Bolile copilariei

VARICELA

Apare, de obicei, in jurul varstei de 10 ani si cu preponderenta primavara, iar responsabil pentru imbolnavire este virusul varicella zosterian, care declaseaza si zona zoster. Se transmite prin contactul direct cu o alta persoana care are visurul. In popor, varicelei i se spune „boala care se ia pe sub usa”, pentru ca este extrem de contagioasa. Contractarea virusului ofera o imunitatea durabila, dar exista si posibilitatea reinfectarii.

Simptome

Se manifesta mai intai prin eruptie, fara alte simptome generale, cum ar fi febra, pierderea apetitului, dureri de cap. Iritatia varicelei apare mai intai pe abdomen, pe spate si pe fata, dupa care se raspandeste in alte zone ale corpului, precum brate, scalp, gura, picioare si in zona genitala.

Eruptie

In primele zile, eruptia se caracterizeaza prin umflaturi rosii, care dau o senzatie puternica de mancarime. Dupa uscarea veziculelor, apar crustele, care pot dura aproximativ 10 zile. In momentul aparitiei crustelor, copilul nu mai este contagios. Nu-l lasa sa se scarpine foarte tare, pentru ca ruperea crustelor poate duce la aparitia cicatricilor. Baile caldute sau compresele cu apa calduta ii calmeaza pruritul si la fel de bine ii face si mixtura mentolata. De asemenea, iritatia care ii apare in gura ar putea face ca procesul de hranire sa se desfasoare cu dificultate, de aceea alimentele moi sunt recomandate.

Vaccinare?!

Vaccinarea copiilor este principala metoda de preventie, dar nu e musai sa functioneze pentru toti. Evitarea locurilor unde exista un bolnav de varicela si igiena riguroasa a mainilor pot preveni imbolnavirea. Pentru a preveni raspandirea virusului, copilul bolnav izolat de comunitate de la primele semne.

Tratament

Tratamentul este unul simptomatic (calmarea mancarimilor), hidratare, repaus, hrana moale.

In cazul in care apare febra mare, o tuse puternica, dificultati in respiratie, secretii puternice sau anormale ale veziculelor anunta imediat doctorul.

 

Varicela

Varicela

 

 

My title page contents