Este sigură apa de la robinet pentru bebeluși?

Având în vedere recentele probleme care au existat în Capitală, la rețeaua de distribuție a apei potabile, subiectul de față este unul de actualitate. Așadar, este sigură apa de la robinet pentru bebeluși?

 

În realitate, și fără să fi existat această problemă care ne-a pus pe toți pe jar, părinții responsabili nu folosesc apa de la robinet pentru bebeluși. Cel puțin nu așa cum ne este ea furnizată. Mai mult, dacă bebelușul este alăptat nici nu are nevoie să bea apă, laptele satisfăcându-i toate nevoile, inclusiv cele de hidratare. Problema apei se pune în acele situații în care puiul de om este hrănit cu formulă de lapte, la prepararea căreia este nevoie de apă.

Apa de la robinet pentru bebeluși

Indiferent de vârsta pe care o are copilul, atâta vreme cât îi vei oferi formulă de lapte, este bine ca ea să fie preparată cu apă fiartă în prealabil. Timp de un minut. Turnată fierbinte peste laptele praf, ea elimină inclusiv posibilele bacterii existente în acesta, deci iată un dublu beneficiu. Nu uita însă ca după preparare să răcești conținutul biberonului ținându-l sub jet de apă rece. Verifică dacă laptele a ajuns la temperatura optimă pentru a-i fi servit.
Dacă folosești apa de la robinet, acest lucru este permis doar dacă e vorba despre apa de la bucătărie, care este proaspătă, provine din rețea și este potabilă. Cea de la chiuveta din baie provine cel mai probabil dintr-un rezervor de stocare. Ceea ce înseamnă că nu este bună de băut. Pentru nimeni. Nici pentru copii, nici pentru adulți.

Surse alternative de apă

Dacă nu vrei cu niciun chip să folosești apa de la robinet – nici măcar fiartă – ai alte opțiuni. Atât pentru prepararea formulei de lapte cât și pentru băut (după vârsta de șase luni, când este permisă începerea diversificării), poți folosi un filtru de apă.

Există pe piață diverse dispozitive de filtrare a apei. Fie că e vorba de căni speciale sau de filtre care se montează direct la robinet. Apa filtrată se va păstra apoi la frigider, pentru că filtrul îndepărtează și aditivii folosiți pentru a o păstra în stare proaspătă, cum este clorul.

Pentru situațiile în care ai propria sursă de apă în gospodărie (puț, pompă, hidrofor), nu te lăsa în baza credinței populare potrivit căreia apa din fântână este cea mai bună! Verifică periodic la un laborator autorizat calitatea acesteia. Cel puțin o dată pe săptămână. Multe astfel de surse înregistrează un nivel ridicat de nitriți.

De verificat pe sticlele de apă minerală plată

Cea mai sigură rămâne, însă, apa îmbuteliată, care este pură din punct de vedere microbiologic. Cu mențiunea că este bine să verifici înainte de a cumpăra dacă sigiliul este intact. Ca măsură de siguranță.

De asemenea, atunci când cumperi apă îmbuteliată, citește eticheta. Alege apa cu un conținut scăzut de sodiu și sulfați. Caută pe etichetă Na (sodiu) și SO sau SO4 (sulfat). Ar trebui să existe 200 mg sau mai puțin Na pe litru și nu mai mult de 250 mg SO sau SO4 pe litru. Conținutul de fluor nu trebuie să depășească valoarea de 1,5 mg/l, iar cel de azotați să fie sub 10 mg/l. Asigură-te că și conținutul de minerale este mai mic de 500 mg/l, iar Ph-ul este neutru sau ușor alcalin.

De preferat sunt acele ape minerale naturale plate care sunt girate de Societatea Română de Pediatrie sau de alte institute de profil, acest lucru fiind, de asemenea, menționat pe etichetă.

My title page contents