6 fructe tipice de iarnă care nu ar trebui să lipsească de pe masă

6 fructe tipice de iarnă care nu ar trebui să lipsească de pe masă

Descoperă 6 fructe tipice de iarnă care nu ar trebui să lipsească de pe masă. Fructele de sezon ne permit să ne bucurăm de arome autentice. Să vedem caracteristicile a 6 fructe de iarnă care nu ar trebui să lipsească la masă. Consumul de fructe și legume de sezon este o alegere sănătoasă și durabilă, nu numai pentru sănătatea noastră, ci și pentru mediu.

Consumul de alimente de sezon, de fapt, ne permite să garantăm prospețimea produsului și să promovăm biodiversitatea. Fructele trebuie să fie parte integrantă a unei diete sănătoase și trebuie consumate în fiecare zi în cuantum de aproximativ 2 porții de 150 g fiecare, pe tot parcursul anului.

Principala caracteristică a fructelor de iarnă este că acestea au un conținut ridicat de vitamina C, care variază în funcție de fruct, dar este suficientă pentru a satisface abundent necesarul zilnic recomandat. Această caracteristică face din citrice aliați perfecți pentru a preveni afecțiunile tipice de iarnă. Care este cel mai bun fruct de mâncat iarna? Răspunsul este că nu există un fruct specific mai bun decât altul, dar toate au caracteristici unice și trebuie consumate în mod regulat, alternându-le.

6 fructe tipice de iarnă de adus la masă

1. Portocale

Portocalele sunt unul dintre cele mai iubite și consumate fructe de iarnă din întreaga lume. Pe lângă faptul că sunt gustoase și disponibile în diferite soiuri, acestea sunt și un concentrat de vitamina C, o substanță esențială pentru sănătatea organismului. O singură portocală mai mare poate furniza mai mult de 100% din necesarul zilnic de vitamina C. De asemenea, portocalele conțin și alte substanțe benefice precum acid folic, potasiu, fibre și molecule cu acțiune antioxidantă, cum ar fi heperidina, responsabilă de diverse proprietăți.

Totodată, portocalele sunt bune pentru inimă, au acțiune antioxidantă, ajută la menținerea regularității intestinale și întăresc sistemul imunitar. Au un conținut scăzut de calorii (47 kcal/100gr) și un indice glicemic scăzut (43). Prin urmare se numără printre fructele permise în caz de diabet și pot fi consumate și în dietele de slăbire. Pentru a beneficia la maximum de portocale, este recomandabil să fie consumate proaspete la micul dejun, ca gustare sau după masă. De asemenea, pot fi folosite pentru a pregăti sucuri delicioase, salate și pentru prepararea a diferite rețete gustoase.

2. Mandarine

Datorită bogăției sale de nutrienți (în special vitamina C, betacaroten și potasiu), mandarina este un aliat prețios pentru întărirea sistemului imunitar pus la încercare în lunile reci de iarnă. În plus, acest fruct a arătat beneficii interesante în caz de colesterol ridicat sau trigliceride și sindrom metabolic. În cele din urmă, fibrele conținute facilitează tranzitul intestinal și contracarează constipația.

La fel ca portocalele, mandarinele se numără și ele printre fructele permise în caz de diabet. Însă, fiind mai zaharoase și puțin mai calorice decât alte fructe, este totuși bine să fie consumate cu moderație. Mai ales în caz de diabet sau în contextul unei diete sărace în calorii. Acest fruct mic poate fi consumat ca atare sau adăugat la salata de fructe, chiar și la micul dejun. De asemenea, sucul de mandarină poate înlocui sau da mai multă dulceață sucului clasic de portocale.

3. Kiwi

Kiwi are o concentrație mai mare de vitamina C decât orice alte citrice. O singură porție din aceste fructe este capabilă să ofere aproape dublul dozei zilnice recomandate de vitamina C. Abundența acestei vitamine face din kiwi un aliat perfect pentru iarnă, capabil să susțină sistemul imunitar și să întărească organismul împotriva atacului virușilor și bacteriilor.

