Copii plictisiți în vacanță? Idei pentru a-i ține pe copii ocupați și pentru a-și dezvolta creativitatea!

Copii plictisiți în vacanță? Vacanța de vară poate fi o perioadă stresantă pentru părinți. Aceasta, deoarece aceștia încearcă să echilibreze propriile nevoi și pe cele ale copiilor lor. Să descoperim împreună câteva idei pentru a-i ține pe copii ocupați și care să-i ajute să-și dezvolte creativitatea!

Odată cu terminarea școlii, se întâmplă ca uneori copiii să se plictisească acasă și să nu știe ce să facă. Sfârșitul angajamentelor școlare și începutul vacanței de vară reprezintă începutul unei perioade lungi în care copiii nu sunt ocupați cu nicio activitate, nu au programe și sarcini fixe.

În aceste condiții, nu este neobișnuit să auzi copilul spunând, cel puțin o dată pe zi, fraze precum „M-am plictisit”, „Sunt supărat”, „Nu am nimic de făcut”. Pentru că știm cu toții: când te plictisești, timpul trece foarte greu.

Ce să faci în acest caz?

Este esențial să nu cedezi tentației de a pune copilul plictisit în fața ecranului televizorului sau al smartphone-ului. Aceasta în cazul copiilor mai mici, dependenți în mare parte de voi, părinții. Utilizarea excesivă a acestor dispozitive este foarte dăunătoare.

Totodată, petrecerea multor ore stând pe canapea, fără a face nimic activ, îi face pe copii leneși, sedentari și predispuși la supraponderalitate și obezitate. De asemenea, poziția aplecată îi predispune la dezvoltarea tulburărilor disformice, cum ar fi scolioza, cifoza și lordoza.

În plus, specialiștii avertizează că expunerea prelungită la lumina albastră și la conținutul audiovizual „de înaltă tensiune”, cum ar fi jocurile video de acțiune sau de război, poate provoca apariția tulburărilor de somn, a insomniei și a depresiei la o vârstă foarte fragedă.

Ca să nu mai vorbim de întârzierile în învățare, dezvoltarea abilităților esențiale (cum ar fi vorbirea sau mersul) și blocarea abilităților creative ale copiilor.

În acest sens, câteva idei te pot ajuta să-i ții pe copii ocupați într-un mod sănătos. În plus, îi ajută să-și dezvolte creativitatea.

Copii plictisiți în vacanță? Creează o rutină nouă

Chiar dacă școala s-a terminat și nu mai există programe fixe, este important să continui să menții un ritm mai mult sau mai puțin fix. Doar că în loc de discipline școlare și sporturi de după-amiază vor exista alte activități.

Dimineața puteți planifica o plimbare în parc, înainte de a pregăti prânzul împreună. După-amiaza puteți alterna diferite jocuri pentru a le juca în aer liber sau în interior. Seara, înainte de cină, puteți petrece timp pentru a face ordine în toate jocurile.

Oricare ar fi activitățile zilei, este important ca rutina să rămână mai mult sau mai puțin neschimbată. Acest lucru garantează stabilitatea copilului. Acesta va ști deja exact ce va trebui să facă în acel moment precis al zilei și astfel nu va mai fi cuprins de plictiseală.

Menține o rutină previzibilă

Pentru copii, este esențial să mențină o rutină previzibilă care să le ofere limite clare și un mediu primitor, dar ferm. Obiceiurile, deși nu sunt rigide, oferă copiilor direcția de care au nevoie pentru a crește în pace și echilibru.

Flexibilitatea și satisfacerea nevoilor

Rutina de vară ar trebui să se adapteze nevoilor familiei, permițând o anumită flexibilitate în programe. În același timp, trebuie să existe asigurarea că nevoile tuturor sunt îndeplinite.

Caută sprijin în comunitate

Izolarea familiilor moderne poate face dificilă găsirea sprijinului în timpul vacanțelor. Specialiștii în comportamentul copiilor sugerează să luați legătura cu asociațiile locale. Astfel veți putea afla despre activitățile disponibile pentru copii.

Lasă loc pentru timp liber

Este important să ne amintim că timpul copiilor nu trebuie umplut cu orice preț. Oferindu-le timp liber pentru a experimenta frustrarea și creativitatea poate fi o oportunitate de creștere și responsabilitate. Copiii au nevoie și de plictiseală.

Schimbă mediul

Uneori este nevoie de foarte puțin pentru a alunga plictiseala care îi încearcă pe copii. Ducându-i în parc, la plajă, la țară și lăsându-i în contact cu natura este cel mai bun mod ca aceștia să fie cât mai puțin plictisiți.

În afara celor patru pereți ai casei, copiii vor avea mai multe oportunități de a alerga, de a se rostogoli pe iarbă, de a se juca și de a se distra. O pot face singuri sau în compania altor mici prieteni. În același timp, contactul cu natura va oferi multe beneficii sănătății lor.

Creați un „borcan de plictiseală”

Este un sistem anti-plictiseală foarte simplu de pus în aplicare cu copilul tău. Luați un borcan de sticlă cu un capac și multe foi colorate de hârtie.

Scrieți împreună pe fiecare bucată de hârtie numele unui joc sau al unei activități de făcut acasă. De exemplu ar putea fi și curățarea coșului de jucării sau a sertarului de șosete, pentru a-l responsabiliza pe cel mic.

Ori de câte ori copilul își manifestă plictiseala, roagă-l să tragă un bilet din „borcanul plictiselii”. Apoi, lasă-l să joace jocul sau activitatea indicată pe el.

Copii plictisiți în vacanță? Petreceți timp jucând

Acum că școala s-a terminat și copiii au mult timp liber și vremea bună permite, este o idee bună să vă faceți timp pentru a face împreună activități distractive sau jocuri.

Ideal ar fi ca voi, părinții, să rezervați această fereastră de timp dedicată jocului și să o includeți în rutina amintită deja. Astfel, copilul va aștepta cu bucurie și nerăbdare momentul în care părintele va termina munca și va petrece timp cu el. Și încă ceva: Timpul petrecut cu copiii ar trebui să fie timp de calitate. Copiii trebuie puși în centrul atenției. Dacă începeți să răspundeți la e-mailuri sau apeluri telefonice de serviciu în timp ce sunteți cu cei mici, bucuria nu va fi totală.

Încurajează-l să se joace singur

De asemenea, este necesar ca un copil să petreacă timp și singur. Desigur, nu întreaga zi! Acest lucru este necesar pentru a-și dezvolta creativitatea și a inventa noi jocuri și noi activități cu obiectele pe care le are la dispoziție.

Părintele are sarcina este să-i ofere o jucărie, un obiect de joacă: o hârtie și vopsea, un puzzle. Totodată, să-l asigure pe copil că el este în camera alăturată, dacă are nevoie de ceva.

O plictiseală de scurtă durată, în acest caz, este constructivă. Copilul va fi stimulat să se distreze cu ceea ce are, inventând lumi și personaje noi și zburând cu imaginația sa.

 

My title page contents