Bolile copilariei

RUJEOLA (pojarul)

Este produsa de virusul rujeolic si, vestea buna este ca, odata ce ai facut aceasta boala, capeti imunitate pe viata. De cand se produce infectarea si pana apare eruptia trec intre 8 si 12 zile.

Simptome

Boala debuteaza cu febra mare, lipsa poftei de mancare si simptome care pot fi foarte usor confundate cu raceala – secretii nazale, stranuturi dese, dureri in gat, raguseala, tuse (seaca sau productiva). In urmatoarele doua zile, simptomele de infectie respiratorie se accentueaza, febra creste, limba este foarte incarcata, cu depozite albicioase si margini rosiatice. Acesta este un semn caracteristic pojarului – depozitele albicioase de pe gingii, de pe partea interioara a obrajilor si de pe limba reprezinta „semnul Koplik”.

Eruptia

Eruptia apare noaptea si se instaleaza progresiv, de sus in jos, mai intai in spatele urechilor, apoi pe fata (in prima zi), pe gat (urmatoarea zi), apoi in 3 zile se intinde pe tot corpul. Pe masura ce ajunge la picioare, primele aparute, cele de la nivelul fetei, incep sa dispara. Dupa dispartia eruptiei, pielea ramane patata – asa-zisa „piele de vagabond”.

Tratament

Tratamentul care se impune este tot simptomatic (scaderea febrei), este nevoie de repaus si izolare (7-10 zile).

 

Rujeola ( Pojarul)

Rujeola ( Pojarul)

My title page contents