Știi când începe bebelușul să înțeleagă ce îi spui? Aparent închiși în lumea lor, copiii încep să înțeleagă semnificația multor cuvinte folosite în familie cu mult înainte de 1 an. Trebuie să folosim această capacitate a lor pentru a facilita dezvoltarea limbajului lor.
Multe persoane cred că bebelușii încep să vorbească atunci când încep să înțeleagă sensul cuvintelor. Și, prin urmare, să activeze comunicarea cu lumea exterioară, repetând sunetele pe care le aud și care au un sens. Se pare că, în schimb, micuții noștri înțeleg sensul anumitor cuvinte deja înainte de primul an: la opt – nouă luni sau, în unele cazuri, la șase – șapte. Acest lucru a fost demonstrat de cercetările efectuate de experți de la Universitatea din Pennsylvania.
Când începe bebelușul să înțeleagă ce îi spui? Înțeleg cuvinte comune
Sondajul a fost realizat de psihologi de la Universitatea din Pennsylvania, sub îndrumarea Dr. Elika Bergelson și Dr. Daniel Swingley. Cercetătorii au observat comportamentele și obiceiurile a 33 de copii și părinții lor și apoi le-au supus unor observații ghidate. Într-unul dintre acestea, copilul, așezat pe picioarele mamei sau ale tatălui său, trebuia să observe un ecran pe care apăreau mai multe imagini. Imaginile afișate au fost cele utilizate în mod obișnuit în familie, iar cifrele folosite se refereau la alimente sau părți ale corpului. Sarcina părintelui a fost să verbalizeze doar unul dintre elementele imaginilor prezente simultan pe ecran.
Printr-un dispozitiv sofisticat de detectare, numit urmărirea ochilor, cercetătorii au reușit să înțeleagă pe ce obiecte reprezentate în imagini au fost fixați ochii copiilor. În acest fel, dr. Bergelson și dr. Swingley au constatat că focalizarea ochilor copiilor a fost asupra imaginii obiectului numit de părinte. Acest experiment demonstrează capacitatea copiilor de a conecta sunetul cuvântului la imagine. Și, prin urmare, s-a demonstrat că aceștia înțeleg deja ce li se spune înainte de cele nouă luni.
Când începe bebelușul să înțeleagă ce îi spui? Să-i încurajăm abilitățile
Știind care sunt abilitățile reale ale copiilor, este de mare ajutor să susținem dezvoltarea limbajului copiilor noștri. Din acest motiv, este adecvat să stimulezi abilitățile verbale de învățare ale copilului, vorbind pur și simplu cu el. La un moment dat s-a crezut că bebelușii de câteva luni trebuie să fie feriți de zgomot. Astfel încât să nu fie prea stimulați și, prin urmare, aceștia nu au devenit nervoși. O teorie doar pe jumătate adevărată. Un copil are nevoie de multă odihnă dar, totodată, trebuie să interacționeze cu mediul înconjurător. Și să primească stimulente mentale și senzoriale adecvate.
Îmbrățișarea părinților, care îi liniștește și îi ajută să-și definească în mod progresiv identitatea, este foarte indicată. Plimbarea în aer liber și contactul cu lumea exterioară sunt esențiale. Dar interacțiunea verbală este o prioritate față de orice altă stimulare. Vocea tatălui și a mamei îi oferă liniște, pentru că sunt voci foarte cunoscute. Vocile părinților care transmit sămânța înțelegerii și dezvoltarea limbajului, sunt cel mai bun lucru pentru copil, pentru dezvoltarea sa cognitivă.
Când începe bebelușul să înțeleagă ce îi spui? Să vorbim mult cu el
Psihologii au confirmat, prin urmare, importanța de a vorbi cu bebelușul foarte mult și foarte corect pentru dezvoltarea cognitivă a acestuia. Copilul poate fi stimulat în mod corespunzător să înțeleagă, printr-un joc simplu care îl va amuza foarte mult. Îi poți înșira pe covor multe obiecte pe care le cunoaște bine: un măr, un clopoțel, bavete sau suzetele lui … obiecte ușor de recunoscut și cu un sunet ușor de recunoscut. Iei în mână fiecare obiect și în același timp îl pronunți numele cu calm, lăsându-l pe cel mic să-l privească sau i-l dai în mâna să-l apuce, să-l simtă. Vei putea adăuga noi obiecte în fiecare zi, dar întotdeauna dintre cele pentru uzul zilnic al copilului.
Când începe bebelușul să înțeleagă ce îi spui? Să vorbim corect cu el
Nu doar să vorbim mult cu bebelușul, dar și corect. Atunci, cu siguranță copilul va obține un mare avantaj lingvistic. Prin urmare, folosim un limbaj corect: fraze scurte, clare și întotdeauna însoțite de exemple. Când suntem departe de casă cu copilul nostru, profităm de ceea ce vedem în jurul nostru și, ca reporter, înregistrăm situații. Întotdeauna descriem ceea ce facem: „aici suntem acasă”, … „acum să facem baie”, … „acum să punem asta la locul ei” … „uita-te la cutia ta muzicală!”.
Vorbind cu copiii, înseamnă să îi ajuți să învețe și nu este deloc adevărat că dacă aceștia sunt prea stimulați devin nervoși. S-ar putea să devină dacă s-a exagerat cu activități prea zgomotoase. Acelea cu un număr de decibeli neadecvat, cu siguranță nu vocea mamei și a tatălui. Un copil căruia părinții îi acordă atenție pur și simplu vorbind cu el, este un copil în centrul atenției mamei și a tatălui. Acest lucru, pe lângă faptul că îl transmite limbajul corect, îl reasigură că părinții lui au atenție numai pentru el.