Ca mâine vine vara și canicula peste noi. Și probabil că, dacă nu ai deja unul, te întrebi cât este de oportun un aparat de aer condiționat în camera copilului. Cântărești atât beneficiile cât și riscurile?
Aparatele de aer condiționat nu mai sunt considerate un lux. În ultimii ani, în verile cu temperaturi greu de suportat, ele și-au câștigat statutul meritat, devenind de-a dreptul necesare. Dacă noi, adulții, admitem că aparatul de aer condiționat ne oferă confortul termic de care avem nevoie, cu siguranță că de același confort au nevoie și cei mici. Un singur lucru ar mai trebui lămurit: aer condiționat în camera copilului sau în afara ei?
Aer condiționat în camera copilului
Firesc, când te referi la aparatul de aer condiționat te gândești în primul rând la reglarea temperaturii. Te gândești că cel mic va suporta mai ușor căldura extremă. Că va elimina stresul psihologic asociat acesteia. Și că îi va permite să gândească mai limpede, mai eficient, pentru o perioadă mai lungă de timp. Lucru foarte important în creșterea și dezvoltarea lui.
Montând aparatul de aer condiționat în camera copilului, acesta poate avea și alte beneficii de pe urma lui. La care nu te-ai gândit. La care, în general, puțină lume se gândește. Ei bine, un aparat de aer condiționat poate face mai mult decât răcoare. El și filtrează aerul care intră în cameră. Acest lucru reduce semnificativ cantitatea de polen și particule de praf, ceea ce reduce posibile reacții alergice. În cazul în care cel mic este predispus la astfel de reacții, utilitatea aparatului de aer condiționat este mai mult decât evidentă. Ca să nu mai spunem că filtrele acestuia fac să scadă riscul contractării unor boli care se transmit pe calea aerului, cum ar fi, de exemplu, tuberculoza. Și nu numai.
Nu este lipsit de efecte secundare
Da, rezolvăm problema temperaturii și a calității aerului din camera copilului. Dar să fim conștienți și de pericolele la care aerul condiționat îl poate expune. Iată care sunt cele mai frecvente și mai periculoase.
Uscarea pielii – petrecând mult timp într-o încăpere răcoroasă, pielea își pierde umiditatea naturală. Remediul îl reprezintă o hidratare atentă, corespunzătoare, pentru a preveni uscarea pielii.
Uscarea și iritarea mucoaselor – dificultățile de respirație create de uscarea mucoaselor expun copiii la un risc crescut de a răci. Un umidificator sau pur și simplu un vas cu apă așezat în cameră, rezolvă acest aspect.
Cum folosești aparatul în siguranță
Aerul condiționat nu este dușmanul copilului. Îl puteți utiliza în siguranță dacă luați anumite măsuri de precauție.
- Reglați temperatura la 22 de grade Celsius. Este ideală pentru copil.
- Mențineți un nivel de umiditate situat între 30 și 50%.
- Nu supuneți copilul unor schimbări bruște de temperatură (între cameră, mediul exterior sau mașină). Diferența de temperatură să nu fie mai mare de 10 grade. Nu aerul condiționat este periculos, cât sunt schimbările acestea.
- Aparatul nu va fi amplasat pe peretele unde este patul sau biroului copilului. De asemenea, el va fi montat la înălțimea maximă pe care o permite încăperea.
- Curățarea săptămânală a filtrelor aparatului de aer condiționat este esențială!
Știai că…
… există aparate de aer condiționat portabile? Avantajul folosirii acestora este acela că își pot face treaba în cameră, după care pot fi relocate.