Ierburi aromatice și condimente pentru copii. Ce să alegi?

Ierburi aromatice și condimente pentru copii. Ce să alegi?

Tu folosești ierburi aromatice și condimente pentru copii? Plantele aromatice aduc numeroase beneficii organismului nostru, au proprietăți relaxante sau digestive, dar și antiseptice, antioxidante și multe altele. Suntem obișnuiți să le introducem în dieta noastră de mai multe ori, dar cum să ne comportăm cu copiii noștri?

Majoritatea condimentelor și aromelor pot înlocui sarea din alimentele pentru copii începând cu vârsta de doi ani. Excepție fac cele mai picante, cum ar fi ardeiul iute și muștarul, pentru care trebuie să aștepți până când copilul are cel puțin patru ani. De asemenea, este recomandabil să-i oferi copilului cantități moderate de cuișoare, nucșoară (care se adaugă adesea la piureul de cartofi) și susan. În schimbul acestora, în piureurile de legume pot fi adăugate semințele de chimen și semințele de fenicul.

Din grupul de plante aromatice poți folosi puțin mai relaxat: rozmarin, oregano, cimbru, pătrunjel, busuioc. Aceste plante aromatice pot fi introduse (întotdeauna în cantități mici) în dieta copilului încă din primul an de viață.

Și nu uita: este de preferat ca ierburile aromate și condimentele să fie produse din agricultura ecologică.

Care este diferența între ierburile aromate și condimente?

Deși există o diferență substanțială între o plantă aromată și un condiment, totuși acestea două sunt ușor de confundat. Termenul „plantă” înseamnă frunza plantei aromate. De obicei se consumă proaspătă sau uscată.

Pe de altă parte, termenul „condiment” indică faptul că substanța provine din alte părți ale unei plante aromatice, de exemplu rădăcini, flori, semințe și așa mai departe. În acest caz, consumul are loc după uscarea acelei părți de plantă.

În acest caz, copiii pot să consume condimente și ierburi? Răspunsul este da, dar cu anumite precauții.

Ierburi aromatice și condimente pentru copii. Ce să alegi?

Pe lângă faptul că pot beneficia de toate proprietățile benefice ale plantelor aromatice, împrietenirea copiilor cu acest tip de mâncare ajută la dezvoltarea simțurilor. De fapt, este important ca ca cei mici să nu fie doar capabili să recunoască mirosuri și gusturi diferite, ci și să știe cum să le conecteze la mediu și la memorie.

O idee bună ar fi să le cultivi împreună cu copiii. Grădinăritul este o activitate foarte frumoasă de făcut împreună cu cei mici, iar plantele aromatice, de exemplu, sunt cele mai ușor de plantat și crescut. În acest fel, copiii vor începe să se familiarizeze cu diferitele plante și, probabil, că le vor accepta mai ușor la masă.

În plus, utilizarea ierburilor aromate și a condimentelor ajută la limitarea cantității de sare și de zaharuri din diferite feluri de mâncare, fără a elimina aroma. Totodată, acestea sunt o sursă de minerale și vitamine.

Când să introduci condimentele și ierburile aromatice în alimentația copiilor?

„Împrietenirea” copiilor cu condimentele trebuie să fie treptată. Este recomandabil, ca și în cazul altor alimente, să le incluzi în dietă pe rând. Astfel vei evita orice posibilitate de reacție alergică sau intoleranță. Potrivit multor nutriționiști, singura limită poate fi aroma. Poți începe să introduci condimentele în dieta copilului imediat după înțărcare. Ai putea începe poate cu cea mai dulce și mai delicată aromă, cum ar fi chimenul, vanilia sau nucșoara. Apoi poți să treci la arome mai puternice și mai decisive. Se recomandă evitarea utilizării condimentelor fierbinți, deoarece acestea ar putea da reacții deranjante și usturătoare.

Ai putea începe cu băuturi, cum ar fi ceaiul de fenicul, alternând cu apa. Doze mici de condimente sau ierburi dulci, cum ar fi vanilia sau busuiocul, pot fi adăugate în hrana pentru bebeluși sau în piure de fructe. Apoi ajungi treptat la sosul de carne și pește, de exemplu, aromatizând cu rozmarin proaspăt sau maghiran.

Ce condimente pentru copii să alegi?

Ai putea începe imediat după înțărcare cu ierburi aromate, cum ar fi busuiocul, pe care să-l folosești la prepararea sosului de roșii. Apoi poți continua cu pătrunjel (de preferat crud), rozmarin și frunze de dafin. După care treci la usturoi sau ceapă roz și introduci treptat toate celelalte pe rând. La un an, copilul ar putea deja să beneficieze toate ierburile aromatice și condimentele pe care părinții le folosesc, evitându-le pe cele picante.

Alegerea depinde și de gusturile și obiceiurile alimentare ale părinților. A lăsa copiii să le guste poate fi o modalitate de a-și lărgi orizonturile culinare.

My title page contents