Un bebeluș cu un program de creștere bine pus la punct se confruntă rareori cu probleme de sănătate. Printre sarcinile mamei și ale tatălui se numără și încercarea de a înțelege și de a știi cum să interpreteze și să deosebească mai ales „semnele de avertizare” ale unei boli. O bună pregătire nu va duce la panicarea părinților, iar situația va fi controlată din timp.
Răceala
Pana la vârsta de 1 an, sistemul imunitar al bebelușului este insuficient dezvoltat pentru a lupta cu infecțiile. De aceea, este posibil să fie predispus la virusuri și să sufere mai multe reprize de răceală sau chiar gripă în primul an. În cazul unei simple răceli, poți apela la remedii naturale. Dacă apare febra, iar starea bebelușului se înrăutățește, nu mai sta pe gânduri, mergi la medic.
Diareea
O parte dintre bebeluși se confruntă cu constipația, în timp ce altă parte poate avea probleme cu diareea. Este una dintre cele mai frecvente afecțiuni la bebeluși. O recunoști prin prezența scaunelor frecvente și apoase. Cel mai adesea este cauzată de un virus, însă și alergiile pot provoca diaree, infecțiile bacteriene sau vreun tratament medicamentos. Dacă este bine hidratat, bebelușul se reface, însă trebuie să ai răbdare și să fii pe fază.
Constipația
Opusul diareei, constipația este o afecțiune comună la bebeluși. Odată cu diversificarea alimentației, mulți bebeluși nu reușesc să se adapteze schimbărilor. Când micuțul trece la alimente solide, este posibil ca dieta lui să se dezechilibreze. Nivelul de lichide se diminuează, iar scaunele scad în număr. Constipația trece de la sine după ce organismul se obișnuiește cu noua dieta. Totuși, monitorizează situația și ține evidența numărului de scaune. Dacă nu se observă nicio schimbare în bine, mergi cu copilul la medic.
Infecțiile la urechi
Bebelușii sunt predispuși la infecții ale urechii. Acumularea de lichid în urechea mijlocie (otita medie), care se transforma într-un mediu propice pentru înmulțirea și dezvoltarea germenilor, poate duce la infecția urechii. Însă, mai poate fi cauzată și de infecții virale (răceli, gripe etc.). Infecția la urechi este de obicei extrem de dureroasă și poate irita copilul. De regulă, bebelușul plânge violent. Este obligatorie vizita la medic, care mai mult ca sigur va recomanda antibiotice.
Vărsăturile
Regurgitațiile se manifestă asemănător vărsăturilor, doar că ele sunt frecvente și firești la sugari. În plus, sunt diferite de episoadele vomitive. Sunt caracterizate prin expulzarea unei cantități mari de mâncare, în episoade frecvente. Vărsăturile, în schimb, sunt însoțite și de alte simptome – febră, moleșeală, iritabilitate. Dacă apare voma, este semn al unei infecții și necesită îngrijire medicală.
Alergiile
Alergiile, în special cele alimentare, sunt frecvente la bebeluși. Ele pot avea cauze genetice, direct din alimente (când se trece la diversificare) sau din laptele mamei (care a mâncat ceva ce nu e tolerat de bebeluș). Ca simptome, seamănă cu răcelile. În plus, poți observa simptome ca: urticarie, vărsături, diaree sau umflarea buzelor și a feței (în cazul șocului anafilactic). Nu mai sta pe gânduri. Este o situație de urgență.
Febra
Poate febra e cea care te sperie cel mai tare. Și nu neapărat faptul că ea e mare, ci gândul că ascunde ceva. Dacă persistă și este foarte mare, apelează la medic. În cazul bebelușilor pot apărea urgent complicații. Deși este o reacție care te sperie, este totuși bine, pentru că astfel, organismul dă semnale că ceva nu e în regulă. Dacă e doar o simplă creștere a temperaturii, nu te speria! Poate fi de la erupția dentară, un mic disconfort, o simplă răceală sau chiar o reacție la un vaccin.