Așadar, care ar fi alimentația potrivită în perioada examenelor?

Știm toți că organismul este un mecanism complex, ale cărui „rotițe” funcționează pe baza „combustibilului” pe care i-l oferim. Iar când vrem să funcționeze la capacitate maximă, e nevoie să îi oferim calitate premium. De exemplu atunci când facem eforturi intelectuale. Așadar, care ar fi alimentația potrivită în perioada examenelor?

 

Atunci când ai pretenția de la corpul tău să dea randament maxim, modul în care îți hrănești creierul poate fi ultimul lucru la care te gândești. Pesemne că nu ți-a trecut prin… cap că îl poți ajuta consumând anumite alimente. Și nici nu ai știut că și hidratarea corespunzătoare crește șansele de a obține rezultate bune în perioadele stresante. Află că alimentația potrivită în perioada examenelor are o importanță mai mare decât ai crede.

Alimentația potrivită în perioada examenelor

Ești student/ă sau părinte al unui copil care urmează să susțină un examen? Sfaturile care urmează te învață cum să îmbunătățești capacitatea de concentrare și memorare și cum să menții un nivel ridicat de energie a organismului.

Micul dejun ideal

Cercetările arată că elevii care mănâncă micul dejun obțin rezultate mai bune la examene. Nu este totuși suficient să servească masa de dimineață, este important și ce anume mănâncă. Un mic dejun ideal în perioada examenelor include carbohidrați cu eliberare lentă (ovăz, pâine integrală sau cereale cu conținut redus de zahăr), pentru ca aceștia oferă energie pe parcursul întregii zile. Adaugă și proteine (lapte, iaurt, ouă, carne), pentru o senzație de sațietate de lungă durată. În ziua examenului este bine să incluzi și un aliment bogat în grăsimi Omega-3 (cum ar fi macroul afumat), pentru capacitatea sa de stimulare a creierului.

Diversitate alimentară

Mesele care includ mereu aceleași alimente pot deveni plictisitoare și neatractive. Cum în perioada examenelor tensiunea nervoasă acumulat poate face să dispară pofta de mâncare, este importantă și varietatea, și aspectul. Alimentația echilibrată, care să conțină toate grupele alimentare, este de ajutor pentru capacitatea de concentrare. Nu „săriți” peste mese, pentru că nivelul zahărului din sânge scade și organismul are de suferit fie și temporar. Consumați legume, fructe și proteine de înaltă calitate.

Ce să mănânci ca să dormi bine…

Suprasolicitarea și stresul pot afecta major calitatea somnului în perioadele de examen. Faptul că nu dormi suficient poate să îți încetinească viteza cu care prelucrezi informațiile. Mai mult, îți poate afecta și memoria pe termen lung. Altfel spus, înveți degeaba, căci până la examen uiți tot. Ca să dormi bine și să te odihnești trebuie să acorzi puțină atenție cinei. Alimentele grele, consumate la ore târzii, vor interfera cu somnul. Așa că cina este bine să fie ușoară și servită cu trei ore înainte de culcare. Să zicem că mai este permisă o gustare înainte de culcare: un iaurt sau câteva fructe uscate.

… și ce să bei

Orice băutură pe bază de cofeină este insomnie curată. Atenție, chiar și unele ceaiuri pot avea acest efect, tocmai din cauza conținutului de cofeină. Unele persoane sunt atât de sensibile la efectul acesteia încât pot simți efectul timp de 12 ore după consum. În schimb, un pahar cu lapte cald băut seara chiar ajută.

Apa e sfântă!

Este uimitor ce efect poate avea apa asupra capacității de concentrare. De fapt, dacă ne gândim ce neajunsuri provoacă deshidratarea, lucrurile sunt chiar logice sub acest aspect. Asigură-te permanent că bei suficient de multă apă. Începe-ți ziua cu un pahar mare de apă, băut imediat după trezire. Mai mult de atât, este bine să ai cu tine o sticlă cu apă chiar și în sala de examen. Cercetările au demonstrat că acei studenți care au consumat apă în timpul examenelor au avut rezultate mai bune decât cei care nu au făcut acest lucru.

My title page contents