Florile de salcâm: proprietăți medicinale. Proprietățile vindecătoare ale florilor de salcâm au fost mult solicitate în medicina populară și confirmate de cercetările științifice. Compoziția chimică bogată le permite să fie utilizate pentru o mare varietate de probleme de sănătate.
Cu toate acestea, pentru ca remediul să fie cu adevărat util, este necesar să se consulte medicul înainte de utilizare, să se țină cont de posibilele contraindicații și să se urmeze un program de dozare specific.
Cum arată și unde crește salcâmul?
Alb sau galben, salcâmul este cunoscut pe scară largă pentru proprietățile medicinale nu numai ale florilor, ci și ale altor părți. Florile, care degajă o aromă plăcută dulce, sunt colectate în ciorchini suspendați de 10-15 cm fiecare. Culoarea salcâmului alb variază de la alb ca zăpada la crem, în timp ce culoarea salcâmului galben variază de la lămâie palidă la soare strălucitor cu o nuanță verzuie.
Proprietățile medicinale nu depind de culoarea petalelor, ci de compoziția chimică; sunt comparabile în ambele soiuri.
Important!
Salcâmul înflorește pentru prima după șase ani. Înflorirea are loc între mai și iulie, în funcție de clima regiunii.
Compoziție chimică
Compoziția chimică a florilor de salcâm, care determină proprietățile lor medicinale, nu a fost studiată temeinic. Cu toate acestea, se știe sigur că acestea conțin flavonoidul robinin, care este necesar nu numai în medicina tradițională, ci și în industria farmaceutică. Aceasta din urmă îl folosește pentru a crea medicamente care promovează eliminarea ureei din organism. În forma sa pură, substanța este toxică. De aceea, pentru a evita orice neplăcere sau greșeală de administrare, trebuie consultat întotdeauna medicul.
Florile de salcâm alb conțin, de asemenea:
- uleiuri esențiale și aromatice;
- zaharuri naturale;
- acizi organici și compușii lor;
- pectine;
- taninuri;
- alte flavonoide;
- vitaminele A și C.
Proprietăți utile ale florilor de salcâm alb
Proprietățile vindecătoare ale florilor de salcâm alb se datorează compoziției chimice ale salcâmului:
- efecte antispastice și vasodilatatoare ușoare;
- bilă naturală, diuretic și laxativ ușor;
- efect antiinflamator și antipiretic;
- asistență în expectorarea sputei în timpul tusei, bronșitei;
- proprietăți hemostatice, bactericide și antiseptice;
- analgezice pentru boli ale sistemului musculo-scheletic;
- efect sedativ ușor;
- normalizarea tensiunii arteriale;
- efecte benefice asupra tractului digestiv și ficatului;
- întărește și restabilește imunitatea.
Nu există dovezi științifice care să confirme că florile de salcâm alb sau galben tratează obezitatea sau ajută la scăderea kilogramelor în plus. În acest caz, mierea de salcâm va fi cea mai utilă, ajutând la eliminarea excesului de apă, deșeuri și toxine din organism, procesarea rapidă a grăsimilor și activarea metabolismului.
Desigur, nu ar trebui să se abuzeze de consumul de miere atunci când se pierde în greutate.
Cu toate acestea, cei care urmează o dietă pot include în meniu ceai de plante cu flori de salcâm, integrându-l cu alte ierburi utile în acest caz. Efectul său benefic asupra sistemului nervos va fi cu siguranță benefic.
Aplicare în cosmetologie
Proprietățile vindecătoare ale florilor de salcâm sunt utile pentru a menține pielea tânără și pentru a combate imperfecțiunile. Acest lucru se datorează unei combinații de efecte antiinflamatorii, calmante și antioxidante.
Infuzia și decoctul sunt utilizate în loc de loțiune facială sau toner. Florile proaspete zdrobite într-o pastă sunt adăugate la măștile de față, folosind ca bază produse potrivite tipului tău de piele: uleiuri cosmetice de bază, smântână, iaurt, gălbenuș de ou sau albuș, miere.
Important!
Înainte de utilizare, orice produs cosmetic de casă este testat aplicându-l pe interiorul cotului sau încheieturii mâinii. Este nevoie de 20-30 de minute pentru ca simptomele alergice să apară.
Contraindicații pentru utilizare
În ciuda cererii lor în medicina populară, florile de salcâm pot provoca mai mult rău decât bine organismului, dacă nu sunt luate în calcul contraindicațiile pentru utilizarea lor:
- vârsta de până la 12 ani;
- întreaga perioadă de sarcină și alăptare;
- hipotensiune arterială;
- aciditate redusă a sucului gastric;
- intoleranță individuală;
- orice boli cronice care provoacă tulburări metabolice.
Important!
Simptomele otrăvirii cu remedii populare pe bază de flori de salcâm sunt foarte neplăcute. Un supradozaj provoacă greață, vărsături, diaree, migrene severe, amețeli și ritm cardiac neregulat.
Colectare și depozitare
Concentrația de nutrienți din florile de salcâm este cea mai mare atunci când încep să se deschidă. Drept urmare, proprietățile lor medicinale sunt mai pronunțate.
Recoltarea florilor de salcâm se face într-o zi răcoroasă și înnorată. O condiție prealabilă este absența precipitațiilor. Este recomandabil să usuci inflorescențele tăiate în mod natural, într-o zonă bine ventilată, protejându-le de lumina directă a soarelui.
Dacă ai îndoieli cu privire la puritatea mediului a materiilor prime, este mai ușor să le cumperi.
Florile uscate de salcâm trebuie păstrate în recipiente de plastic închise ermetic, borcane de sticlă sau în pungi de hârtie sau in. Acestea trebuie depozitate într-o cameră răcoroasă, cu o ventilație bună și o umiditate a aerului destul de scăzută. Perioada de valabilitate durează până la un an, astfel încât proprietățile medicinale se pierd.