De asemenea, fructul kiwi conține potasiu care, împreună cu sodiul, menține echilibrul nivelului de hidratare și tensiune arterială. Este compus din zaharuri simple, în special glucoză, fructoză și zaharoză, fibre dietetice și apă. În general, este un fruct cu calorii medii (61 kcal/100 g) cu un indice glicemic moderat (53). Prin urmare, poate fi inclus și în dieta diabeticului sau în dietele de slăbire.

Kiwi este bun pentru inimă, întărește sistemul imunitar, are proprietăți diuretice și laxative excelente și, consumat după masă, favorizează digestia. Poate fi consumat singur sau ca ingredient pentru prăjituri pe bază de fructe, în salate de fructe și smoothie-uri.

4. Pere

Perele sunt fructe care pot fi găsite în cea mai mare parte a anului, datorită numeroaselor soiuri disponibile. În lunile de iarnă putem găsi pere Agis sau unele soiuri de toamnă precum Abate sau Kaiser. Toate soiurile de pere au un conținut excelent de fibre (prezente în principal în coaja fructului), minerale și vitamine. Perele sunt bune pentru intestin, oferă energie, promovează diureza, au acțiune antioxidantă și ajută la contracararea hipertensiunii. Sunt fructe potrivite pentru toate vârstele, conțin foarte puține calorii (35 kcal/100 g) și au un indice glicemic scăzut (38). De aceea pot fi consumate și în diete de slăbire sau de către diabetici (în acest caz cu moderație, preferând fructele care nu sunt prea coapte).

Cu toate acestea, perele au un conținut ridicat de FODMAP, deci ar putea provoca balonare abdominală, în special la persoanele care suferă de colon iritabil. Perele pot fi consumate proaspete sau gătite, de exemplu în prăjituri sau plăcinte. În preparate, se potrivesc bine cu brânzeturi precum gorgonzola sau pecorino, dar și cu carne albă, cum ar fi curcanul sau puiul.

5. Mere

La fel ca perele, merele sunt disponibile pe mesele noastre în cea mai mare parte a anului, în funcție de soi. Există numeroase soiuri de mere, dintre care unele sunt disponibile și iarna. Printre cele mai frecvente se numără, de exemplu, Golden Delicious și Granny Smith.

Merele conțin cantități excelente de fibre, vitamine, minerale și antioxidanți puternici, cum ar fi quercetina și acidul malic. În general, este un fruct benefic pentru inimă și intestine, are o bună acțiune antioxidantă și ajută la menținerea zahărului din sânge sub control. De asemenea, merele sunt sărace în calorii (52 kcal/100 g) și fac parte din dieta diabeticilor. Cu toate acestea, la fel ca perele, conțin și cantități mari de FODMAP, deci pot provoca balonare. Mai ales dacă sunt consumate după o masă copioasă.

Merele pot fi consumate la micul dejun, ca gustare în timpul zilei sau folosite pentru a prepara extracte delicioase de fructe și legume.

6. Lămâie – unul dintre cele mai consumate 6 fructe tipice de iarnă

Lămâia este probabil cel mai utilizat fruct citric în gătit și este disponibil în diferite soiuri pe tot parcursul anului. Are o cantitate foarte asemănătoare de vitamina C cu portocala și consumul său regulat aduce mai multe beneficii pentru sănătate. Mai exact, lămâia întărește sistemul imunitar, este bună pentru intestin, reduce colesterolul și trigliceridele și oferă numeroase substanțe antioxidante. De asemenea, pare să fie capabilă să contracareze formarea pietrelor la rinichi datorită prezenței acidului citric.

Ca și alte citrice, lămâia este indicată și în dietele de slăbire și în dieta diabeticilor. Pentru a obține beneficii, lămâia poate fi consumată în felii sau sub formă de suc, pentru a-l bea dimineața sau în timpul zilei. Dacă este consumată după mese, lămâia favorizează digestia și, datorită prezenței vitaminei C, îmbunătățește absorbția fierului conținut în masă. De asemenea, este posibil să consumi coaja (bogată în uleiuri esențiale), atâta timp cât este certificată comestibilă. În comparație cu alte fructe, lămâia se pretează bine pentru a fi folosită în bucătărie, unde face parte din multe preparate.

 

 

My title page contents