiț persistent: nu trebuie subestimat niciodată!
Sughițul persistent, care apare mai mult de două zile sau chiar până la o lună, este foarte rar și este adesea indicatorul unor patologii mai grave. De exemplu, diafragma poate deveni iritată din cauza pneumoniei, a intervențiilor chirurgicale toracice sau stomacale sau a deșeurilor care se acumulează în sânge atunci când rinichii nu funcționează corect (uremie).
Rareori, sughițul se poate dezvolta atunci când o tumoare pe creier sau un accident vascular cerebral interferează cu centrul respirator din creier. Evaluarea în timp util de către un medic și efectuarea unor teste de laborator sunt esențiale pentru a identifica cauza sughițului persistent și pentru a interveni corect.
Remedii naturale pentru sughiț
Pentru toate cazurile de sughiț ușor și temporar există mai multe remedii naturale. Cele mai frecvente sunt așa-numitele remedii ale bunicii: trebuie să-ți ții respirația timp de câteva secunde, să respiri pe gură scoțând limba sau să respiri adânc într-o pungă de hârtie (niciodată din plastic).
Acestea sunt trucuri care servesc la creșterea nivelului de dioxid de carbon din sânge, blocând sughițul. Pentru a face sughițul să treacă rapid, poți încerca, de asemenea, să muști o lămâie, să pui o jumătate de linguriță de zahăr pe spatele limbii, să mesteci bucăți de gheață sau să bei rapid un pahar de apă. În acest caz, sughițul se oprește datorită stimulării nervului vag, care se desfășoară de la creier la stomac.
Sughiț la nou-născuți: ce trebuie făcut și ce trebuie evitat?
Sughițul la nou-născuți este foarte frecvent și nu este un motiv de îngrijorare; cu excepția cazului în care durează mai mult de 48 de ore sau cauzează probleme de alimentație, somn sau respirație.
Printre remediile naturale recomandate, trebuie amintit acela de a oferi copilului o linguriță de apă sau lapte artificial la temperatura camerei; să-l alăptezi sau să-i oferi suzeta. De asemenea, poți încerca să mângâi ușor nasul bebelușului pentru a încerca să-l faci să strănute.
Cu toate acestea, unele remedii ale bunicii, vechi, trebuie evitate: oferirea unei lingurițe de suc de lămâie sau de oțet este dăunătoare membranelor mucoase delicate ale nou-născutului; în timp ce sperietura cu zgomote puternice este contraproductivă pentru sistemul său nervos și pentru auzul acestuia.