Faptul că au fost descoperite beneficiile oxigenoterapiei a fost salutar.

Oxigenul este vital pentru supraviețuire. Aerul pe care îl respirăm conține circa 21% oxigen, ceea ce pentru majoritatea oamenilor cu plămâni sănătoși este suficient. Alții, însă, au nevoie de beneficiile oxigenoterapiei.

 

Pentru persoanele care suferă de o boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC) sau de o afecțiune în care funcția pulmonară are de suferit, procentul de 21% oxigen din aer nu este suficient. Pentru ca organismul lor să funcționeze normal, au nevoie de o cantitate suplimentară. În cazul lor, faptul că au fost descoperite beneficiile oxigenoterapiei a fost salutar.

Beneficiile oxigenoterapiei

Nevoia de oxigen suplimentar este confirmată cu ajutorul unei testări specifice. Chiar dacă pacientul o poate observa foarte bine și singur, prin manifestări. Însă terapia cu oxigen nu poate fi făcută decât în baza unei recomandări medicale, ceea ce, până la urma, este și corect.
Medicul poate prescrie o serie de ședințe de oxigenoterapie care vor trebui efectuate în anumite condiții, cum ar fi în timpul repaosului, somnului sau exercițiului fizic. Unele persoane necesită oxigenoterapie doar în timpul somnului, în timp ce altele au nevoie de ea permanent, 24 de ore din 24. Cantitatea de oxigen administrată și durata ședințelor depind, așadar, de recomandarea medicului. Este deosebit de important ca aceste recomandări să fie urmate întocmai, deoarece utilizarea a prea mult sau prea puțin oxigen poate avea consecințe grave. Iată o serie de beneficii care au fost dovedite.

Diminuarea simptomelor BPOC

Dispneea sau scurtarea respirației nu este doar simptomul caracteristic al BPOC, ci este și cel mai invalidant și dificil de controlat. Oxigenoterapia poate ajuta la ameliorarea dispneei și a altor simptome asociate bolii pulmonare obstructive cronice, inclusiv oboseală, amețeli și depresie.

Reducerea complicațiilor

Boala pulmonară obstructivă cronică este asociată cu o serie de complicații care pot afecta în mod semnificativ calitatea vieții pacientului. Acestea includ hipertensiunea pulmonară și o formă de insuficiență cardiacă. Oxigenul suplimentar ajută la reducerea complicațiilor prin stabilizarea hipertensiunii pulmonare și scăderea aritmiilor (ritmuri cardiace neregulate). De asemenea, influențează în mod pozitiv cazurile de ischemie miocardică (lipsă de oxigen pentru inimă).

Îmbunătățirea vieții sexuale

Cercetările efectuate până în prezent nu atestă clar că oxigenoterapia poate ajuta în unele dificultăți sexuale, cum ar fi impotența. Dar dacă oxigenul suplimentar a demonstrat deja că ajută în timpul exercițiului fizic, cu siguranță că ajută la o respirație mai eficientă în timpul sexului. Iar creșterea fluxului de oxigen nu poate fi decât benefică.

Somn mai bun, rezistență crescută

Unele studii au arătat o creștere a ratelor de supraviețuire la pacienții care primesc oxigen suplimentar mai mult de 15 ore pe zi. Acesta îmbunătățește somnul, starea de spirit, vigilența mentală și rezistența organismului. În plus, le permite acestora să îndeplinească funcții normale, cotidiene, care altfel nu le-ar fi fost accesibile.

Știai că…
… nivelul normal de oxigen din sânge este de 95-100%? Un nivel sub 90% indică hipoxemie, iar unul sub 80% arată că este afectată funcția viscerală, în primul rând creierul și inima.

My title page contents