Ce îi spui copilului când plânge și nu se oprește? Pentru părinți nu e deloc confortabil să-și audă copilul că plânge.
Gândește-te doar la cât de neliniștită te simți când micuțul tău plânge fără un motiv, evident. Știm că principala modalitate de comunicare a unui nou-născut este plânsul. Cu timpul decodăm fiecare tip de plâns, dar avem și așteptări pe măsură ce copilul crește. Acesta trebuie să învețe să-și gestioneze emoțiile și să nu plângă chiar din orice motiv.
De fapt, conform studiilor, creierul nostru face conexiuni instantanee cu un copil care plânge, făcându-ne mai atenți și gata de a sări în ajutor. Când auzim un bebeluș că plânge, ni se declanșează instinctul de luptă, ne crește ritmul cardiac și suntem îndemnați la acțiune, chiar dacă acel copil nu este al nostru.
Se pare că trebuie să reacționăm la un copil care plânge, dar cum?
Copilul care plânge nu este neapărat trist
Pentru mulți copii, plânsul nu este o reflectare a tristeții – este o modalitate de a procesa orice emoție. Aceștia pot plânge de furie, frustrare, frică, confuzie, anxietate sau chiar fericire. Problema este că nu pot explica întotdeauna ceea ce simt.
Spunând „Nu plânge!”, îți complici viața
S-ar putea ca atunci când încerci să oprești copilul din plâns, spunându-i „Nu mai plânge!”, acesta să creadă că înțelegi cum se simte. Prin urmare, drept răspuns, acesta poate să plângă mai tare și mai insistent. Spunându-i să „se oprească”, îi transmiți copilului tău că emoțiile lui nu sunt valide și sunt lipsite de importanță. Indiferent de cât de banal îți poate părea motivul pentru care plânge, este o ocazie pentru amândoi de a învăța cum să procesați emoția într-un mod mai pozitiv. Scopul părinților este să susțină dezvoltarea emoțională a copilului și o pot face doar atunci când îl tratează cu empatie și înțelegere.
Ce îi spui copilului când plânge? Cu o voce blândă, încearcă aceste alternative:
1. Suntem în aceeași echipă. Te voi ajuta”
Chiar dacă copilul tău spune că nu vrea ajutorul tău, el dorește totuși să simtă că îl vei sprijini atunci când va avea nevoie de tine.
2. „Văd că este greu pentru tine”
Această expresie simplă demonstrează că îl auzi și îl vezi.
3. „Am înțeles că ești trist/dezamăgit/speriat/neliniștit/fericit și asta este în regulă”
Spunându-i astfel, întărești ideea că sentimentul unei emoții este ceea ce ne face oameni.
4. „A fost într-adevăr trist/frustrant/dezamăgitor”
Recunoașterea evenimentului care a declanșat plânsul copilului îl ajută să vadă și ce a declanșat emoția lui și să-și dea seama ce să facă în continuare.
5. „Hai să facem o pauză”
Copilul va înțelege că uneori trebuie să te îndepărtezi pentru a te reface. Copilul poate fi pe drept obosit sau supra-stimulat și trebuie pur și simplu să stea un timp într-un loc liniștit, înainte de a reveni la activitatea sa.
6. „Te iubesc. Ești în siguranță”
Acest lucru îl va apropia mai mult pe copil de tine. Acesta ar putea avea nevoie de o îmbrățișare sau să te țină de mână, pentru a simți că într-adevăr ești acolo pentru a-l ajuta.
7. „Aud că plângi, dar nu știu de ce ai nevoie. Mă poți ajuta să înțeleg?”
Chiar dacă copilul nu poate verbaliza la început motivul pentru care plânge, acest lucru îi poate oferi șansa de a exersa.
8. „Hai să găsim împreună o soluție”
Părinții încearcă să-și ajute copiii să dezvolte abilități de rezolvare a problemelor. A găsi o soluție care va ajuta procesarea emoțiilor lor, îi învață cum să privească situația în mod obiectiv și să vină și ei cu soluții posibile.