Să aflăm împreună care sunt beneficiile sucului de pătrunjel. Ai băut vreodată suc de pătrunjel sau ai adăugat pătrunjel în sucurile de fructe și legume? Această plantă aromatică este deosebit de benefică și ar trebui inclusă mai des în dieta noastră zilnică. Să vedem de ce:
Proprietățile pătrunjelului
Împreună cu diverse plante aromatice, mentă, busuioc, cimbru, mărar și oregano, pătrunjelul este foarte utilizat în bucătăria mediteraneană, deoarece este foarte aromat și digestiv. Deoarece acesta conține un ulei esențial care stimulează secreția de sucuri gastrice. O plantă aromatică care poate fi combinată cu multe feluri de mâncare.
De asemenea, are proprietăți antioxidante, anti-îmbătrânire și anticancer.
Beneficiile sucului de pătrunjel pentru sănătate
Conține o cantitate bună de vitamine C, E și A, de săruri minerale, în special calciu, fier, magneziu și fosfor. În consecință, este remineralizant și diuretic, dar și un antiinflamator natural.
La nivel fitoterapeutic este utilizat și ca vasodilatator, purificator, împotriva retenției de apă, gutei, anemiei.
Pătrunjelul este foarte sănătos în orice formă, dar efectele sale benefice pot fi exploatate la maximum consumându-l în formă lichidă. Sucul de pătrunjel este, de fapt, un concentrat puternic din această plantă aromatică bogată în antioxidanți, minerale, enzime și alte substanțe utile pentru sănătatea noastră.
Este o băutură care poate fi folosită pentru a preveni, dar și pentru a trata unele mici afecțiuni de sănătate legate în special de piele, păr, rinichi și inimă.
Beneficiile sucului de pătrunjel. Iată 5 beneficii pentru sănătate:
1. Protejează inima
Datorită conținutului ridicat de vitamina C, E, beta-caroten și diverși antioxidanți, sucul de pătrunjel ajută la menținerea radicalilor liberi și reduce semnificativ riscul de apariție a bolilor de inimă. În plus, sucul de pătrunjel este o sursă de folat. Drept urmare, persoanele care consumă regulat suc de pătrunjel riscă mai puține atacuri de cord.
2. Vindecă și previne inflamațiile
Inflamarea este un instrument pe care organismul îl folosește pentru a combate efectele diferitelor afecțiuni. Dar, dacă aceasta devine cronică și persistă mai mult decât ar trebui, acest lucru poate provoca daune semnificative. Factorii care declanșează inflamația cronică sunt diferiți, dar cei mai frecvenți sunt stresul, viața sedentară, expunerea la toxine și alegerile alimentare proaste. Sucul de pătrunjel este un remediu natural – antiinflamator excelent -, datorită și prezenței miristicinei și eugenolului, substanțe care calmează și previn cu precizie inflamațiile.
3. Previne și tratează infecțiile renale – unul dintre beneficiile sucului de pătrunjel
Rinichii sunt organe importante care ajută organismul să elimine deșeurile și toxinele, să filtreze sângele și să mențină echilibrul acido-bazic. Sucul de pătrunjel este o modalitate excelentă de a curăța organismul și organele interne, dar și de a trata anumite infecții renale. Această plantă aromatică oferă organismului nutrienți esențiali precum vitaminele C și B, cupru, sodiu, potasiu și riboflavină.
4. Ajută pielea
Pielea este un alt organ pe care sucul de pătrunjel îl poate ajuta. De fapt, promovează echilibrul sebumului și ajută mai ales persoanele cu piele grasă, dacă este consumat într-un mod regulat. Acesta previne blocarea porilor și reduce riscul de acnee. Proprietățile sale antioxidante, susținute de prezența vitaminei C și a zincului, protejează pielea de iritațiile care duc la dezvoltarea coșurilor. Aceste substanțe cresc, de asemenea, viteza cu care pielea se regenerează.
5. Beneficiile sucului de pătrunjel. Ajută creșterea părului
Pătrunjelul este un remediu bine cunoscut pentru stimularea creșterii părului, atunci când este masat pe scalp. Pe lângă accelerarea vitezei cu care crește părul, sucul de pătrunjel îmbunătățește, de asemenea, circulația sângelui, oferind părului o strălucire naturală și sănătoasă. De asemenea, cuprul și zincul prezente în plantă, protejează părul de deteriorarea cauzată de expunerea excesivă la soare. Studiile au arătat că pătrunjelul este deosebit de util pentru păr, deoarece conține un flavonoid antioxidant numit apigenină, care ajută la creșterea acestuia prin reglarea genei TGF-beta 1.
Contraindicații și reacții adverse ale sucului de pătrunjel
Totuși, chiar și substanțele naturale pot avea efecte secundare neplăcute. Nici pătrunjelul nu face excepție. Femeile însărcinate sau care alăptează, persoanele care suferă de hipertensiune arterială sau diabet ar trebui să evite consumul de suc de pătrunjel. Acesta conține două substanțe precum apiolul și miristicina care, dacă sunt luate în cantități mari, pot stimula contracțiile uterine. Din acest motiv, prin urmare, consumul ar trebui limitat în caz de probleme renale și în sarcină. Poate provoca contracții uterine și, prin urmare, pune femeia însărcinată în pericol de avort sau naștere prematură. Trebuie consultat întotdeauna medicul.