De ce se ceartă frații? Ce motive există? Certurile dintre frați sunt frecvente și de când lumea. Totuși este bine ca acestea să nu degenereze pentru că riscă să submineze bunăstarea și echilibrul familiei. Să aflăm care sunt cauzele care declanșează rivalitatea fraternă!
Rivalitatea frățească îi frustrează pe părinți, care sunt forțați în mod constant să intervină pentru a-și împăca copiii și a restabili calmul în interiorul casei. Uneori, părinții, nerăbdători și încercați de atâtea situații, se întreabă de ce copiii se ceartă între ei oriunde s-ar afla.
Cearta dintre frate și frate sau frate și soră poate fi rezultatul unui amestec de gelozie (ca în majoritatea cazurilor), competiție, diferență de caracter, nemulțumire, educație primită, nevoi individuale. De altfel, o anumită doză de ceartă între frați, chiar dacă cei doi se iubesc, este comună și normală. Însă, situația trebuie ținută sub control pentru a preveni conflictele și crizele recurente să interfereze cu bunăstarea și echilibrul familiei.
Pentru ce și de ce se ceartă frații?
Frații și surorile se ceartă în general din gelozie sau competiție. Și astfel apar certurile și, în anumite momente, chiar certuri violente. De altfel, există o serie de motive care cresc tensiunea dintre copii, cum ar fi:
Gelozie și competiție
Schimbări în funcție de vârstă și nevoile individuale
Copiii tind să fie geloși și protectori față de jocuri și obiecte personale, pentru că învață să-și afirme voința. Astfel, dacă fratele mai mic apucă una dintre jucăriile sale, fratele mai mare se poate enerva și poate reacționa rău.
Mai târziu, când sunt de vârstă școlară, copiii au de obicei o tendință puternică de corectitudine. Astfel că s-ar putea să nu înțeleagă de ce fratele de altă vârstă este tratat diferit sau primește un tratament special din partea părinților. Pe măsură ce cresc și ajung la adolescență, copiii mai mari pot fi deranjați de ideea de a fi chemați să aibă grijă de frații mai mici. Acestea sunt diferențe care afectează modul în care copiii se ceartă între ei.
Diferența de caracter
Predispoziția de a se certa depinde și de starea de spirit, dispoziția și personalitatea individuală a copilului. Acesta ar putea avea un caracter mai mult sau mai puțin certăreț.
Cum să te descurci cu frații care se luptă?
Este important ca tu, părintele, să intervii într-un mod corect pentru a înăbuși cearta. Mai ales dacă unul dintre cei doi riscă să fie rănit fizic. Când copiii devin puțin mai mari, este posibil ca părintele să stea deoparte. Astfel încât să fie posibilă o comparație egală între frați.
Gelozia fraților: cum îți poți ajuta copilul să-și înfrunte fratele mai mic
În cazul în care copiii sunt mai mari și adultul intervine în fiecare ceartă frățească, copiii vor ajunge să se bazeze în totalitate pe intervenția maternă sau paternă, în loc să învețe să rezolve singuri problemele. În plus, dacă părintele ia partea unuia dintre cei doi, riscă să-l lase pe celălalt să creadă că fratele său este „protejatul”. Astfel, acesta va avea și mai multe resentimente. Iar cel mic, care a beneficiat de sprijinul părintelui, va crede că poate câștiga întotdeauna pentru că are în general aprobarea părintelui.
Dacă folosesc înjurături sau insulte, este bine să-i atenționezi pe cei mici cu cuvinte potrivite. Aceasta nu înseamnă să intervii obligatoriu, ci să le reamintești să păstreze un limbaj adecvat.
Dacă intervii, este important, totuși, să-i ghidezi în gestionarea crizei și să transformi argumentul într-o oportunitate de învățare. De exemplu, poți să-i înveți să evalueze punctul de vedere al celuilalt, să facă unele compromisuri și să-și controleze impulsurile agresive. Nu are rost să te concentrezi pe înțelegerea cine are dreptate și cine greșește. Dacă amândoi vor aceeași jucărie, este o idee bună să le propui o jucărie diferită pe care să o poată juca împreună.
Conflictele între frați sunt normale. Dacă, totuși, certurile sunt atât de severe și frecvente încât perturbă funcționarea zilnică și afectează emoțional, psihologic sau fizic un membru al familiei, este recomandabil să soliciți ajutorul unui profesionist, cum ar fi un psiholog.
Cum să te descurci cu copiii care se ceartă?
Iată câteva sfaturi pentru o conviețuire mai pașnică între frați și surori în familie:
- Stabilește reguli (fără violență, fără înjurături și insulte, fără țipete, fără uși trântite);
- Explică-le copiilor că sunt responsabili pentru acțiunile lor, indiferent de cât de provocați s-au simțit;
- Asigură-te că fiecare dintre copiii tăi are timp dedicat lor. Fără a fi mereu în compania fratelui sau fără a fi nevoit să împărtășească mereu ceva;
- Creează un moment liniștit, cum ar fi vizionarea unui film împreună sau jocul de societate, pentru a ușura tensiunea dintre ei și a-i menține implicați.
În plus, ține cont că, uneori, copiii se luptă pentru atenția mamelor și a taților. Așa că, în unele cazuri e mai bine să-i lăsăm pe cei mici în pace. Certurile recurente între frați pot deveni stresante pentru părinte. O soluție ar putea fi aceea de a-i cere celuilalt partener să intervină în locul tău atunci când răbdarea este aproape epuizată.