Copilul tău se luptă să adoarmă sau se trezește adesea noaptea? Încearcă să înțelegi de ce bebelușul nu doarme și care sunt motivele care îl țin treaz.
Bebelușul nu doarme. Iată câteva motive pe care le poate avea acesta:
1) Este încă prea mic
Există foarte puțini nou-născuți care pot dormi noaptea. De fapt, somnul lor este în continuare obișnuit: ei dorm câteva ore în timpul zilei și apoi fac noapte albă. De multe ori, bebelușii nu dorm mai mult de cinci sau șase ore continuu.
2) Nu știe cum să adoarmă singur
Dacă un copil se obișnuiește să fie adormit de unul dintre părinți, acesta nu va învăța niciodată să adoarmă singur. Deci, dacă se trezește noaptea și nu-și găsește părinții lângă el, este normal ca el să plângă. Prin urmare, este mai bine ca părintele să părăsească încăperea înainte de a adormi complet. Așa va învăța să doarmă singur, chiar și atunci când se trezește în mijlocul nopții.
3) E prea obosit
Copiii care sunt prea obosiți, adesea adorm foarte greu.
4) Nu are o rutină de dormit
Făcând aceleași lucruri în fiecare seară înainte de culcare, această rutină ajută copilul să înțeleagă că este timpul să doarmă. Deci, este important să creați o rutină. De exemplu: mergeți împreună la baie, închideți lumina, un pupic de noapte bună și apoi… la somn! E bine să începi devreme cu aceste obiceiuri, chiar și la 4 luni.
5) Suferă de apnee nocturnă
Unii copii nu pot dormi din cauza apneei obstructive de somn: căile respiratorii sunt blocate, adesea de amigdalele și țesuturile nazale numite adenoide. Copiii cu apnee, de obicei sforăie și au un somn agitat. Apneea afectează aproximativ 1 copil din 100, între 3 și 7 ani.
6) Are coșmaruri
Copiii au câteodată coșmaruri. Acest lucru este normal, și în cea mai mare parte, acestea sunt inofensive. Sfatul este să-l calmezi pe copil și să-l lași în continuare în pat, să adoarmă. Dacă coșmarurile persistă, atunci trebuie să iei legătura cu pediatrul.
7) Alergii, astm, tuse și multe altele
Unele probleme de sănătate pot ține copiii treji: nasul înfundat, mâncărime cauzată de dermatită atopică, tuse, colici, dureri de urechi și gingii inflamate. În aceste cazuri, contactați pediatrul.
8) Nu are un obiect consolator
Compania unui obiect drag îl poate liniști și ajuta să adoarmă pe bebeluș. Jucăriile de pluș, păpușile, precum și suzeta sunt printre cele mai comune lucruri pe care le aleg copiii să le aibă lângă ei la somn.
9) Nu doarme într-un mediu potrivit
Copilul trebuie să aibă un spațiu potrivit pentru somn. În cameră trebuie să fie întuneric (cel mult o lumină de veghe) și să fie liniște.