Te confrunți cu unele alergii de toamnă? Tot mai mulți oameni suferă de alergii, în special în orașele mari. Ochi roșii, nas care curge, strănut și tuse sunt simptomele cu care se confruntă multe persoane în sezonul de toamnă.
Deși schimbările climatice din ultimii ani schimbă cursul ciclului anotimpurilor, toamna a fost întotdeauna o perioadă critică pentru persoanele care suferă de alergii. Cu toate acestea, foarte puțini sunt conștienți de acest lucru.
Alergii de toamnă: să descoperim care sunt cauzele!
Foarte adesea, starea de rău este atribuită temperaturilor scăzute, frigului de afară, neștiind că, de la sfârșitul lunii septembrie și pe tot parcursul lunii octombrie, polenul unor plante sunt adevărații protagoniști ai aerului pe care îl respirăm în fiecare zi. Mai exact, polenul de ambrozie, artemisia și parietaria.
Alergii de toamnă. Cel mai răspândit polen: ambrozia
În mitologia greacă, ambrozia a fost descrisă și amintită ca o băutură delicioasă, nectarul zeilor care le oferea nemurirea. De fapt, ambrozia, responsabilă de majoritatea alergiilor de toamnă, este o buruiană erbacee, originară din America de Nord. De aproximativ douăzeci de ani s-a răspândit în Europa.
Parietaria, pe de altă parte, este planta clasică care provoacă reacții alergice în sezonul de primăvară. Odată cu creșterea temperaturilor, continuă să înflorească chiar și în perioada de toamnă.
Difuzia polenului este, de asemenea, accentuată de circuitul termic puternic tipic toamnei, în timpul zilei, când temperaturile ajung chiar la 28 de grade și noaptea, când scad cu până la 15 grade. Chiar și creșterea temperaturilor, cauzată de schimbările climatice, provoacă o înflorire suplimentară și răspândirea permanentă a polenului.
Care sunt simptomele alergiilor de toamnă?
De amintit rinita alergică clasică caracterizată prin strănut, tuse, nas care curge, care deseori degenerează în conjunctivită și chiar atacuri de astm, în cazul persoanelor predispuse. De fapt, aceste manifestări sunt reacții pe care organismul nostru le produce când se simte „amenințat” de corpuri străine. Adică, așa numiții alergeni, conținuți în polen. Sistemul nostru imunitar reacționează prin eliberarea de histamine, iar acestea din urmă provoacă simptome alergice.
În plus, persoanele care suferă de alergie la ambrozie pot avea reacții alergice prin ingerarea fructelor și legumelor în sezon, care nu sunt curățate corespunzător. Apar consecințe precum: mâncărime, greață, crampe abdominale, diaree.
Cum să lupți împotriva polenului de toamnă
Varianta de a te închide în casă, dacă suferi de alergii, nu este cea mai bună opțiune. O plimbare în parc sau practicarea unor sporturi în aer liber în zilele frumoase însorite de toamnă este binevenită pentru organism. În plus, toamna, faimoșii acarieni de praf se răspândesc și proliferează mai puternic, cuibărindu-se în saltele, perne și covoare și se înmulțindu-se în praf. De aceea, trebuie să ieși din confortul casei pentru a-ți lua doza de oxigen direct din natură.
Ce remedii există? Cum poți trata alergiile de toamnă?
Un diagnostic corect este fundamental! De aceea, atunci când apar simptomele asociate cu o alergie, este necesar să fie consult medicul curant. Acesta va verifica starea de sănătate și, dacă este necesar, va prescrie mai multe teste specifice pentru a stabili prezența alergiilor și un anumit tratament.
Alergii de toamnă. Cum le previi?
Așa cum știi, prevenția este cel mai bun aliat al organismului. Sistemul nostru imunitar dezvoltă alergii, simțindu-se amenințat din exterior.
Pentru a reduce amenințările externe este, de asemenea, recomandabil să ne consolidăm sistemul imunitar cât mai mult posibil. Sucurile și smoothie-urile bogate în vitamina C, pe bază de fructe roșii și portocalii, citrice și un praf de ghimbir sunt binevenite.
Medicamentele sunt și ele de ajutor
La debutul simptomelor alergice, medicul îți va administra cea mai potrivită terapie pe baza polenului care provoacă alergii. Chiar dacă terapia este personalizată, cele mai utilizate medicamente în caz de alergii sunt antihistaminicele și terapiile topice, cu o combinație de medicamente steroizi, precum spray-uri nazale și antihistaminice.
În cazul astmului, este necesar să se recurgă la medicamente specifice, pe bază de cortizon care pot fi combinate cu medicamente bronhodilatatoare pentru a facilita respirația.