Creșa, o alegere bună sau nu pentru copilul tău? De ce?

Creșa, o alegere bună sau nu pentru copilul tău?

Pentru copil, intrarea într-un grup, mai ales cel al unei creșe, devine prima separare reală de mamă. Prin urmare, este un eveniment foarte important din viața sa și este esențial să facem totul bine.

 

Creșă? Da!

… dar numai dacă părinții sunt convinși de alegerea lor și sunt capabili să transmită siguranța lor copilului.

Concediul maternal este de doi ani, timp în care poți să-ți cunoști copilul destul de bine, să-l obișnuiești cu lumea din jur și să-l pregătești pentru o nouă etapă. În țara noastră, copiii merg la creșă în jurul vârstei de 1 an în cadrul formelor de stat și mult mai devreme în sistemul privat. La stat există sau exista varianta de a putea lăsa copilul întreaga săptămână, ceea ce nu e tocmai o alegere confortabilă. Ideal ar fi ca mama să petreacă cât mai mult tip cu copilașul ei. Acest lucru se întâmplă tot mai rar. Fie din motive economice, fie pentru că e singura întreținătoare a familiei, fie pentru că e vorba de carieră, dar și multe alte motive. O variantă ar fi alegerea unei bone, care e destul de greu de găsit, în plus presupune și costuri ridicate. Ar mai fi bunicii. Aceștia din urmă uneori nu sunt la îndemână, fie pentru că locuiesc departe, fie pentru că poate nu mai sunt în viață sau poate încă lucrează.

Dar te-ai întrebat dacă e totuși cea mai bună soluție? Dacă acel copil, îngrădit într-un spațiu străin, lipsit de afecțiunea mamei, în plină dezvoltare… e fericit?

.

2 ani: Merg la serviciu. Să îl duc sau nu la creșă?

Specialiștii consideră că un copil mai mic de 3 ani, care este dus într-un spațiu instituționalizat – cum ar fi o creșă – și mai ales dacă este lăsat acolo întreaga zi, acesta va avea parte de o copilărie sărăcită psihic și emoțional. Cu cât copilul e mai mic și cu cât petrece mai mult timp, zilnic, departe de părinți (în cazul de față, la creșă), cu atât mai puțin bogată va fi experiența propriei copilării.

În plus, tu ca părinte vei descoperi pe măsură ce crește, anumite deficiențe. Nu va fi foarte stabil emoțional; intimitatea, încrederea și capacitatea de a duce o viață relaxată, toate acestea vor avea de suferit. Micuțul care de la o vârstă fragedă a fost lăsat mult timp în grija altor persoane, va avea dificultăți în a-și construi o lume interioara liniștită.

 

La creșă sau nu? Ce simte mama? Își ascultă instinctul?

Studiile făcute de-a lungul timpului le-au vizat și pe mame, nu doar pe copilașii acestora. Oare ce simt, ce gândesc mamele, când vine vorba de creșă? Răspunsul aproape că poate fi intuit. Toate aceste mame care-și duc, care sunt nevoite să-și ducă copiii la creșă nu se simt confortabil, ci suferă chiar de depresie în aceea perioadă. Pentru că indiferent de argumentele raționale, fiecare mamă știe că nu aceasta este alegerea cea mai sănătoasă și confortabilă pentru copilașul ei. Și pentru că acest moment este unul extrem de dificil în viața ei, depinde foarte mult de tăria pe care ea o are și dacă poate trece sau nu singură peste acest moment dificil. Conform studiilor, mare parte din mame apelează la psiholog. Ele au nevoie de ajutor pentru a depăși momentul sau pentru a primi sfaturi despre cum pot acționa mai bine.

Una din trei mame afirmă că ar fi preferat să rămână acasă în continuare, alături de cel mic, în loc să revină la serviciu.

Copil mai mic de 1 an: să îl duc la creșă… sau nu?

Efectele asupra copiilor înscriși la creșă înainte ca ei sa împlinească 1 an nu sunt tocmai pozitive. Ne asigură psihologii care au studiat separat efectele acestor copii. Aceștia au descoperit aproape în toate cazurile 4 efecte negative importante.

