Astenia de toamnă este cunoscută popular sub denumirea de depresie toamnă. Totuși, numele cel mai corect este cel medical: „astenie de toamnă”, sindromul afectiv sezonier sau pur și simplu tulburare afectiv sezonieră (SAD). Dar ce este și în ce constă astenia de toamnă? Și mai ales, de ce ne afectează în fiecare toamnă?
Pe scurt, putem defini această tulburare ca un sindrom ușor, temporar, care tinde să dureze doar câteva zile sau câteva săptămâni, caracterizat prin apariția unei serii de simptome caracteristice și proprii care apar de obicei din cauza unei slabe adaptări a corpului nostru la schimbările sezoniere.
Astenia de toamnă. Care sunt cauzele tale? De ce apare?
Principala cauză a apariției asteniei toamna se găsește chiar în sosirea toamnei. Dar este evident că nu anotimpul în sine are vreo vină, ci mai degrabă sosirea frigului, care provoacă o scădere a temperaturii și a luminii pe care corpul nostru le percepe. Ceea ce provoacă modificări în starea noastră de spirit, precum și în propriul nostru bioritm. Ultimele statistici indică faptul că aceasta tinde să afecteze aproximativ 6% din populație, în special femeile între 40 și 55 de ani, deși poate afecta și mulți bărbați de această vârstă.
Care sunt simptomele asteniei sau depresiei de toamnă?
Simptomele cauzate de astenia toamna sunt evidente, mai ales dacă apar doar câteva zile sau săptămâni după începutul toamnei. Persoanele care suferă de astenie se simt obosite, triste, apatice, deprimate, întâmpină dificultăți de a dormi și de a se concentra. Mai mult decât atât, este obișnuit ca aceste persoane să se simtă somnoroase, fără chef de muncă. Este normal să le fie greu să îndeplinească sarcini de zi cu zi.
Diagnosticul asteniei de toamnă este pus doar dacă o persoană a avut aceleași simptome timp de trei sezoane la rând și dacă starea de sănătate a persoanei s-a îmbunătățit în lunile de vară și primăvară. Pentru a stabili dacă te confrunți cu astenie de toamnă, medicul îți pune diverse întrebări despre starea ta de sănătate în timpul anotimpurilor. De asemenea, îți va recomanda să faci un test de sânge.
Simptomele comune ale asteniei sunt:
Depresie: apatie, subestimare, vinovăție, nefericire;
Anxietate: incapacitate de a face față situațiilor de stres;
Schimbări frecvente de dispoziție: trecerea bruscă de la o dispoziție la alta;
Tulburări de somn: dorința de a dormi în timpul zilei;
Letargie: oboseală și incapacitate de a îndeplini activitățile zilnice;
Probleme sociale: iritabilitate și dorința de izolare;
Probleme sexuale: absența libidoului.
Sfaturi pentru a reduce simptomele asteniei toamna
Urmând câteva sfaturi simple, poți preveni astenia de toamnă:
Urmărește-ți dieta: alege să urmezi o dietă variată și echilibrată, bogată în vitamine, minerale, fibre, proteine, grăsimi sănătoase și carbohidrați complecși. Toți acești nutrienți sunt esențiali pentru menținerea unei bune funcționări a sistemului nervos. Precum și pentru stimularea producției de neurotransmițători capabili să regleze emoțiile și starea noastră de spirit.
Optează pentru alimente de sezon: în acest sezon ne putem bucura de multe alimente nutritive caracteristice toamnei. În mod special de smochine verzi (și smochine uscate), ciuperci și portocale.
Respectă orele recomandate de somn: este fundamental să te odihnești bine. Pentru aceasta este important să dormi orele necesare și să respecți și menții un program fix atât la culcare, cât și la trezire.
Practică exerciții fizice: menținerea în formă și practicarea exercițiilor fizice este esențială atunci când vine vorba de îngrijirea sănătății noastre. În plus, ne vom relaxa și vom crește secreția de hormoni care ne vor ajuta să ne simțim mai bine. Desigur, este esențial să ai zilnic activitate fizică (ex. mersul pe jos), cel puțin 40 de minute de fiecare dată.