Beneficiile ceaiului de obligeană s-ar putea să te surprindă plăcut. Obligeana (Acorus calamus), numită în mod obișnuit „trestie dulce“, este o plantă originară din India, dar prezentă și în Asia și în Europa. Poate atinge o înălțime maximă de un metru. Frunzele sale verzi sunt drepte, orientate pe verticală și au o formă liniară. În urmă cu ceva timp, în Arabia și Iran, obligeana a fost considerată un afrodisiac. Obligeana se mai numește trestie mirositoare, papură roșie, calmenă, spetează, buciumaș etc.

 

Obligeana este o plantă care seamănă cu irisul galben, dar spre deosebire de aceasta, este o plantă acvatică. Obligeana este utilizată în China pentru recuperarea pacienților cu accidente vasculare cerebrale. Medicina tradițională o recomandă în tratamentul tulburărilor psihice și nervoase, cum ar fi: isteria, nevrozele anxioase și depresive, psihozele, epilepsia.

Încă din antichitate și până astăzi această plantă a fost și este folosită ca mirodenie în loc de scorțișoară. Prin distilare, din plantă se extrage un ulei esențial volatil. Celelalte componente găsite în rizom sunt taninurile, care dau nota amară, împreună cu acorina glucozidă, responsabilă cu aroma asemănătoare scorțișoarei. Acidul ascorbic, acidul palmitic, vitamina B1 și zaharurile închid compoziția substanțelor prezente cu procente mai mar

Beneficiile ceaiului de obligeană. Efecte antireumatice și antispasmodice

Efectele medicinale ale ceaiului de obligeană sunt multe, inclusiv antireumatice. De fapt, din plantă este extras un ulei care stimulează fluxul de sânge și nervii, oferind astfel diverse beneficii articulațiilor (de exemplu, artrita și reumatismul). Uleiul are și efecte antispasmodice, deoarece este capabil să relaxeze sistemul nervos, evitând deteriorarea funcționalității sale. Obligeana în sine este o plantă de natură toxică. Prin urmare, permite să eviți dezvoltarea de compuși dăunători organismului uman, prin prevenirea infecțiilor cauzate de viruși care afectează atât corpul, cât și pielea.

Beneficiile ceaiului de obligeană. Celelalte utilizări ale ceaiului de obligeană:

  • – sub formă de infuzie de rădăcină tocată și lăsată în repaus aproximativ 8 ore, pentru a fi consumată în amestec cu apă rece;
  • – sub formă de pulbere: rădăcina este zdrobită și apoi luată într-o cantitate egală înainte de mese, când ai dureri de stomac;
  • – sub formă de tinctură care poate fi achiziționată de la o farmacie – se toarnă 30 de picături în apa caldă și se folosește pentru a clăti gura;
  • – sub formă de macerat – timp de aproximativ 10 zile de la prepararea sa, ceea ce îl face deosebit de eficient împotriva reumatismului.

Pentru a combate oboseala, poți folosi obligeană pusă la înmuiat: 100 de grame din întreaga rădăcină în 1 l de apă. Apoi fierbi soluția timp de 10 minute și o filtrezi. Pui acest amestec în apă, pentru a beneficia de o baie relaxantă.

Beneficiile ceaiului de obligeană administrat

intern:

Ajută la funcționarea normală a sistemului digestiv, prin:
– reducerea spasmelor care pot apărea la nivelul tractului intestinal;
– normalizarea secrețiilor gastrointestinale;
– favorizarea secreției de bilă;
– îmbunătățirea digestiei.

Totodată, ajută la funcționarea normală a sistemului nervos și la îmbunătățirea memoriei.

extern:

Contribuie la reducerea disconfortului care apare la nivelul aparatului osteoarticular.

Atenție la consumul de ceai de obligeană:

Consultă întotdeauna medicul, deoarece în unele situații pot apărea stări puternice de greață, vomă și senzații de amețeală. De asemenea, în caz de hiperaciditate gastrică pot apărea reacții adverse. Consumul de ceai de obligeană este contraindicat în sarcină, alăptare, în cazul copiilor mici, sau dacă manifești alergie la obligeană.

 

My title page contents