Beneficiile cepei. Proprietățile excelente ale cepei

BENEFICIILE CEPEI. PROPRIETĂȚILE EXCELENTE ALE CEPEI

Cu siguranță ai auzit și tu măcar de unele dintre beneficiile cepei. Bogată în proprietăți benefice și terapeutice, ceapa este un ingredient cheie în spatele multor rețete tradiționale, dar și moderne.

 

Ceapa, al cărui nume științific este Allium cepa, este o legumă bienală. Ceapa variază în formă și culoare, dar cele mai comune tipuri sunt albe, aurii și roșii. Gustul poate varia de la delicat și dulce, la iute și înțepător, în funcție de soi și de sezon. Ceapa este frecvent utilizată pentru a aroma multe preparate și poate fi consumată fiartă, la grătar, prăjită sau crudă.

Beneficiile cepei. Caracteristici și valori nutriționale

Ceapa crudă este hipocalorică. Conține doar 40 de calorii la 100 de grame de parte comestibilă principală (fără frunze). Este compusă din 89% apă, 9% din carbohidrați și doar 1,7% din fibre.

Beneficiile cepei. Valorile nutriționale pentru 100 g de ceapă:

89,11 ml apă

40 kcal

1,1 proteine

0,1  grăsimi, dintre care 0,042 g saturate

9,34 g carbohidrați, dintre care 4, 24 zaharuri

1, 7 g fibre

146 mg potasiu

23 mg calciu

29 mg fosfor

7,4 mg Vitamina C

15 indicele glicemic

0 g colesterol

Beneficiile cepei. Proprietăți nutriționale

Fibre: ceapa este o sursă bună de fibre, cu un procent variabil de 0,9-2,6%;

Vitamina C: de asemenea, cunoscută sub numele de acid ascorbic, vitamina C este un antioxidant foarte puternic, prezent în ceapă;

Acidul folic: este un element esențial pentru funcția corectă a celulelor și ajută la reducerea oboselii fizice și mentale. De asemenea, promovează creșterea țesutului și este foarte important pentru sănătatea femeilor;

Fosfor: ceapa conține o cantitate bună din acest mineral, un element structural al dinților, oaselor și celulelor;

Calciul: este cel mai abundent mineral din corpul nostru, esențial pentru oase, mușchi și nervi;

Vitamina B6: reduce riscul de homocistinurie și anemie sideroblastică și este, de asemenea, implicată în sinteza diferiților neurotransmițători;

Potasiu: mineral esențial implicat în controlul tensiunii arteriale, al sănătății cardiace, al transmisiei nervoase și al schimbului hidro-salin la nivel celular;

Antocianine: evidențiate numai în ceapa roșie, antocianii sunt antioxidanți puternici, dar și pigmenți care dau culoarea roșiatică caracteristică acestei cepe;

Quercetin: flavonoid cu acțiune antioxidantă, a cărui contribuție poate reduce riscul bolilor de inimă, a tensiunii și cancerului;

Compușii sulfului: în principal sulfurile și polisulfurile, care pot avea efecte protectoare împotriva cancerului. Pot inhiba creșterea microorganismelor dăunătoare și pot preveni formarea cheagurilor de sânge.

Beneficiile cepei pentru sănătate

Ceapa are proprietăți benefice pentru întregul corp.

Acțiunea antimicrobiană a cepei – Consumul de ceapă poate suprima creșterea microorganismelor dăunătoare, cum ar fi bacteriile și drojdiile, datorită acțiunii compușilor de sulf și quercetinului.

Reglarea glucozei din sânge – Studiile efectuate pe animale, dar și pe oameni, au arătat că ceapa poate scădea nivelul zahărului din sânge. S-a demonstrat că un consum de 100 g de ceapă crudă pe zi ar duce la o reducerea semnificativă a glicemiei.

Sănătatea osoasă – Ceapa este, de asemenea, bună pentru oase. Studiile pe animale au arătat că un consum de ceapă are efecte protectoare împotriva osteoporozei și îmbunătățește, de asemenea, masa osoasă.

Acțiune diuretică și de detoxifiere a cepei – Consumul de ceapă, datorită conținutului de apă, promovează diureza și eliminarea rezidurilor. Ceea ce face ca ceapa să fie un ajutor în combaterea retenției de apă. Mai mult, grație proprietăților sale antibacteriene și antiinflamatorii, ceapa este considerată un remediu natural împotriva cistitei .

Prevenirea tumorilor – Numeroase studii observaționale au asociat creșterea consumului de ceapă cu reducerea riscului diferitelor tipuri de cancer cum ar fi cel de stomac, sân, colon și prostată.

Sănătatea cardiacă – Ceapa contribuie la sănătatea inimii. Studiile efectuate pe animale au demonstrat că, de fapt, compușii cu sulf prezenți în ceapă, ar avea o acțiune anticoagulantă. În plus, reduce nivelul colesterolului din sânge și nivelul trigliceridelor și, de asemenea, îmbunătățește funcția membranei celulare a celulelor roșii din sânge.

Funcția de expectorant și decongestionant – Datorită acțiunii sale antibiotice, mucolitice și anti-inflamatoare, combinația de sirop de ceapă cu miere este remediul perfect în cazul unor tulburări respiratorii, cum ar fi guturaiul, sinuzita, faringita, laringita, bronșita, tusea și astmul bronșic.

Beneficiile cepei. Cum să o păstrezi

Ceapa poate fi depozitată timp de câteva săptămâni într-un loc răcoros, bine ventilat și uscat (nu în frigider, deoarece va mucegăi), departe de căldură și de lumină. Ceapa trebuie să fie depozitată departe de cartofi. Altfel, aceasta se strică mai repede. Ceapa curățată și tăiată, care rămâne neconsumată, trebuie pusă într-un recipient sigilat în frigider și consumată în câteva zile. Ceapa tocată poate fi, de asemenea, depozitată în congelator.

Beneficiile cepei. Cum să scapi de mirosul de ceapă de pe mâini

Apă și bicarbonat: diluezi bicarbonatul în apă, rezultând astfel un amestec similar cu varul proaspăt. După obținerea consistenței corecte, iei amestecul obținut în mână, îndepărtând astfel mirosul neplăcut;

Oțet alb: pune oțet alb pe mâini și lasă-l să acționeze, fără să clătești, timp de câteva minute. Acest truc simplu va fi suficient pentru a elimina mirosul cepei de pe mâini care, odată spălate cu săpun obișnuit, vor mirosi din nou bine!

Ceapa: contraindicații și potențiale efecte negative

Deși suntem obișnuiți s-o folosim zilnic în bucătărie, consumul de ceapă poate avea și unele contraindicații.

Probleme digestive: ceapa conține FODMAP și hidrați de carbon. De aceea, multe persoane consideră că este greu de digerat și poate provoca simptome digestive neplăcute, cum ar fi balonare, flatulență, crampe și diaree. În special, persoanele cu o sensibilitate mai mare la FODMAP sunt cele afectate de sindromul intestinului iritabil (IBS). Acestea ar trebui să limiteze sau să evite total consumul de ceapă.

Toxicitatea la animale: dacă pentru noi, oamenii, ceapa este un ingredient foarte sănătos, poate fi mortală pentru unele animale, inclusiv câini, pisici și cai. Principalii vinovăți sunt compușii sulfoxizi și sulfurici, care pot induce o boală numită anemie corporală Heinz sau anemie hemolitică. Prin urmare, este esențial ca prietenii noștri cu 4 picioare să nu consume niciodată ceapă!

My title page contents