Colostru: proprietăți și beneficii pentru nou-născut

Colostru: proprietăți și beneficii pentru nou-născut

Colostru: proprietăți și beneficii pentru nou-născut, pe care poate nu le știi. Colostrul este numit și „aur lichid”, deoarece este o substanță bogată în nutrienți esențiali pentru sănătatea nou-născutului. Și de aici și motivele pentru care se insistă asupra importanței alăptării, mai ales în primele luni de viață ale copilului. Colostrul este o substanță prezentă într-una dintre etapele alăptării. 

Astfel, colostrul poate fi definit ca precursor al laptelui matern. Este secretat de glandele mamare în timpul sarcinii și, de asemenea, în primele zile după naștere.

Acest aliment natural conține toți nutrienții de care nou-născutul are nevoie pentru a se simți bine în primele etape ale vieții sale. Din acest motiv, colostrul este numit și „aur lichid” și reprezintă unul dintre marile daruri ale unei mame pentru copilul ei nou-născut.

Concret, ce este colostrul?

Colostrul este o secreție groasă, prezent foarte des cu o culoare care tinde să se gălbenească, dar care poate fi și transparentă. Acesta din urmă începe să fie produs mai mult sau mai puțin în a treia lună de sarcină. De obicei, colostrul reprezintă primul aliment consumat de nou-născut la naștere.

Un lucru important: Cantitatea de colostru crește dacă bebelușul este alăptat des! În primele trei zile după naștere, se ating 20 de mililitri la fiecare hrănire, suficientă cantitate pentru a satisface nevoile nutriționale ale nou-născutului.

Practic, colostrul poate fi definit ca fiind primul lapte produs de mamă în faza postpartum. Este un nutrient extraordinar care oferă copilului apărarea imunitară. Mulți consideră că această substanță este practic primul vaccin primit de nou-născut la naștere.

Proprietățile colostrului

Inițial, colostrul este aproape transparent, dar mai târziu, așa cum am menționat mai sus, capătă o culoare gălbuie. După trei sau patru zile, laptele matern are culoarea sa caracteristică galben deschis. Colostrul este un lapte de tranziție. Nu este la fel ca cel al altor animale, dar conține mai mulți nutrienți.

Mama este capabilă să producă între 7 și 120 de mililitri de colostru pe zi. Această substanță are același gust ca lichidul amniotic, deci oferă bebelușului un sentiment de siguranță, deoarece este obișnuit cu un gust similar încă din stadiul fetal. Acest lucru îl ajută să se adapteze la noua sa viață.

Principalele beneficii ale colostrului

Primul beneficiu oferit de colostru este satisfacerea completă a nevoilor energetice ale copilului. În plus, pregătește corpul nou-născutului pentru următoarele etape de hrănire prin stimularea dezvoltării intestinelor și rinichilor.

Laptele matern propriu-zis conține nutrienți importanți și substanțe antiinfecțioase. Unul dintre principalele beneficii este concentrația mare de imunoglobuline (în special IgA). Acestea permit nou-născutului să se apere împotriva infecțiilor bacteriene și virale. Colostrul conține, de asemenea, betacaroten, un element care conferă culoare gălbuie laptelui și acționează ca un precursor al vitaminei A.

Vitamina A este, de asemenea, esențială pentru a proteja copilul împotriva infecțiilor și permite, de asemenea, dezvoltarea corectă a retinei. În același timp, colostrul oferă doze abundente de globule albe din sânge, care sunt, de asemenea, esențiale pentru combaterea infecțiilor.

Colostrul prezintă cea mai mare concentrație de proteine protectoare, vitamine, betacaroten și minerale, oferind nutrienții esențiali într-un format ușor de digerat.

Colostrul promovează dezvoltarea sistemului digestiv. Acesta ajută la dezvoltarea unei flore intestinale sănătoase și protejează împotriva enterocolitei necrozante.

Este totodată un laxativ natural: Ajută la eliminarea primelor fecale ale nou-născutului (meconiu) și la reducerea riscului de icter neonatal.

Alte date interesante

Unele proaspete mămici se simt nesigure în primele zile de alăptare, deoarece, deși observă că au sânii întăriți, nu există scurgeri de lapte. Uneori, acestea interpretează acest fapt ca pe un semn că nu le oferă bebelușilor lor hrana potrivită. Dar, specialiștii le asigură că nu este cazul să se îngrijoreze, deoarece colostrul iese în cantități mici, uneori chiar imperceptibile. Chiar și așa, acesta satisface pe deplin nevoile nou-născutului.

My title page contents