APA ÎN URECHILE BEBELUȘULUI. INFECȚII ALE URECHILOR LA COPII

Apa în urechile bebelușului poate fi o mare problemă. Contactul cu apa de mare sau de piscină poate provoca infecții și inflamații responsabile pentru așa-numita otită a înotătorului, care este frecventă la copii în lunile de vară. Dar și la cei care înoată în piscine în timpul iernii.

 

Pentru o ureche și un timpan perfect sănătoase, apa din mare sau din piscină nu reprezintă un pericol real. Doar dacă există o patologie preexistentă sau dacă copilul a suferit o intervenție chirurgicală sau o leziune a timpanului. În acest caz, este absolut necesar să împiedici ca apa să intre în ureche, aplicând protecții adecvate. Decizia trebuie luată de comun acord cu medicul curant.

 

Apa în urechile bebelușului. Otită la piscină, cum să o previi?

Chiar și atunci când urechea este în stare bună de sănătate, contactul prelungit cu apa de mare sau cu cea dintr-o piscină contaminată de germeni și bacterii poate provoca inflamații și infecții externe ale urechii.

Cele mai întâlnite simptome ale otitei dezvoltate la piscină sunt: mâncărime severă, durere intensă, afectarea auzului, iritații ale pielii din jurul canalului urechii. În aceste cazuri, este important să contactezi medicul pediatru sau otorinolaringologul.

Apa în urechile bebelușului. Cum să previi infecțiile?

În cazul unui bebeluș sau a oricărei persoane:

  • Spală cu atenție urechile cu apă proaspătă, eliberând canalul auditiv de sare și clor, pentru a curăța bine pielea. Deoarece tocmai iritarea pielii este cea care deschide calea către germeni;
  • Scurge apa din ureche aplecând capul dintr-o parte în alta;
  • Usucă urechea la soare (când situația permite acest lucru) sau cu un uscător de păr, la temperatură potrivită;
  • Nu folosi niciodată tampoane de bumbac sau bețișoare, deoarece frecarea poate deteriora canalul urechii;
  • Poate fi util să folosești dopuri speciale care împiedică intrarea apei în ureche. Pe piață există dopuri pentru urechi care pot fi personalizate în funcție de tip și dimensiune.

Apa în urechile bebelușului. Otita și baia pentru copii

Când îi faci baie nou-născutului ar trebui să fii atentă să nu lași apa să intre în urechile acestuia. În orice caz, este extrem de important să usuci bine urechile bebelușului, fără a freca prea mult sau a folosi bețișoare din bumbac. Tamponează ușor cu prosopul de bumbac, moale.

Nu folosi bețișoare de urechi din bumbac la copii decât pentru a îndepărta excesul de ceară care s-a instalat afară în auriculă. Ceara de ureche joacă o funcție de protecție și împiedică particulele și agenții patogeni să intre în canalul urechii. Folosirea bețișoarelor din bumbac, nu numai că face ca ceara de ureche să alunece mai adânc, compactând-o și favorizând formarea dopului clasic, dar ar putea crea micro-traume pentru piele și chiar poate deteriora timpanul.

 

My title page contents