Cu ce poți înlocui sarea? 12 alternative naturale pentru a înlocui sarea în bucătărie

Cu ce poți înlocui sarea? Sarea este unul dintre elementele indispensabile pentru corpul nostru, dar doza zilnică nu trebuie să depășească 4 grame.

Un aliment aparent de neînlocuit, sarea este principalul condiment alimentar, folosit în aproape fiecare preparat, dulce și mai ales sărat. Totuși, înlocuirea acestuia este posibilă fără a sacrifica gustul și aroma mâncărurilor noastre. Cantitatea recomandată pe zi este de 4-5 grame, dar fără să ne dăm seama consumăm mai mult. Acest gest poate avea urmări precum creșterea în greutate, retenția de apă și, în cele mai grave cazuri, probleme cardiovasculare sau hipertensiune.

Nu doar cantitatea trebuie luată în considerare, deoarece și calitatea sării afectează bunăstarea noastră. Sarea albă frecvent utilizat în diverse procese de gătit este supusă unui proces de rafinare care duce la pierderea multor minerale, în favoarea unui conținut de sodiu mai mare. Dar de ce să nu putem înlocui sarea, când avem la îndemână condimente, alge marine, ierburi și sosuri?

Cu ce poți înlocui sarea? Iată 12 alternative naturale:

1. Sare de mare integrală

Dacă într-adevăr nu poți reduce cantitatea de sare, cel puțin să alegi una de calitate, cu proprietăți benefice pentru sănătate. Spre deosebire de sarea comună, sarea de mare integrală nu suferă întregul proces de rafinare, păstrând în același timp multe minerale. Deci, pentru aceeași greutate, sarea de mare integrală conține mai puțin sodiu și este mai sănătoasă.

2. Condimente

Condimentele sunt aliații ideali pentru a reduce (sau chiar a elimina complet) sarea din multe rețete. În plus, sunt utile și pentru îmbunătățirea aromelor alimentelor mai puțin prietenoase la gust, precum broccoli și conopidă, astfel încât și copiii să le poată mânca. Totodată, condimentele sunt foarte bune pentru organism datorită proprietăților lor benefice. De exemplu, ghimbirul ajută digestia, iar chimenul este o sursă excelentă de fier.

Curry, chimen, coriandru și, bineînțeles, minunatul ardei iute: condimentele pot fi alternative excelente la sarea de mare, deoarece conțin deseori antioxidanți prețioși. Pe lângă aromă, condimentele dau și un miros inconfundabil felurilor de mâncare: sunt perfecte pentru aromarea cărnii albe și roșii sau a preparatelor pe bază de legume.

3. Suc de lămâie

Pentru a elimina sarea din salate, dar și pentru a le îmbunătăți aroma, cea mai bună soluție este sucul de lămâie. Poate fi stors direct peste frunzele de salată sau poate fi folosit pentru a face dressing-uri gustoase, combinându-l cu condimente și ierburi aromate.

4. Gomasio

Gomasio este un condiment fabricat în Japonia, compus din sare de mare și semințe de susan prăjite. La baza aromei acestui condiment stau semințele de susan care, fiind în mod natural foarte gustoase, sunt capabile să dea savoare felurilor de mâncare, ajutând la reducerea treptată a sării.

5. Sos de soia

Sosul de soia foarte gustos este renumit pentru proprietățile sale digestive care ajută metabolismul. Inevitabil, în meniurile din bucătăria asiatică, poate fi folosit și în mod creativ în preparatele locale ca înlocuitor al sării. Sosul de soia este în mod natural foarte savuros, deoarece conține 15% sare. Îl poți folosi în preparate crude sau gătite precum risotto și curry. Vei obține o aromă deosebită. Utilizarea acestuia pare să nu aibă contraindicații: cu excepția glutamatului care, pe termen lung, poate afecta digestia.

6. Ierburi aromatice

Pătrunjelul, salvia, busuiocul, rozmarinul, măghiranul și multe alte ierburi aromate, datorită aromelor și mirosului lor intens, sunt un aliat fundamental pentru cei care preferă să nu folosească sare, dar nu vor să renunțe la preparatele gustoase și parfumate. În special, dacă sunt echilibrate în mod corect, aceste arome fac prăjituri și sosuri cu adevărat delicioase. Fără a uita proprietățile lor benefice, precum bogăția vitaminelor și capacitatea de a stimula digestia.

7. Ardei – iată cu ce poți înlocui sarea!

Gustul său picant ar putea să dea aromă chiar și celor mai insipide alimente, fără a adăuga nici măcar un gram de sare. Se știe că adăugarea de ardei în preparate, servește pentru a facilita digestia lor. În plus, ardeiul are proprietăți antiseptice și antiinflamatoare. Combinat cu turmeric, ardeiului îi sunt îmbunătățite proprietățile antioxidante și anticancerigene

8. Oțet de mere

Poate nu te aștepți la asta, dar oțetul nu acoperă aroma alimentelor, ci o îmbunătățește. Mai ales în salate poți adăuga în mod liber oțet de mere, având în vedere calitățile sale de slăbire și purificare.

9. Fulgi de drojdie dietetică

Drojdia dietetică nu trebuie confundată cu drojdia pentru dospire. Drojdia nutrițională are o aromă naturală excelentă, potrivită în special pentru reducerea sării în primele feluri de mâncare. Se adaugă la sfârșitul gătitului, sub formă rasă sau în fulgi, ca în cazul parmezanului.

Excelente pentru condimentarea felurilor de mâncare pe bază de carne, fulgii nutritivi de drojdie sunt nu numai un potențiator de aromă, ci și o sursă excelentă de proteine, fier, fibre și vitamine B. Pentru proprietățile sale, drojdia nutritivă este utilizată pe scară largă în dietele vegetariene și vegane. Totuși, nu trebuie să se exagereze. Doza recomandată este de maximum 5 lingurițe pe zi.

10. Usturoiul și ceapa

Usturoiul și ceapa pot fi alternative excelente la sare: dau gust și aromă preparatelor tale. Proprietățile benefice ale acestor două ingrediente nu trebuie subestimate: usturoiul este excelent împotriva hipertensiunii, iar ceapa este bogată în vitamine și săruri minerale.

11.  Anșoa, măsline și capere

Pentru a fi gustoasă și echilibrată, hrana trebuie să fie rezultatul unui echilibru de gusturi. În multe rețete, aroma sării poate fi înlocuită cu cea a altor ingrediente care sunt „deja sărate”. Este cazul caperelor, măslinelor și hamsiei care, chiar și în cantități mici, pot adăuga aromă preparatelor. Adaugă aceste ingrediente în prepararea sosurilor, a felurilor de mâncare la cuptor sau a garniturilor de legume: vei obține gustul sărat, fără să adaugi niciun strop de sare.

12. Alge

Spirulina, Kombu, Nori, Spirulina: acestea sunt doar câteva dintre cele mai cunoscute alge alimentare pe care le poți folosi pentru a înlocui sarea de mare în diverse preparate. Proaspete, uscate sau sub formă de pulbere, algele nu dau doar o aromă excelentă a alimentelor, ci sunt și un adevărat medicament natural: sursă de săruri minerale, calciu, fier, proteine ​​și iod. Toate au o aromă foarte puternică, ceea ce le face perfecte pentru felurile principale de carne și pește, dar și pentru legume sotate.

 

 

My title page contents