Călătoria cu avionul în timpul sarcinii nu este strict interzisă. Sarcina, nu este în sine vreo boală, vreo piedică pentru desfășurarea lucrurilor în mod normal, însă trebuie atenție și să se țină cont de câteva aspecte.
Planificați o vacanță în familie și doriți să rezervați avionul din timp? Doriți să vă vizitați rudele sau prietenii din străinătate înainte de a se naște copilul? Deși ești însărcinată, încă ai deplasări în interes de muncă care presupun călătoria cu avionul? Se poate întâmpla să aveți nenumărate motive pentru a zbura cu avionul în perioada sarcinii. Nu există nici o problemă: dacă sarcina este fiziologică și se desfășoară fără complicații, zburatul este posibil, în principiu.
Călătoria cu avionul în timpul sarcinii. Care este cel mai bun trimestru pentru a călători?
Înainte de orice călătorie lungă, mai ales cu avionul, este bine să luați legătura cu medicul care vă urmărește sarcina. Doar el este în măsură să anticipeze eventuale complicații. Specialiștii au descoperit că cel mai bun moment pentru a călători este al doilea trimestru de sarcină, atunci când nu mai există starea de greață, starea de spirit este stabilă, iar riscul de avort spontan sau naștere prematură sunt mai mici. Călătoriile în trimestrul al treilea sunt deseori interzise. Deoarece în plus față de nașterea prematură pot apărea și alte probleme de sănătate, cum ar fi hipertensiunea la nivelul sarcinii (tensiune arterială crescută) sau tromboza venoasă (formarea de cheaguri de sânge în vene). Dincolo de aceasta, călătoria este deseori incomodă, deoarece femeile gravide sunt deja limitate în mișcările lor.
Limitele impuse de companiile aeriene
Din cauza acestor posibile complicații, companiile aeriene pun restricții asupra zborurilor în funcție de stadiul sarcinii și stabilesc reguli care trebuie consemnate înainte de rezervarea călătoriei.
Călătoria cu avionul în luna a noua de sarcină: când este mai bine să eviți
Există multe motive pentru care medicii nu recomandă o călătorie lungă în timpul sarcinii și diferă de la caz la caz. Dacă v-ați confruntat cu probleme la sarcina anterioară (unde este cazul), probabilitatea să vă fie interzis să călătoriți cu avionul va fi mai mare. Dacă suferiți de sângerări sau dacă aveți sarcină cu mai mulți copii (de exemplu, cu gemeni sau tripleți), este mai bine să evitați călătoria pe calea aerului. Există risc mai mare chiar și atunci când femeia care așteaptă primul ei copil este de peste 35 de ani sau sub 15. Medicii adesea recomandă femeilor gravide să nu călătorească în locuri cu foarte mare altitudine sau în locurile în care ar putea fi expuse mușcăturii unor insecte periculoase. O cauză comună pentru amânarea călătoriei sunt și problemele de sănătate, cum ar fi: bolile de inimă, hipertensiune , anemie sau forme severe de astm.
Călătoria pe calea aerului este sigură, având în vedere prezența radiației, atât în timpul verificărilor de securitate, cât și în timpul zborului? Este o întrebare pe care și-o pun adesea viitoarele mămici. Deși nivelul radiațiilor în aer este oarecum mai ridicat decât la nivelul solului, specialiștii asigură că nu există motive să vă faceți griji dacă vă confruntați cu călătorii lungi din când în când. Chiar și comenzile cu detectori de metale nu prezintă pericole deosebite. Deoarece este vorba despre cantități foarte scăzute de radiații la care sunt expuși călătorii.
6 trucuri pentru o călătorie bună
Dacă sarcina se desfășoară fără probleme, zborul cu avionul este o variantă sigură pentru sănătatea viitoarei mame și pentru copil. Zborurile prea lungi nu sunt recomandate, pentru că totuși, fluxul de sânge în inimă este redus și există o stagnare a lichidului în membrele inferioare și posibilitatea formării trombozei venoase, risc care este deja mai mare în timpul sarcinii.
Prima regulă este de a face o mișcare în timpul călătoriei
Unele companii vă permit să vă rezervați locul online. Dacă aveți opțiunea aceasta, alegeți un loc lângă culoar. Astfel încât să existe posibilitatea ridicării mai des de pe scaun să faceți câțiva pași. Chiar și atunci când stați pe scaun, faceți ocazional exerciții simple. Întindeți și răsuciți picioarele, pentru a facilita circulația sângelui. Evitați, în schimb, să vă păstrați picioarele încrucișate.
Călătorește în îmbrăcăminte largă și confortabilă
Alege o rochie largă care nu va crea disconfort în zona taliei sau o pereche de pantaloni cu șnur reglabil și un tricou comod și dintr-un bumbac moale.
Încălțămintea sport este o alegere ideală
În timpul călătoriei cu avionul, din cauza imobilității, picioarele tind sa se umfle. Este indicată o pereche de încălțăminte decupată (sandale, papuci …) sau cu închidere reglabilă (cum ar fi cea cu scai sau cu șireturi), pentru a putea regla lărgimea de care aveți nevoie.
Vorbind de șosete
– sunt indicate cele cu compresie gradată. Sunt incomode, mai ales când este foarte cald, dar sunt de mare ajutor pentru a reduce acumularea de lichid în picioare și de a permite o bună circulație a sângelui. Pentru zborurile lungi, medicul vă poate recomanda un medicament anticoagulant.
Deși incomodă, centura de siguranță trebuie întotdeauna fixată
– pentru a evita rănirea în cazul unei turbulențe bruște. Poate fi lăsată mai lejeră, pentru a nu vă deranja pe timpul zborului.
Mult lichid în timpul zborului
Aerul este foarte uscat la bordul aeronavei, deci este recomandabil consumul unei cantități mari de apă, pentru a asigura cantitatea corectă de lichide.