Cum pregătești copilul pentru o operație. Ce-i spui și cum procedezi

Cum pregătești copilul pentru o operație. Ce-i spui și cum procedezi

Cum pregătești copilul pentru o operație sau ce să-i spui? Pregătirea unui copil pentru o intervenție chirurgicală este un moment foarte emoționant. Ba chiar unul dintre cele mai importante și mai dificile lucruri cu care un părinte se confruntă în viața lui. Totuși, pregătirea în acest caz este cu adevărat importantă. Pentru că o intervenție chirurgicală fără explicații adecvate și pregătire corectă poate traumatiza un copil.

 

Pregătirea copilului pentru o intervenție chirurgicală

Nu este dificil să pregătești copilul pentru un astfel de moment din viața lui. Dar este important de știut că mulți copii vor adopta atitudinea părinților vizavi de intervenția chirurgicală. Dacă părintele este speriat sau isteric, copilul va fi și el, cel mai probabil, speriat sau isteric.

De asemenea, este important ca limbajul corpului să se potrivească cu cuvintele pe care i le spuneți. Dacă un părinte spune: „Totul merge bine”, dar corpul transmite: „Sunt înspăimântat/ă”, copilul va fi foarte speriat. Bineînțeles, sprijinirea copilului și încercarea de a rezolva problema pot fi mai ușor de spus decât de făcut. De fapt, majoritatea părinților sunt cuprinși de frică și teamă în momentul în care copilul lor urmează să sufere o intervenție chirurgicală. Dacă sunt bine informați cu privire la această problemă, se vor simți în siguranță și i-o vor transmite și copilului.

Copilul trebuie să știe ce urmează să i se întâmple

Cel mai rău lucru pe care părintele îl poate face înainte de operație este să nu pregătească deloc copilul. Copiii puși direct în fața faptului pot suferi un șoc și pot reacționa plângând, țipând și încercând să muște. Ba chiar pot lovi cu picioarele sau cu mâinile, personalul și membrii familiei. Acești copii rămân în plus, cu teama de spitale, intervenții chirurgicale, medici, asistenți medicali și asistență medicală, în general, pentru tot restul vieții.

Pregătire, nu traumatizare

S-a demonstrat că, dacă au fost traumatizați după o intervenție chirurgicală, copiii regresează în săptămânile și lunile de după operație. Copiii care nu mai folosesc scutecul pot începe să ude din nou patul. Sau pot cere un biberon cu lapte și așa mai departe. În aceste cazuri, răbdarea este esențială și tot ce trebuie făcut este să-i oferiți copilului toată afecțiunea și sprijinul de care are nevoie.

Metode de pregătire

O metodă care vă ajută să pregătiți un copil pentru o intervenție chirurgicală este să folosiți cărți de colorat, cu ilustrații care redau povestea unei operații. Prin pagini de colorat și cărți oferite de mai multe spitale sau asociații non-profit, vă puteți ajuta copiii să înțeleagă o intervenție chirurgicală într-un mod plăcut, fără teamă.
Chirurgia poate fi dificil de înțeles pentru adulți, iar pentru copii totul poate fi confuz și chiar înspăimântător. Cărțile de suport pot ajuta și îi pot încuraja pe copiii mai mari să scrie despre ei înșiși, să-și exprime emoțiile și îndoielile, astfel încât părinții să poată înțelege și să răspundă întrebărilor copiilor lor.

 

My title page contents