În sezonul rece nu trebuie să uităm să includem în alimentația noastră fructe și legume, chiar dacă pe unele le găsim mai greu. Nici nu trebuie să facem o fixație doar pe o legumă sau pe un fruct. Toate au rolul lor în organism. Iată cele mai importante alimente de consumat iarna…și nu sunt doar fructe și legume!
1. Citrice
Sunt deja foarte cunoscute pentru conținutul bogat de vitamina C. Conform studiilor, dozele mari de vitamina C reduc durata simptomelor de răceală. În plus, citricele conțin și folați (vitamina B9) care joacă un rol important în sinteza de serotonină, hormonul fericirii.
2. Ciuperci
Poate nu știai, dar ciupercile conțin beta-glucani, un tip de polizaharide solubile care stimuleză imunitatea, reduc nivelul colesterolului rău și reglează glicemia. Ciupercile sunt și foarte hrănitoare și se găsesc tot timpul anului.
3. Pește și fructe de mare
Deja știut că peștele are un rol important în alimentația omului. Atât peștele, cât și fructele de mare conțin seleniu care stimulează imunitatea. Totodată, conțin și vitamina D care ajută la creșterea secreției de serotonină.
4. Iaurt
Conform unui studiu german, iaurturile probiotice pot scurta durata unui episod de răceală cu aproape 2 zile. De la mic la mare, consumați iaurt! E sănătos și hrănitor!
5. Ceai verde
Studiile arată că extractele de ceai verde îmbunătățesc răspunsul imun al organismului, determinând secreția de interferon. Același efect îl poți obține consumând 6 cești de ceai verde pe zi. De ce este mai important ceaiul verde decât cel negru? Ceaiul verde conține mult mai multe catehine (Catechinele sunt substanțe de natura polifenolică cu proprietăți antioxidante, fiind de fapt niște metaboliți secundari ai plantelor).
6. Nuci și oleaginoase
Toate acestea conțin vitamina E și seleniu, cu rol în stimularea imunității naturale a organismului.
7. Cereale integrale
Grâul, secara, ovăzul și orezul ajută la menținerea sănătății aparatului digestiv și cardiovascular, reglează insulina și conțin vitamina B12, care ajută la îmbunătățirea stării dispoziționale.
8. Ouă
Ouăle intră în categoria peștelui și a fructelor de mare, prin conținutul de proteine și acizi grași omega 3, care nu doar că ajută la refacerea rezervelor nutriționale puse greu la încercare de frigul iernii, ci funcționează și pe post de stimulatori ai bunei dispoziții.
9. Mazăre și spanac
Nu doar mazărea și spanacul, ci legumele verzi, în general, conțin mult fier, care joacă un rol vital în prevenirea anemiei, una dintre cauzele lipsei de vlagă (chef) și energie, asociată de multe ori cu dispoziția de iarnă.
10. Ciocolată
Tabletele obișnuite de ciocolată sunt bune și ne dau o stare de bine, dar zahărul conținut de acestea ne crește glicemia. Este de preferat efectul energizant și optimizant al ciocolatei negre, care în plus conține antioxidanți cu efect de protecție a organismului.