Dacă încerci să rămâi însărcinată s-ar putea să te întrebi care sunt zilele cu fertilitate. S-ar putea să fi auzit deja despre așa-numita fereastră fertilă. Ce este aceasta? Este denumirea unui interval de zile din fiecare lună, în care poți concepe.
În timpul ciclului menstrual există șase zile când sexul poate duce la o sarcină. Aceste zile, cele cinci zile înainte de ovulație și ziua ovulației în sine, sunt zilele cu fertilitate, respectiv fereastra la care ne-am referit mai sus.
Zilele cu fertilitate
Fereastra fertilă se întinde pe o perioadă de șase zile pentru că spermatozoizii pot trăi până la cinci zile în tractul reproductiv feminin. Deci, dacă faci sex în aceste cinci zile de pre-ovulație sau chiar în ziua ovulației, sunt șanse să rămâi însărcinată. Iată zilele cele mai fertile, clasate în ordine:
Cu 5-6 zile înainte de ovulație: 0 – 5% șanse de concepție;
Cu 4 zile înainte de ovulație: 10 – 12% șanse de concepție;
Cu 2-3 zile înainte de ovulație: șanse de 20 – 30% de concepție;
Ziua ovulației: 10 – 12% șanse de concepție.
Așadar poți concepe oricând în timpul celor cinci zile înainte de ovulație și chiar în ziua ovulației. Însă în fereastra de șase zile, cele două până la trei zile înainte de ovulație sunt cel mai fertile.
Lungimea ciclului menstrual variază, dar cercetările au stabilit că durata lui medie este de 28 de zile. Inițial s-a considerat că ovulația are tendința să apară în ziua 14. Dar cercetări mai recente au descoperit variații ale momentului în care apare implantarea, precum și variații ale momentului în care se produce ovulația. Și că, în realitate, doar un procent mic de femei ovulează în ziua 14.
Când are loc ovulația
Chiar dacă ai un ciclu regulat, aceasta nu înseamnă că ai și o ovulație regulată. Uneori, chiar și femeile cu ciclu regulat pot să aibă un ciclu nonovulator, motivele putând fi reprezentate de stres sau de o afecțiune trecătoare. Există teste cu ajutorul cărora poate fi identificată ziua sau perioada premergătoare ovulației, dar există și simptome care o anunță. Important este să îți cunoști foarte bine corpul și să fii atentă la semnalele pe care el ți le transmite. Iată-le:
- Modificări ale aspectului mucusului cervical – capătă aspectul albușului de ou, este elastic și umed. În ziua ovulației el este într-o cantitate mai mare, devenind apos.
- Modificări ale poziției cervixului – înainte de perioada fertilă se simte tare la atingere și uscat, închis și coborât. În cea fertilă devine moale, ridicat în vagin și umed.
- Creșterea temperaturii bazale – temperatura bazală se măsoară cu un termometru special, în fiecare dimineață, aproximativ la aceeași oră, înainte de a te da jos din pat. În prima lună măsurătoarea nu îți va fi de ajutor. Însă măsurând mai multe luni consecutiv vei putea observa că există un tipar care te va putea ajuta să anticipezi ovulația. „Semnul” este că, la ovulație, temperatura bazală crește.
- Sângerări nesemnificative – în timpul ovulației poate exista o sângerare atât de mică încât trece și neobservată. Dar dacă ești atentă…
- Dureri abdominale – de o intensitate redusă, crampele abdominale sunt prezente, la ovulație, la majoritatea femeilor.
- Sâni tensionați – unele femei remarcă acest simptom la ovulație.
- Amețeli și dureri de cap – în zilele premergătoare ovulației, amețelile, durerile de cap și o ușoară senzație de greață pot fi semnalele că se apropie acest „eveniment”.
- Alte simptome: ascuțirea simțurilor (parcă vezi mai bine, ai gustul mai pronunțat, identifici mai ușor diferite mirosuri) și creșterea apetitului sexual.