Insolația la copii: simptome, măsuri de prevenție și câteva sfaturi. În timpul verii, insolația este mult mai frecventă în rândul copiilor decât am putea crede. Copiii mai mici sunt deosebit de sensibili la lumina directă a soarelui și reacționează la insolație mult mai semnificativ decât adolescenții.
De aceea este important să știi să recunoști imediat insolația în caz de urgență. Astfel încât să poată fi luate măsurile adecvate cât mai repede posibil.
Cum se manifestă insolația?
Insolația la copii reprezintă cea mai severă formă a afecțiunilor cauzate de căldură extremă. De lumina intensă a soarelui ce acționează pe capul și gâtul copilului. Ea apare când organismul copilului nu mai poate să își regleze temperatura internă din cauza expunerii la soare și căldură excesivă.
Care este reacția la insolație în cazul unui copil?
Atunci când copilul este suspectat că a făcut insolație, trebuie luat imediat de la soare și dus într-un loc întunecos și rece, pentru a reduce simptomele și evoluția bolii.
Când apare insolația la copii?
Simptomele apar de obicei la doar câteva ore după expunerea la soare. Uneori apar chiar și după ce copilul a adormit deja. Deci, s-ar putea să realizezi situația în care se află copilul tău doar atunci când este deja prea târziu. Simptomele de insolație la copii sunt de obicei:
- Cap fierbinte, înroșit;
- Dureri de cap severe;
- Neliniște;
- Greață și vărsături;
- Somnolență sau amețeli;
- Oboseală și slăbiciune;
- În cazuri severe, febră.
Dacă copilul suferă de insolație deosebit de severă, altele pot fi adăugate la simptomele obișnuite. Motivul pentru aceasta este, de obicei, iritarea severă a meningelor și, în cazuri deosebit de grave, și a țesutului cerebral, ceea ce duce la afectarea creierului.
Următoarele simptome sunt, de asemenea, prezente în cazurile de insolație severă:
- Rigiditatea gâtului și durerea la mișcarea acestuia;
- Creșterea frecvenței pulsului;
- Tulburări ale cunoștinței, variind de la confuzie și somnolență până la comă;
- Convulsii.
Protejează copilul de insolație:
Tratamentul insolației depinde întotdeauna de severitatea acesteia. În general, poți trata singur insolația. Cu toate acestea, dacă simptomele sunt foarte severe și, de exemplu, apar tulburări de cunoștință, este necesar să soliciți urgent tratament în spital.
Măsuri imediate… pe scurt:
- Du copilul într-un loc răcoros și umbros;
- Poziționează copilul cu capul și partea superioară a corpului ușor ridicate;
- Aplică comprese reci pe cap și pe gât;
- Liniștește-l pe copil și nu-l lăsa singur;
- Asigură-te că cel mic bea suficiente lichide;
- Serviciile de urgență sunt necesare dacă starea copilului nu se îmbunătățește rapid sau chiar se înrăutățește progresiv.
Atenție! În cazul accidentului vascular cerebral, copiii afectați au, de obicei, febră mare, adesea peste 40 de grade. În plus, respiră superficial și rapid, vomită sau pot suferi de halucinații, convulsii sau pierderea cunoștinței, până când leșină. În acest caz, trebuie să suni imediat la camera de urgență.
Este mai recomandabil să folosești protecții pentru cap, cum ar fi pălării, șepci sau altele similare, care nu permit contactul direct cu soarele și să împiedice încălzirea.