Cum se manifestă anxietatea la copii? 8 semne de avertizare

Cum se manifestă anxietatea la copii? 8 semne de avertizare. Cum îți poți da seama dacă al tău copil suferă de anxietate? Cum se detectează semnele de anxietate la copii? Descoperă simptomele pentru a-i ajuta.

În epoca modernă suntem bombardați cu alarme false care ne avertizează despre un pericol care nu există. Din păcate, sistemul nostru nervos activează răspunsul automat la stres. Acest lucru se întâmplă fie că este vorba de o alarmă falsă sau de o alarmă reală. Un exemplu: atunci când un copil este atacat de un câine, acesta se va teme de fiecare dată când întâlnește alți câini, chiar dacă aceștia nu sunt periculoși. Mai exact, el va continua să aibă sentimente neplăcute de stres în absența unui pericol real.

Dr. Maria Teresa Caputo, psiholog și psihoterapeut, este de părere că „Dacă acest lucru se întâmplă cu o anumită intensitate, există șanse mari ca acesta să dezvolte o formă de anxietate cronică care compromite funcționarea normală a copilului.”. Aceasta atrage atenția asupra comportamentului copiilor anxioși și ne ajută să recunoaștem câteva semne de avertizare.

Cum se manifestă anxietatea la copii? Iată 8 semne de avertizare:

Iată 8 comportamente care ne arată că anxietatea devine patologică la copii:

  1. Când evită activitățile pe care preferă să le facă de obicei sau se bucură de ele;
  2. Când încep să evite școala, spunând că au dureri de burtă sau dureri de cap;
  3. Când manifestă comportamente precum crizele de furie, plânsul. Când crizele de furie cresc, mai ales dacă sunt bruște și fără un motiv aparent;
  4. Când se luptă să se concentreze și să-și schimbe obiceiurile (dorm mai mult sau mai puțin, sunt mai obosiți, schimbări de dispoziție, modificări ale poftei de mâncare);
  5. Este prezentă somatizarea: gastrită, dureri abdominale, greață, ritm cardiac crescut;
  6. Necesită mai multă îngrijire decât înainte;
  7. Părinții realizează că echilibrul familial este pus sub semnul întrebării de temerile lor constante;
  8. Când își fac griji excesive să nu facă o impresie proastă, când trebuie să plece de acasă, când se îmbolnăvesc, iau note proaste la școală sau se despart de părinți.

De ce dezvoltă copiii o tulburare de anxietate?

Așa cum subliniază specialistul, de obicei, există o predispoziție genetică. Dacă membrii familiei au tulburări de anxietate, există șanse mari ca și copiii să sufere de ele. Mediul joacă un rol important în acest sens.

Părinții anxioși și mereu îngrijorați pot fi un model pentru dezvoltarea comportamentelor anxioase la copii. În plus, copiii supuși unei stări ridicate de stres (conflict parental, bullying, presiune puternică asupra performanței școlare, zonă de locuit periculoasă etc.) sunt predispuși să dezvolte simptome de anxietate.

Conform unor studii, copiii care trec prin situații traumatice, cum ar fi accidente de mașină, moartea unei persoane dragi, abuz, neglijare și spitalizare pot dezvolta o tulburare de anxietate. Alți factori sunt legați de temperamentul copilului, cum ar fi timiditatea excesivă, tendința de a perfecționism. Alte elemente care contribuie la dezvoltarea simptomelor anxioase sunt consumul de droguri, alcool și cofeină.

Cum se manifestă anxietatea la copii? Care sunt tulburările de anxietate care pot apărea la copii?

Tulburare de anxietate generalizată

Se manifestă ca preocupare excesivă pentru diverse domenii precum munca, sănătatea, familia etc. pentru o perioadă de cel puțin șase luni. Aceasta este însoțită de iritabilitate, tensiune musculară, dificultăți de adormire și de concentrare, oboseală și neliniște severă. La cei mai tineri, cele mai frecvente preocupări sunt legate de școală, viitor, moarte și interacțiunile cu colegii.

Tulburare de anxietate socială

Se manifestă ca o teamă de a fi judecat negativ de ceilalți, teama de a roși în public, teama că alții vor observa rușinea și starea de anxietate. În general, anxietatea este activată în ceea ce privește străinii, dar poate apărea și în relația cu membrii familiei, profesorii, tutorii etc. Anxietatea socială poate duce la evitarea școlii și chiar a activităților extrașcolare: sport, ateliere, activități după școală, petreceri, întâlniri cu colegii etc.

Tulburare de anxietate de separare

Se manifestă printr-o teamă intensă a copiilor de a-și părăsi părinții. Teama că li se poate întâmpla ceva rău atunci când se despart de aceștia. Copilul anxios este adesea speriat de ideea de a merge oriunde fără părinții săi. Există coșmaruri frecvente în care părinților li se întâmplă ceva groaznic.

Tulburare de panică

Se manifestă prin atacuri de panică repetate și bruște, însoțite de o teamă recurentă că pot apărea atacuri de panică. Simptomele atacului de panică sunt: bătăi accelerate ale inimii, dificultăți de respirație, tremor, transpirație, teamă de a înnebuni, frică de moarte, dureri în piept, greață.

Alte tulburări care sunt legate de anxietatea patologică sunt agorafobia, fobia specifică, tulburarea de stres post-traumatic, tulburarea obsesiv-compulsivă.

Când să apelezi la un specialist

În cazul în care simptomele compromit grav funcționarea în viața de zi cu zi este adecvat să apelezi la un profesionist în sănătate mintală.

 

My title page contents