Cafea verde: ce beneficii are și cum se prepară?

Cafea verde: ce beneficii are și cum se prepară? Ce este cafeaua verde, acest superaliment care seamănă mai mult cu ceaiul verde decât cu cafeaua obișnuită? Consumul acesteia ar putea fi un obicei bun, deoarece are mai multe proprietăți și nu are contraindicații speciale.

Înainte de toate, cafeaua verde, așa cum arată și numele acesteia se referă la boabe de cafea verzi, care nu au fost prăjite.

Ce este diferit la cafeaua verde față de cafeaua obișnuită?

În comparație cu cafeaua cu care suntem obișnuiți, multe lucruri se schimbă în cazul cafelei verzi. Atunci când cafeaua este pur și simplu uscată, conține o cantitate mare de acid clorogenic, un ingredient activ legat de cofeină. Când cafeaua este supusă prăjirii, aceasta eliberează acid clorogenic din cofeină. Rezultatul? Un nivel foarte ridicat de cofeină și un nivel mai scăzut de ingredient activ. În schimb, cafeaua verde conține foarte puțină cofeină.

Care sunt proprietățile cafelei verzi?

Așadar, beneficiile atribuite cafelei verzi sunt legate de acidul clorogenic, un polifenol găsit în legume. Studii recente arată că reduce absorbția zahărului în intestin, scade colesterolul liber, acizii grași și tensiunea arterială. În plus, are un efect antioxidant, comparabil cu cel al ceaiului verde. Conținând o concentrație scăzută de cafeină, cafeaua verde poate fi consumată de către cei care sunt mai sensibili la această substanță.

Sub ce formă găsești cafea verde pe piață?

Aceasta poate fi găsită sub formă de plicuri pentru a face infuzii, cum ar fi ceaiul; sub formă de boabe pentru a fi măcinate și preparate ca o cafea normală sau pentru a fi infuzate în apă clocotită; ca supliment în capsule cu extract uscat sau lichid. Nu există niciun ritual în prepararea acestei cafele, ca în cazul ceaiului verde sau al ceaiului matcha. Cafea verde găsești de cumpărat în magazinele de plante medicinale, dar și online.

Cum să recunoști o cafea verde de calitate?

Un bun indicator este prezența ingredientului activ titrat, adică faptul că acea cantitate exactă de acid clorogenic pe care o conține fiecare comprimat, de exemplu, este descrisă pe eticheta produsului. Dar nu este o regulă universală: acolo unde nu este specificat, poate că există cafele verzi foarte bune.

Conform studiilor recente, cantitatea de acid clorogenic care trebuie consumată zilnic pentru a avea beneficiile pe care le promite cafeaua verde este de 400 ml de ingredient activ; care trebuie luat timp de cel puțin 8 săptămâni. Din acest motiv, capsulele sunt mai bune, pentru a fi luate ca supliment; de obicei au cantitatea exactă scrisă pe etichetă.

3 moduri de a face cafea verde

1. Infuzie de cafea verde

Pentru a folosi boabele de cafea verde crudă, este necesar să le zdrobești într-un mojar și apoi să pui semințele zdrobite să se infuzeze în apă fierbinte la aproximativ 80 °C. Lasă-le să stea timp de cel puțin 10 minute, după care strecori și bei infuzia. Este recomandabil să bei infuzia de cafea verde în timpul dimineții, evitând orele de seară.

Dacă dorești o băutură mai aromată și mai concentrată, poți opta și pentru un decoct. Pentru asta, ai nevoie de 50 de grame de boabe de cafea verde și 500 ml de apă. Pui totul într-o cratiță și aduci la fierbere, lăsând să fiarbă la foc mic timp de 15-20 de minute. După acest timp, oprești focul și lași cafeaua să se odihnească timp de cel puțin o oră. Poate fi consumat timp de trei zile și poți alege dacă o filtrezi sau o bei simplă. Dacă nu îți place aroma prea puternică de cafea verde, poți adăuga o linguriță de miere.

2. Pudră de cafea verde

Pe lângă faptul că este prezentă în boabe, cafeaua verde poate fi cumpărată și sub formă de pulbere. În acest caz, poți dizolva 1 sau 2 lingurițe în apă fierbinte, ceai, o băutură vegetală, iaurt sau piureurile și băuturile preferate. De asemenea, în acest caz, se recomandă administrarea acesteia în cursul dimineții. Un alt mod de a face pudră de cafea verde este prin prepararea la rece. În acest caz, se adaugă 2 lingurițe de cafea pudră la 200 ml de apă (aproximativ un pahar) și se lasă să se odihnească peste noapte. În dimineața următoare, încălzești băutura, o lași să se infuzeze câteva minute, apoi filtrezi și p bei.

3. Pliculețe de cafea verde

Dacă vrei să prepari o cafea ușoară și rapid, poți cumpăra pliculețe care conțin cafea verde măcinată în magazinele sau farmaciile de plante medicinale. Acestea trebuie lăsate să se infuzeze în apă fierbinte, exact așa cum se face pentru prepararea ceaiului tradițional.

 

My title page contents