Colesterol bun și rău: ce trebuie să știi și ce alimente să mănânci?

Colesterol bun și rău: ce trebuie să știi și ce alimente să mănânci? Când vorbim despre colesterol, o facem adesea într-un sens negativ (corect și prudent), gândindu-ne la bolile legate de colesterolul ridicat din sânge. Acestea includ, de exemplu, accident vascular cerebral și atac de cord. Când nivelul colesterolului este prea mare, de fapt, acest lucru riscă să blocheze arterele provocând insuficiență cardiacă și circulatorie.

Cu toate acestea, studiile au descoperit unele funcții utile și importante ale colesterolului. De exemplu, știai că organismul nostru îl folosește pentru constituirea membranelor celulare, pentru activitatea celulelor în sine, precum și pentru producerea de bilă sau sinteza hormonilor steroizi precum testosteronul?

Specialiștii susțin că dieta potrivită pentru un colesterol optim este cea care îți permite să scazi nivelul colesterolului rău (LDL) și, în același timp, să crești valorile colesterolului bun (HDL). Acest lucru nu înseamnă neapărat să rămâi la o dietă strictă și săracă în calorii. Ci pur și simplu să alegi alimentele potrivite care te ajută să rămâi sănătos. Și pentru a face acest lucru, este bine să știi în primul rând care sunt alimentele bogate și care sunt sărace în colesterol (de ambele tipuri).

Colesterol ridicat: Iată 7 reguli pentru dietă!

În primul rând, trebuie să știi un lucru important: colesterolul este conținut în alimentele de origine animală, în timp ce este absent în alimentele vegetale. Din acest motiv, persoanele care suferă de colesterol ridicat ar trebui să prefere legumele și alimentele integrale cărnii și, printre acestea, să înlocuiască carnea de porc, vițel și miel cu pui și pește.

Alege bucata potrivită de carne

Grăsimile din pielea cărnii sau chiar măruntaiele (cum ar fi ficatul sau creierul, de exemplu) sunt considerate deosebit de dăunătoare, deoarece cresc nivelul colesterolului rău. Cele mai slabe cărnuri sunt mușchiul și mușchiulețul, pieptul și coastele. Evident, tipul de gătit face și el diferența. Carnea fiartă sau la grătar nu crește colesterolul LDL la fel de mult ca o carne prăjită.

Redu grăsimile animale

… Cum ar fi untul și produsele lactate. Dacă nu te poți descurca fără un pahar de lapte dimineața, este mai bine să-l consumi degresat sau semi-degresat decât integral.

Încarcă-te cu fibre

Cum? Consumând multe alimente integrale, dar și fructe (mai ales proaspete, de sezon, dar și uscate) și leguminoase.

Evită alimentele pregătite sau prăjite în cantități industriale

Exemple: cartofi prăjiți, gustări, dar și biscuiți.

Alege ouăle cu atenție

Pentru a menține nivelul de colesterol scăzut, este mai bine să cumperi ouă mici. În plus, atunci când este posibil, încearcă să folosești doar albușuri de ou, deoarece colesterolul se găsește în gălbenuș. Albușurile, în schimb, sunt o sursă excelentă de proteine.

Grăsimile nesaturate ajută la reducerea nivelului de colesterol

Pentru gătit, este mai bine să folosești ulei de măsline în loc de ulei de semințe. Uleiul de orez în special este recomandat celor care tind să sufere de colesterol ridicat. De evitat untul.

Este recomandat și important ca părinții să le ofere copiilor o educație nutrițională bazată pe aceste șapte reguli anti-colesterol pentru a evita apariția problemelor și complicațiilor la vârsta adultă.

Combaterea colesterolului cu un stil de viață sănătos

După cum am văzut, colesterolul ridicat depinde de alimentație. Dar asta nu este tot. Este bine să practici activitate fizică și exerciții fizice ori de câte ori este posibil. Viața sedentară și munca favorizează acumularea de colesterol. Fumatul și alcoolul trebuie, de asemenea, evitate. În cele din urmă, trebuie menționat că riscul de colesterol ridicat poate fi legat de anumite boli, cum ar fi diabetul și hipertensiunea arterială.

Remedii naturale împotriva colesterolului

Pe lângă o viață sănătoasă, este recomandată administrarea de unele suplimente specifice pe bază de ierburi sau substanțe naturale pentru a contracara colesterolul. Printre cele mai utilizate suplimente se numără orezul roșu, berberina și policozanolii.

Orezul cu drojdie roșie

Este obținut din fermentarea orezului pe care se dezvoltă o drojdie cunoscută sub numele de monascus purpureus, care în timpul creșterii depune substanțe pe orez care îi conferă culoarea roșiatică. În timpul procesului de fermentare a monascusului, se formează substanțe numite monacoline, care au proprietăți de scădere a colesterolului.

Berberina

Este un alcaloid care este extras pur din afine, un arbust decorativ din grădini.

Partea folosită pentru extracția berberinei este scoarța rădăcinii, care conferă extractului o culoare galbenă, printre altele. Acțiunea sa are loc în ficat, deoarece acolo este metabolizat colesterolul din sânge.

Policozanolii

Sunt substanțe naturale extrase din trestia de zahăr, foarte active în lupta împotriva colesterolului. Aceasta, deoarece par a fi capabile să scadă sinteza colesterolului în timp ce cresc numărul de receptori pentru lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL).

My title page contents