1. Copilul își evită mama

E ca o pedeapsă pe care i-o arată. Nu vrea la mama. Nu găsește în ea, așa cum ar fi normal, o sursă de liniște și de siguranță. Devine furios pe mama lui și nu îi caută prezența atunci când are nevoie sa fie alinat. Găsește o altă persoană cu care să o înlocuiască sau…și mai rău, se izolează.

2. Copilul se izolează, nu vrea să se adapteze

Devine tăcut, rezervat, retras în carapacea lui, se împotrivește. Nu vrea compania adulților, dar nici pe cea a copiilor de vârsta lui nu o agrează. Se interiorizează tot mai mult.

3. Copilul adoptă un comportament agresiv:

E mai la îndemână ca un copil să manifeste agresiune atunci când ceva nu îl mulțumește. Tot așa și distanța sa față de mamă o demonstrează prin agresivitate, prin furie, pentru că el nu știe să se comporte pașnic în astfel de situații. De multe ori nu știm noi adulții, darmite un pui de om care abia învață ce e viața.

4. Copilul devine indisciplinat

Devine rebel, nu ascultă de părinți, nici de personalul creșei. Se împotrivește, iar comunicarea cu el devine tot mai dificilă.

Creșă: efecte negative asupra copilului meu?

Tu ca mamă nu vezi neapărat ceva rău în a duce copilul la creșă. Ba dimpotrivă, te gândești că e supravegheat și îngrijit de niște persoane cu pregătire. Sau poate unele sunt și ele mame la rândul lor și înțeleg nevoile copilului tău. Acasă copilul știa că mama e numai a lui, chiar dacă poate avea și frați, care erau în mod clar mai mari. De aceea, el era în mijlocul atenției, iubirea o primea în doze mari. La creșă nu e doar el, sunt mai mulți, iar cadrele de acolo mai puține. Fiecare își câștigă dreptul la iubire și atenție. Se dă startul primei competiții din viața lui. Și el ce să facă…sau cum să facă? E doar un pui mic de om. El nu mai are figura mamei în față 24 de ore din 24 sau aproape. El vede multe figuri de mame, de bunici și tătici. El devine confuz și străin și rece. Acasă, mama poate deveni la un moment dat una dintre aceste figuri și nicidecum asociată cu cea care cândva ocupa un loc important pentru el. Pentru el, educatoarea poate fi mama lui, deoarece o vede mult mai mult și mai des decât pe mamă.

Emoțiile dispar, iar copiii care merg la creșă devin duri, distanți, reci. Pentru că așa învață ei să se apere de schimbări, de un mediu lipsit de siguranță, de stabilitate și de afecțiune.

În unele creșe nu există personal suficient. Astfel că cei mici primesc atenție și îngrijire cu porția și cu rândul.Sunt și cazuri în care copiii de la creșe sunt bătuți sau neglijați. Apoi e vorba despre faptul că se poate îmbolnăvi foarte des, mai ales că schimbă mediul cu care a fost obișnuit.

Alimentația nu e întotdeauna pe placul părinților.

E vârsta la care cei mici învață prin imitare, astfel că, de foarte multe ori s-ar putea să vă surprindă comportamentul negativ copilului, chiar dacă acasă primește o educație bună.

La creșă sau nu: dar specialiștii ce spun?

Specialiștii nu recomandă să-ți duci copilul la creșă în primul an de viață.

Se pot face diverse combinații în programul părinților, astfel încât întotdeauna unul să fie de serviciu, alături de copilaș. Când unul, când celalalt. dacă lucrează în schimburi, unul poate fi de dimineață, altul în schimbul 2. În schimb, nu este nicio problemă dacă într-o seară părinții cheamă bunica sau o bonă, pentru a ieși și ei în oraș, la restaurant sau la un film. 2-3 ore nu sunt o tragedie, mai ales că seara, de multe ori ei adorm devreme.

 

My title page contents