Ce mănâncă un copil diabetic? În general, copiii diabetici pot avea aceeași dietă ca și copiii fără această boală, deși există câteva aspecte importante de luat în considerare.
Aceste diferențe nu privesc doar interzicerea dulciurilor, așa cum se credea în trecut, ci afectează și orele de masă, preferințele alimentare și cantitatea de alimente consumată.
Așadar, cum ar trebui să ne comportăm cu un copil diabetic? Cu ce îl putem hrăni?
Dieta unui copil diabetic trebuie să vizeze evitarea complicațiilor viitoare deoarece, la copiii cu diabet, lipsa de insulină continuă în timp această stare de hiperglicemie în sânge. De aceea, dieta unui copil diabetic trebuie să țină cont de impactul glicemic al alimentelor. Și trebuie să vizeze evitarea oricărui tip de vârf glicemic din sânge, favorizând pe cât posibil o glicemie constantă.
Ce mănâncă un copil diabetic? Sfaturi privind alimentația copilului diabetic
Înainte de toate trebuie avut în vedere că, un copil cu diabet trebuie să mănânce alimente care ajută la reglarea nivelului de zahăr din sange. De asemenea, unui copil cu diabet trebuie să i se asigure 5 sau 6 mese pe zi.
Nevoile nutriționale ale copiilor cu diabet zaharat sunt aceleași cu cele ale altor copii. De aceea, se recomandă o dietă sănătoasă, bogată în carbohidrați, moderată în proteine și relativ săracă în grăsimi. Este important să se urmeze ordinea corectă în distribuirea alimentelor, dar acestea și alte îndrumări vor fi furnizate de către nutriționistul care urmărește cazul copilului.
Un alt sfat de care să ții cont este etichetarea alimentelor, care te va ajuta să cunoști compoziția alimentelor. Atenție însă! În cazul alimentelor care conțin zahăr, trebuie întotdeauna evaluată cantitatea totală de carbohidrați din alimente și nu prezența sau absența zaharurilor. Expresii precum: fără zahăr sau cantități scăzute de zahăr… pot fi confuze. Deși mâncarea nu conține zahăr, poate conține și alți carbohidrați, cum ar fi amidonul dintr-o prăjitură.
Idei de meniu pentru copii diabetici
În privința preparatelor pentru copiii diabetici, află că există mai multe modalități de a pregăti un meniu complet într-un mod mai distractiv. Sunt meniuri ușoare, cu rețete la prepararea cărora te poate ajuta chiar copilașul tău. Aceste rețete vor împiedica ca nivelul de zahăr să crească, fiind mâncăruri cu conținut scăzut de carbohidrați.
În primul rând, înainte de a începe să mănânce, oferă-i copilului un suc natural de fructe cu o consistență bogată. Excepție face sucul de pepene verde și galben. În acest fel îi vei fixa obiceiul de a consuma fructoza înaintea felurilor principale. Apoi, îi poți oferi copilului o porție de Quinoa cu legume. Chiar dacă sunt copii care spun NU legumelor în general, îl poți convinge să mănânce preparând legumele sub formă de frigărui, pe grătar. Dacă alegi combinația potrivită de culori, farfuria cu mâncare va fi mult mai atractivă. De asemenea, tot ca să-i atragi atenția și să-l faci să mănânce, în vârful frigaruii poți pune o măslină, ca un dop. Pentru a găti quinoa, poți adăuga colorant alimentar, boia de ardei sau turmeric, pentru a avea o culoare mai atrăgătoare și prietenoasă.
Un alt fel de mancare ușor și recomandat în cazul copilului diabetic este mazărea sau fasolea verde cu șuncă și ou prăjit. Cine îi poate rezista? Prezența leguminoaselor în dieta copilului care suferă de diabet, oferă numeroase vitamine și săruri minerale. Le poți însoți și cu cartofi prăjiți, fierți sau piure. Apoi, nu uita să fac ca farfuria să fie foarte prietenoasă. Desenează un soare pe piure, sau o floare dintr-un fir de ulei sau sosul preferat al copilului. Acesta reprezintă un stimulent pentru copil, pentru a mânca ceea ce i-ai pregătit cu atâta drag și atenție.
Ce mănâncă un copil diabetic? Sugestii de rețete creative
Copiilor le este greu să mănânce pește și de aceea nici nu se dau în vânt după el. Mulți se plâng de prezența oaselor, iar peștele alb nu este de obicei foarte gustos. File de ton la grătar, chiftele de pește, crochete de somon sunt opțiuni pentru care nu există argumente împotriva.
Nu uita de omletele franțuzești! Sunt o opțiune foarte utilă pentru cine suferă de diabet. Asigură-te mai înainte că nu i-ai oferit copilului un ou la masa de prânz. Dacă vrei să faci ca omleta să fie mai distractivă, umple-o cu șuncă, brânză, roșii și apoi rulează omleta. Pe lângă faptul că va arăta foarte bine, va fi și foarte gustoasă. Pentru cei mai îndrăzneți, omletele pot fi umplute cu ratatouille, file marinat, pui sau curcan la grătar, cârnați, ciuperci și alte ingrediente sănătoase.
Pentru gustări și mic dejun pentru copiii diabetici, pe lângă laptele de vacă, vei găsi în comerț și alte variante alimentare. De exemplu, laptele de migdale este deosebit de bun pentru copiii cu diabet. Atât laptele de vacă, cât și cel de migdale pot fi excelent combinate cu fructe, cum ar fi smoothie-urile.