Tu știi care sunt cele 4 etape ale nașterii? Când ești însărcinată, îți dorești să știi cât mai multe, să te informezi în legătură cu acest subiect. Dar, de multe ori, lecturile legate de acest subiect, poveștile mamei și ale prietenilor, informațiile din jur, nu sunt niciodată suficiente și nu oferă viitoarei mame liniștea pe care o așteaptă.
Pregătirea pentru această nouă experiență nu este niciodată suficientă, De aceea, îți venim în ajutor cu câteva informații.
Iată care sunt cele 4 etape ale nașterii:
1. Faza inițială: perioada prodromală
În prima etapă a travaliului, perioada prodromală, corpul pregătește copilul să vină pe lume. În această fază apar contracțiile pregătitoare, care ajută organismul să experimenteze, să înțeleagă ceea ce urmează, și apoi să intre în travaliul propriu-zis.
În această fază lucrurile stau așa:
- Colul uterin trece dintr-o poziție posterioară într-o poziție anterioară
- Colul uterin se subțiază și se scurtează
- Colul uterin capătă o textură moale
- Colul uterin începe să se dilate
- Partea prezentată a bebelușului coboară și se angajează în pelvis
Cât durează această fază?
Faza prodromală poate dura săptămâni, zile sau pur și simplu ore pentru că, așa cum menționam mai sus, sunt atât de multe lucruri de făcut și de schimbat. De obicei, la ultima vizită la obstetrician sau ginecolog, poți găsi un col uterin moale față de săptămânile precedente. Cu toate acestea, acest lucru nu este obligatoriu să se întâmple. Este posibil să simți contracții inconfortabile în diferite momente ale zilei numite contracții Braxton Hicks. Sfatul medicilor este să nu mergi la spital până când acestea nu devin regulate și nu cresc în intensitate.
Ce poți face? Atât acasă, cât și în spital poti apela la masaje, apă caldă și lavandă ca remediu pentru a scădea percepția durerii din contracții.
Dop gelatinos
Pierderea dopului gelatinos poate să apară în faza latentă sau cu câteva zile înainte de apariția acesteia. Trebuie să știi că acest lucru nu este un semn periculos. Pur și simplu îți oferă un mic indiciu că ceva se schimbă în corpul tău. Colul uterin își schimbă consistența, devenind mai moale, mai scurt si mai deschis. În cele din urmă, colul uterin se deschide suficient pentru ca dopul gelatinos să poată fi eliminat. Poți rămâne acasă și să aștepți să înceapă travaliul.
Ruperea membranelor
Membranele se pot rupe în orice moment:
- înainte de începerea contracțiilor; de obicei, contracțiile încep în 70% după 24 de ore după pauză;
- în timpul travaliului;
- sau nu se rup deloc.
2. Dilatarea
Este începutul travaliului activ, când contracțiile acționează asupra colului uterin și începe dilatarea acestuia. Mai exact, travaliul începe atunci când contracțiile sunt regulate, dureroase și dilatația depășește 3 cm. Această fază durează în medie aproximativ zece ore.
Nu te panica! Urmează ceea îți transmite corpul: respiră, odihnește-te, mișcă-te, schimbă poziția, respiră…
3. Perioada de expulzare
Odată atinsă dilatarea completă (10 cm), există adesea o pauză de 20-30 de minute înainte de a simți o senzație de expulzare. Acesta este momentul să-ți aduni toată energia, să mânânci ceva (dacă simți nevoia) și să bei lichide. Respirația este foarte importantă în această fază, deoarece reprizele trebuie să fie scurte și rapide.
Găsește-ți cea mai confortabilă poziție. Ai încredere în moașa prezentă alături de tine și în partenerul tău.
Odată ce capul bebelușului este afară, va exista un mic moment de pauză, în care se reface energia. Copilul își va face ultima rotație așezându-se cu umerii și restul corpului în pozița corectă. Odată cu următoarea contracție, de obicei ies umerii și apoi întregul corp.
4. Detașarea
În această fază va avea loc eliminarea placentei. După aproximativ un sfert de oră de la nașterea bebelușului apar mici contracții uterine care determină dezlipirea și, deci, expulzarea placentei și a anexelor acesteia.
În această fază se pierde o cantitate mică de sânge (conform OMS nu depășește 500 ml) care este verificată de către medicul ginecolog sau moașă.
Rooming-in
După naștere, dacă tu și copilul tău sunteți bine, puteți sta linștiți în cameră aproximativ două ore, chiar și cu tatăl alături. Dacă dorești și poți să alăptezi, este important să atașezi copilul la sân, astfel încât să simtă mirosul și să înceapă să se hrănească. Acest contact piele la piele ajută la producerea de oxitocină care contribuie la reducerea cantității de sânge pierdută.
Dincolo de toate, ai încredere în corpul tău, pentru că acesta știe cum să facă tot ce este necesar pentru ca bebelușul să se nască. De asemenea, acesta produce lapte pentru a-l hrăni. Desigur că întotdeauna pot apărea probleme neprevăzute, dar totul este rezolvat pas cu pas și numai atunci când această problemă apare cu adevărat.