Simti vreodata ca iti petreci cea mai mare parte a timpului batandu-i la cap pe copii si disciplinandu-i, fie directionanandu-i la o activitate sau alta fara a avea suficient timp pentru a fi cu ei? Crede-ne pe cuvant: nu esti singur.
Facem parte din aceeasi categorie. Cum iesi din asta? Simplu! Prin mai mult joc. De ce? Pentru ca suntem programati pentru joc si explorare, dar si pentru asocierea cu altii. In mod real, cel mai bun mod de a a-i ajuta pe copii sa fie sociabili este sa te joci cu ei. Logica e simpla: le oferi experiente pozitive de a fi cu oamenii care isi petrec o mare parte din timp cu ei: parintii lor.
In mod clar, copiii au nevoie de structura si de limite, au nevoie de responsabilizare vis a vis de comportamentul lor, dar chiar in timp ce iti pastrezi autoritatea, nu uita sa te distrezi cu copiii tai. Implica-te in jocuri. Spune glume. Fii copilaros. Fii interesat de ceea ce le place. Cu cat se vor bucura mai mult de timpul petrecut cu tine, cu atat vor pretui mai multe relatiile si vor dori experiente pozitive pe viitor.
Explicatia: fiecare moment fain, amuzant pe care il oferi copiilor tai in timp ce sunteti impreuna, vine sa consolideze ce inseamna sa fii intr-o relatie iubitoare cu ceilalti. De ce? Dopamina e de vina. O substanta din creier cu rol de neutrotransmitator, ceea ce inseamna ca permite comunicarea intre celulele creierului. Pentru ca e important sa stii ca al nostru creier primeste eliberari de dopamina atunci cand ai experiente placute. Si asta e cel mai bun motiv ca sa faci asta din nou si din nou.
Dopamina este echivalentul chimic al recompensei –iar joaca si distractia ne ofera satisfactia asta. Si uite asta, dansul dezlantuit, lucrul la un proiect, joaca creativa – sunt experiente care intaresc legatura dintre voi si ii invata pe copii ca relatiilor ofera sustinere, satisfactie si implinire.
Dupa cina, mancati-va desertul intr-un cort improvizat in sufragerie.
Apoi, o alta activitate de familie amuzanta, care ii invata receptivitatea, este implicarea in jocuri de improvizatie. Publicul da sugestii, iar actorii trebuie sa preia ideile cat mai bine si mai distractiv. O alta idee: povesti pe rand – unul o incepe o poveste, celalat o continua.
Principiul distractiei trebuie aplicat si intre frati. Cei care se distreaza mai mult impreuna, au conflicte mai putine. Asa ca, daca vrei relatii stranse intre copiii tai, cultiva bucuria. Ne vei putea reduce conflictul la zero. Fratii se cearta. E real. Insa poti cultiva mai multe emotii si amintiri pozitive. Pentru ca asta va crea legaturi puternice intre ei si vei pune bazele unei relatii solide.
De asemenea, ai grija sa amplifici distractia naturala dintre frati. Uite cateva idei:
-
Ia o cutie de creta si pune-i sa deseneze un monstru impreuna.
-
Da-le o camera video si lasa-i sa creeze impreuna un film
-
Pune-i sa faca echipa ca sa pregateasca o supriza unui bunic.
-
Plimbari cu bicicleta
-
Echipe de gatit
-
Joaca cu pistoale cu apa impotriva unei tinte comune – de exemplu mama sau tata.
Ce nu trebuie sa uiti este ca starea ta de spirit poate influenta starea de spirit a copilului.