Coaja de ou este o sursă naturală de calciu pentru organism. Poate știi deja acest lucru. De altfel, ouăle sunt un aliment prețios, bogat în proteine și alți nutrienți. Așadar, absolut totul e prețios la ou. De aceea, nici coaja nu trebuie aruncată. Aceasta este compusă aproximativ 90% din calciu, un element foarte important pentru oasele noastre.
Conține doze mari de keratină, o proteină foarte importantă pentru sănătatea pielii și a unghiilor. Este, de asemenea, un remediu natural foarte util, previne osteoporoza, stimulează măduva osoasă, reglează nivelul colesterolului și tensiunea arterială, întărește oasele și multe altele! Înainte de a o arunca, să descoperim numeroasele modalități de reutilizare a cojii de ouă.
Ce conține coaja de ou?
- Coaja oului este alcătuită din carbonat de calciu. Este o sare anorganică capabilă să neutralizeze acizii gastrici. De fapt, carbonatul de calciu este adesea folosit ca antiacid și administrat celor care suferă de arsuri la stomac sau de alte probleme gastrice.
- În plus, este un supliment excelent pentru cei care suferă de hipocalcemie, deficit de calciu. O coajă de dimensiuni medii conține aproximativ 750-800 mg de calciu și reprezintă aproximativ 10% din greutatea ouălor.
- Coaja de ou este poroasă, astfel încât să permită pătrunderea oxigenului și evacuarea dioxidului de carbon și a umidității.
- De asemenea, conține, într-o măsură mai mică, zinc, fosfor, mangan, fier și crom.
Cum se prepară pudra din coajă de ou?
Pentru a pregăti o pudră din coajă de ou, în primul rând trebuie să folosești ouă proaspete. Cojile se lasă să fiarbă în multă apă, timp de 10 minute. Numai în acest fel vor fi eliminate posibilele bacterii posibile și vei reduce riscul de a contracta infecții, cum ar fi salmoneloza. Membrana internă trebuie apoi eliminată.
Cojile astfel sterilizate trebuie zdrobite până obții o pulbere foarte fină. Poți măcina cojile uscate de ou în râșnița de cafea sau într-un tocător de legume. Pudra poate fi depozitată într-un recipient etanș și pusă departe de lumină și surse de umiditate.
Această pulbere este recomandată femeilor ca supliment, mai ales atunci când intră la menopauză și apar probleme de osteoporoză.
Cum să consumi coaja de ou?
Pulberea de ou poate fi introdusă într-un fel de mâncare, cum ar fi supe, sosuri, creme, pentru a nu simți aroma sau textura acesteia Cu toate că, trebuie amintit că, este insipidă și inodoră.
Este recomandabil ca pudra din coajă de ouă să fie dizolvată în suc de lămâie, dacă senzația de „nisip” este prea deranjantă.
Consumul de coajă de ou: beneficii
Beneficiile suplimentării dietei cu coajă de ou sunt diferite. Depinde de cantități și de tipul problemelor de sănătate. Jumătate de coajă de ou poate furniza suficient calciu pentru a satisface necesarul zilnic al unui adult, care este de 100 mg pe zi. Astfel, sunt reduse riscurile de osteoporoză. De asemenea, tratează gastrita și se detoxifică.
Remedii naturale cu coajă de ou
Medicina naturală recomandă consumul între 1,5 și 3 grame pe zi de coajă de ou măcinată.
1. Reduce osteoporoza
Studiile clinice au confirmat că pulberea din coajă de ou reduce durerea și are efecte pozitive asupra oaselor și cartilajului.
În special, la femeile aflate în postmenopauză, cu osteoporoză senilă, s-a dovedit a fi adecvată pentru prevenirea și tratamentul osteoporozei.
2. Vindecă gastrita
Pulberea din coajă de ou este un remediu excelent pentru cei care suferă de gastrită, deoarece este o sursă de carbonat de calciu.
Amestecă ¼ dintr-o linguriță de coajă de ouă cu 2 linguri de suc de lămâie și adaugă 100 ml de lapte fierbinte.
Consumă acest preparat de două ori pe zi pe stomacul gol – dimineața și înainte de culcare. Va ajuta la rezolvarea problemelor de aciditate cauzate de gastrită.
3. Detoxifică organismului
Pentru detoxifierea organismului poți bea 2 pahare pe zi cu apă în care ai pus făina din 5 coji de ouă, timp de 7 zile.
