Beneficiile semințelor de quinoa. 7 beneficii dovedite științific 

Atât de multe sunt beneficiile semințelor de quinoa, încât e imposibil să nu o consumi. Quinoa este un aliment cu nenumărate proprietăți nutriționale, folosit astăzi pe scară largă și foarte iubit de cei care practică sport.

 

Să vedem de ce:

Quinoa este o plantă din familia Chenopodiaceae, care include și spanacul și sfecla roșie. Originară din America de Sud, această plantă poate fi adaptată la diferite condiții climatice. Cei mai mari producători sunt Peru și Bolivia, această cereală fiind folosită de milenii, ca sursă primară de hrană.

Interesul pentru această plantă a crescut treptat datorită proprietăților nutriționale excepționale, atât de mult încât a devenit, de asemenea, parte din dieta altor țări din lume.

Partea comestibilă constă în semințele acestei plante. De fapt, quinoa este considerată o pseudo-cereală, deoarece semințele sale pot fi, de asemenea, folosite pentru a produce făină. Semințele sunt, de asemenea, bogate în macronutrienți, cum ar fi proteine, lipide, carbohidrați și fibre. Conține, de asemenea, micronutrienți importanți, și anume vitamine, minerale și antioxidanți. Fiind fără gluten în mod natural, quinoa poate fi consumată în mod liber chiar și în cazul bolii celiace.

Conținutul de proteine ​​din quinoa este ridicat și, în plus, proteinele conținute în această cereală au o valoare nutritivă comparabilă cu cea a proteinelor din lapte. Din acest motiv este utilizată pe scară largă de sportivi și de cei care urmează o dietă vegană, posibil scăzută în proteine.

Beneficiile semințelor de quinoa. 7 beneficii dovedite științific pe care consumul de quinoa îl poate aduce sănătății noastre.

1. Efecte asupra greutății corporale

Quinoa are un conținut ridicat de quercetin, care este un compus antioxidant din familia flavonoidelor. Se pare că acest compus este capabil să mărească consumul de energie al celulelor musculare. Din acest motiv, quercetinul și, în consecință, consumul de quinoa ar putea fi un ajutor în combaterea excesului de greutate, prin creșterea consumului energetic al organismului, precum și o excelentă sursă de nutrienți, prin conținutul de proteine ​​și fibre.

2. Beneficiile semințelor de quinoa. Efecte anti-inflamatorii

Printre beneficiile oferite de quinoa se regăsesc și efectele antiinflamatorii. În special, datorită conținutului său în compuși antioxidanți și antiinflamatori, quinoa este un aliment care ne poate ajuta să prevenim diferite boli inflamatorii. În special, quercetinul conținut în acest produs alimentar, conform unui studiu din 2003, ar fi capabil să reducă sinteza moleculelor inflamatorii.

3. Efecte asupra profilului lipidic

S-a demonstrat că semințele quinoa au proprietăți de scădere a colesterolului, astfel că pot reduce nivelurile de colesterol din sânge. O astfel de proprietate se datorează prezenței fibrelor solubile care împiedică reabsorbția acizilor biliari în intestin. În plus, quinoa conține acid oleic și linoleic, un acid gras, respectiv, și un acid gras mononesaturat din seria omega 6. Ambele pot reduce nivelul colesterolului.

4. Beneficiile semințelor de quinoa asupra sistemului cardiovascular

Având în vedere capacitatea sa de a controla nivelul de colesterol și scăderea tensiunii arteriale, quinoa aduce mari beneficii sistemului cardiovascular. În plus, acizii grași polinesaturați pe care îi conține, ajută, de asemenea, la protejarea inimii. Fibrele solubile prezente în cantități mari în aceste semințe au demonstrat că joacă un rol fundamental în reducerea riscului de contractare a bolilor cardiovasculare.

5. Împotriva diabetului zaharat

Cum spuneam, fibrele conținute în semințele de quinoa dau prepratelor un indice glicemic deosebit de scăzut. Astfel, quinoa este, de asemenea, recomandată pentru cei cu probleme de diabet sau rezistență la insulină. Deoarece ajută la controlul nivelurilor de zahăr și, în consecință, a insulinei în sânge.

6. Beneficiile semințelor de quinoa. Bogată în antioxidanți

Quinoa este deosebit de bogată în compuși antioxidanți, cum ar fi carotenoide, flavonoide și compuși fenolici, care au un efect protector nu numai asupra celulelor endoteliale ale vaselor de sânge, ci și în alte zone ale corpului, protejându-l de daune oxidative și de îmbătrânirea celulelor.

7. Contra osteoporozei

Quinoa este o sursă uriașă de minerale, inclusiv de magneziu (197 mg/100 g), mangan (2 mg/100 g), calciu (47 mg/100 g), toți compușii de bază pentru sănătatea oaselor. Din acest motiv, quinoa este un aliment care trebuie inclus în dietă. Mai ales dacă ai probleme cu osteoporoza. Mai mult, proteinele conținute în quinoa sunt deosebit de utile în prevenirea pierderii masei osoase.

Quinoa: sfaturi și precauții pentru utilizare

Atunci când consumi semințe de quinoa este esențial să iei în calcul câteva mici precauții. Semințele de quinoa conțin saponine, compuși care în natură ajută la menținerea insectelor și a dăunătorilor departe de plante. Chiar și asupra oamenilor pot avea efecte dăunătoare, mai ales dacă sunt luate în cantități mari. În prezent, însă, saponinele sunt reduse în semințele de quinoa cu ajutorul proceselor industriale eficiente, înainte de a fi introduse pe piață. O precauție suplimentară: să clătești semințele de mai multe ori sub jet de apă, înainte de a le găti.

Quinoa (precum și alte cereale și legume din aceeași familie cu spanacul și sfecla) conține oxalat de calciu, care apare sub formă de cristale mici. În cazul indivizilor susceptibili, consumul de quinoa poate favoriza declanșarea calculilor renali și poate preveni absorbția corectă a sărurilor minerale.

Quinoa are, de asemenea, un gust foarte plăcut și se pretează bine atât în feluri de mâncare sărate, cât și dulci.

My title page contents