Aerul condiționat: poate fi folosit în prezența bebelușilor și a copiilor? Ce spune medicul pediatru? Probabil că și tu ți-ai pus o serie de întrebări cu privire la utilizarea aerului condiționat, atunci când ai un bebeluș sau un copil mic acasă. Tocmai de aceea, în cele ce urmează, te ajut să afli unele răspunsuri la întrebările tale.
Când și cum să folosești aerul condiționat, dacă ai și copii mici acasă?
Aerul condiționat poate fi folosit și în cazul sugarilor?
Da! Conform medicului Dr. Giuseppe Longobardi, corpul nou-născutului (și al copiilor mici în general) este mai expus riscului de hipertermie (creșterea temperaturii corpului) decât cel al unui adult. Prin urmare, utilizarea aparatului de aer condiționat ajută nou-născutul să-și regleze temperatura corpului, evitând riscul de supraîncălzire și deshidratare.
La câte grade trebuie setat aerul condiționat, când există copii în casă?
Medicul atenționează că este foarte important întotdeauna, să se păstreze un echilibru între temperatura de afară și cea din interior. Astfel, temperatura ideală în timpul zilei este de aproximativ 24 de grade Celsius, iar în timpul nopții în jur de 25 – 26 de grade Celsius.
Poate fi folosit aerul condiționat și noaptea în camera copiilor?
Medicul pediatru susține că utilizarea unui aparat de aer condiționat în camera copiilor pe timp de noapte îmbunătățește confortul mediului, făcând astfel, somnul copiilor mai liniștit și mai restaurator. De asemenea, medicul atenționează să nu se scadă prea mult temperatura; în timpul nopții nu trebuie să fie sub 25 – 26 de grade Celsius.
Aerul condiționat poate provoca febră, durere în gât sau chiar o răceală?
Nu, atâta timp cât este folosit corect, medicul susține că aerul condiționat nu afectează sănătatea nimănui. Cel mai important lucru este să fie menținută temperatura corectă de funcționare; să nu fie expus copilul la jetul direct de aer rece și să se realizeze regulat o curățare și o întreținere a aparatului de aer condiționat. De asemenea, este foarte important să nu uitați să ventilați camerele atunci când aparatul de aer condiționat este oprit.
La ce folosește funcția de dezumidificare?
Aparatul de aer condiționat vă permite să controlați nivelul de umiditate din aer. Umiditatea excesivă a mediului favorizează proliferarea mucegaiului (responsabil pentru alergii și afecțiuni respiratorii). De asemenea, umiditatea ambientală excesivă ne schimbă percepția asupra temperaturii exterioare: când este cald și aerul este foarte umed, avem tendința de a ne simți mai încălziți.
Care este umiditatea ambientală ideală?
Ideal ar fi ca aceasta să fie într-un procent de aproximativ 50%. Peste acest prag, căldura este percepută mai mult și mucegaiul poate prolifera în mediul casnic. Și aici apar, de fapt, micile probleme: sub acest prag, aerul devine prea uscat, creând tulburări respiratorii.
Se poate folosi aerul condiționat când copilul are febră?
Da. Medicul pediatru susține că folosirea aerului condiționat arunci când copilul are febră, ajută la scăderea temperaturii corpului. Dacă este foarte cald, este util să folosiți aerul condiționat, fără însă a expune copilul la jetul direct de aer rece; aveți grijă să nu-l faceți să sufere schimbări bruște de temperatură (de exemplu, trecerea de la o cameră cu aer condiționat la una fără aer condiționat).
Poate fi folosit aerul condiționat în cazul unui copil alergic?
Utilizarea aerului condiționat în timpul verii este deosebit de utilă pentru copiii alergici. De fapt, datorită filtrelor cu care este echipat sistemul, aerul introdus în pereții locuinței nu conține alergeni. Unele aparate de aer condiționat sunt, de asemenea, echipate cu funcția de purificare a aerului și, prin urmare, sunt capabile să filtreze nu numai polenul, ci și alți poluanți, viruși și bacterii, făcând aerul pe care îl respirați acasă mai sănătos.