Contraindicații ale consumului de coajă de ou
Trebuie avut grijă ca pudra să fie foarte fină, pentru a nu irita sistemul digestiv și gâtul. În plus, trebuie acordată o mare atenție dezinfectării cojilor înainte de a le măcina, deoarece acestea pot transporta bacterii, chiar și periculoase, cum ar fi salmonella.
De asemenea, înainte de a consuma pudra din coajă de ou, este recomandabil să te adresezi întotdeauna medicului tău, mai ales dacă suferi de anumite boli.
Iată 6 remedii naturale:
1. Băutură pentru detoxifierea organismului
Vitaminele și mineralele conținute în coaja de ou sunt suplimente excelente pentru a promova procesele de detoxifiere ale organismului.
Ingrediente:
5 coji de ou
3 litri de apă
Pregătești așa:
- Speli bine cojile de ouă, le macini și le pui apoi într-un recipient cu 3 litri de apă;
- Pui recipientul în frigider timp de 1 săptămână;
- După acest timp, bei două pahare pe zi din această băutură.
2. Tratament pentru probleme gastrice
Cojile de ouă pot fi un ingredient deosebit de bun pentru tratarea problemelor de stomac. Acestea au proprietăți care reglează pH-ul stomacului, astfel că poți folosi acest tratament în caz de disconfort, cum ar fi aciditatea, gastrita și durerile abdominale.
Ingrediente:
1 coajă de ou
¼ lingură de cafea (1,2 g)
1 lingură de zeamă de lămâie (10 ml)
½ pahar de lapte (100 ml)
Pregătești așa:
- Macini coaja de ou și o amesteci cu cafeaua și zeama de lămâie;
- Încălzești laptele și, când este suficient de fierbinte, adaugi celelalte ingrediente;
- Se bea câte o cană de două ori pe zi, de preferat după mese.
3. Coaja de ou: Sirop pentru întărirea sistemului imunitar
Combinația de coajă de ouă, lămâie și miere formează un sirop natural împotriva simptomelor de febră și răceală. Având în vedere conținutul său ridicat de nutrienți, coaja de ou întărește sistemul imunitar și crește prezența anticorpilor.
Ingrediente:
8 coji de ouă
Zeama de la 5 lămâi
2 pahare de miere (670 g)
1 litru de apă
Pregătești așa:
- Speli și macini cojile de ouă, până se transformă în pulbere;
- Apoi storci 5 lămâi și adaugi zeama peste cojile de ou măcinate;
- Lași să se înmoaie la frigider și apoi adaugi apa și mierea;
- Amesteci bine și lași preparatul să se odihnească timp de 7 zile;
- După acest timp, iei o lingură din acest preparat, de trei ori pe zi.
4. Remediu vindecător pentru răni
Folie transparentă care căptușește interiorul cojii de ou conține substanțe nutritive care facilitează vindecarea rănilor superficiale ale pielii.
Funcționează atât individual, dar îi putem îmbunătăți efectele adăugând puțin ulei de măsline.
Ingrediente:
1 coajă de ou
1 linguriță de ulei de măsline (5 g)
Pregătești așa:
- Toarnă puțin ulei de măsline peste coaja de ou și apoi aplică direct pe zona afectată;
- Asigură-te că folia alimentară intră în contact cu pielea;
- Repetă procedura de două ori pe zi.
5. Coaja de ou: Tonic pentru pielea sensibilă
Efectul antiinflamator și calmant al cojii de ou poate fi de mare ajutor în tratamentul pielii iritate sau sensibile.
Ingrediente:
1 coajă de ou
¼ pahar de oțet de mere (62 ml)
½ pahar de apă (125 ml)
Pregătești așa:
- Macini coaja de ou și apoi o adaugi în amestecul de oțet de mere și apă;
- O lași să stea peste noapte și, a doua zi, cu ajutorul unei dischete de bumbac, o aplici pe piele;
- Repeți procedura, dacă este necesar.
6. Tratament exfoliant
Coaja de ou are capacitatea de a îndepărta celulele moarte ale pielii.
Ingrediente:
1 coajă de ou
1 albuș de ou
Pregătești așa:
- Toci coaja de ou în blender și apoi adaugi pulberea peste un albuș de ou;
- Aplici preparatul pe toată fața, lași să se usuce și apoi îl îndepărtezi cu masaje circulare ușoare;
- Folosește acest tratament de maximum două ori pe săptămână.