Bolile de inimă continuă să fie principala cauză de deces din lume. Un nivel ridicat de colesterol „rău” (LDL) și trigliceride reprezintă cel mai mare factor de risc pentru bolile cardiace. În special pentru a preveni probleme care pot deveni fatale, este recomandat consumul de alimente care reduc colesterolul.
Alimentația noastră tradițională, a românilor, se bazează pe prea multe grăsimi. Este o realitate, nu o putem ascunde și nici ignora. Ne place carnea de porc, slănina, mezelurile, prăjelile, sosurile și maioneza. Și prăjiturile, desigur. Cu muuultă cremă de unt. Alimente nesănătoase, în general. La alimente care reduc colesterolul nu ne gândim decât eventual atunci când analizele din sânge au rezultate îngrijorătoare. Mai bine ar fi dacă am învăța să mâncăm sănătos tocmai pentru a preveni apariția problemelor cardiace. Iată ce:
Leguminoase
Leguminoasele conțin o mulțime de fibre, minerale și proteine. Înlocuirea cărnii prelucrate din dietă cu leguminoase poate reduce riscul apariției bolilor de inimă. O revizuire a 26 de studii randomizate controlate a arătat că mâncând o jumătate de cană (100 de grame) de leguminoase pe zi duce la scăderea colesterolului „rău” cu o medie de 6,6 mg /dl. Fasolea, mazărea și lintea sunt o excelentă sursă de proteină vegetală, fiind recomandate și în vederea pierderii în greutate.
Avocado
Avocado este un fruct excepțional, bogat în nutrienți. Este o sursă de grăsimi monosaturate și fibre – ambele componente contribuind la scăderea colesterolului LDL și creșterea HDL, colesterolul „bun”. În cadrul unui studiu, adulții supraponderali și obezi cu colesterol LDL ridicat care au mâncat zilnic un avocado au reușit să scadă mai mult nivelul LDL decât cei care nu au mâncat acest fruct.
Nuci și migdale
Nucile sunt un alt aliment dens și foarte nutritiv, bogat în grăsimi monosaturate și fitosteroli. De asemenea, conțin acizi grași Omega-3, un tip de grăsimi polinesaturate asociate cu sănătatea inimii. Migdalele sunt deosebit de bogate în L-arginină, un aminoacid care ajută corpul să produca oxid nitric. La rândul său, aceasta ajută la reglarea tensiunii arteriale. Mai mult decât atât, nucile oferă fitosteroli. Acești compuși vegetali sunt similari structural cu colesterolul și ajută la scăderea acestuia, blocând absorbția în intestine. Calciul, magneziul și potasiul, existente și în nuci, pot reduce tensiunea arterială și pot reduce riscul de boli de inimă.
Pește gras
Peștii grași precum somonul și macroul sunt surse excelente de acizi grași Omega-3 cu lanț lung. Omega-3 consolidează sănătatea inimii prin creșterea colesterolului HDL „bun” și scăderea inflamației și a riscului de accident vascular cerebral. Reține că cele mai sănătoase moduri de a găti peștele sunt pe grătar sau la abur. Nu prăjit!
Cereale integrale
Consumul zilnic a trei porții de cereale integrale reduce cu 20% riscul de boli cardiace și accident vascular cerebral. Beneficiile sunt și mai mari atunci când cantitatea consumată crește. Cerealele integrale păstrează intacte toate părțile bobului, ceea ce le oferă mai multe vitamine, minerale, compuși vegetali și fibre decât cerealele rafinate. Deși toate cerealele integrale care asigură sănătatea inimii, două ies în evidență grație beneficiilor: ovăzul și orzul. Ovăzul conține beta-glucan, un tip de fibre solubile care ajută la scăderea colesterolului, iar orzul este bogat în beta-glucani care, de asemenea, ajută la scăderea colesterolului LDL „rău”.
Alte alimente care reduc colesterolul
Lista alimentelor care reduc colesterolul nu se termină la cele mai sus enunțate. De mare ajutor în vederea atingerii acestui obiectiv mai sunt usturoiul, fructele de pădure, ciocolata neagră, uleiul de măsline, ceaiul alb, negru și verde.