Poți să faci chec cu mac sau mai poți adăuga mac în prăjituri, cozonac, pâine și alte produse de panificație, dar și în salate. Când folosești mac în deserturi, semințele trebuie măcinate și înmuiate timp de 1-2 ore în apă fiartă sau lapte fiert. Pentru a folosi macul în salate, rumenește ușor semințele pentru a le intensifica savoarea și aroma.
Semințele de mac au proprietăți antioxidante, contribuie la prevenirea bolilor și te ajută să îți menții frumusețea pielii și a podoabei capilare. Stimulează creșterea părului: înmoi semințele de mac în lapte proaspăt de cocos și să le combini cu pastă de ceapă. Apoi aplici compoziția pe scalp și o lași să acționeze aproximativ 1 oră. Clătești bine și folosești un șampon cu acțiune blândă.
Chec cu mac. Un dulce blând pentru zilele geroase
Preparare: 30 minute
Coacere: 30-40 minute
Ai nevoie pentru chec cu mac de:
200 g unt
200 g zahăr
100 g făină
200 g semințe de mac măcinate
5 ouă
1 linguriță esență de vanilie
Coaja rasă de la jumătate de lămâie
1 lingură praf de scorțișoară
1 lingură rom
Zahăr pudră
Pregătești chec cu mac așa:
1. Bați untul cu zahărul până obții o cremă spumoasă, adaugi esența de vanilie, praful de scorțișoară, coaja de lămâie rasă și romul. Adaugi gălbenușurile, unul câte unul și treptat făina care a fost amestecată în prealabil cu macul măcinat. La sfârșit, adaugi albușurile bătute spumă.
2. Iei o formă de chec, o ungi cu unt și o tapetezi cu făină. Torni compoziția în tavă. Dai la cuptor și coci checul la temperatură potrivită (circa 180 de grade), timp de 30-40 de minute. Când e gata copt, nu-l scoți din tavă până nu e complet răcit. Presari checul cu mac cu zahăr pudră și îl poți servi. Merge alături de o cană de lapte sau ceai fierbinte!