Bolile copilariei

 ROSEOLA INFANTUM (exantemul subit)

Declansata de virusul herpetic (tipurile 6 si 7), aceasta boala afecteaza cu preponderenta copiii foarte mici (6 luni – 2 ani). Se transmite pe cale orala, dar si prin intermediul obiectelor contaminate. Incubatia este de 5, pana la 15 zile.

Simptome

Se caracterizeaza prin temperaturi mari, pe o durata de cateva zile, urmate de aparitia unei eruptii caracteristice, moment in care febra dispare. Copilul este moale, apatic, ganglionii din zona cefei si cei de sub barbie cresc in volum, de unde si scaderea poftei de mancare. Amigdalele sunt congestionate (gat rosu), apar secretii nazale apoase, mancarimi la nivelul ochilor si ochi rosii.

Eruptia

Eruptia se manifesta sub forma unor pete mici de culoare roz, usor iesite in relief, localizate pe fata si gat, in partea superioara a toracelui, precum si pe membre. Caracteristic este faptul ca eruptia nu provoaca mancarimi, iar petele nu se transforma in vezicule cu lichid sau puroi.

Tratament

Evolutia este usoara, febra cedeaza dupa 3-5 zile, apare eruptia, iar boala nu necesita niciun tratament in afara celui simptomatic (antifebrile). In rest, repaus la pat, hidratare corespunzatoare si bai caldute.

 

ROSEOLA INFANTUM

ROSEOLA INFANTUM

My title page contents