Cum să alegi o carte bună? 5 sfaturi practice de care să ții cont! Ești o persoană pasionată de cărți și ai vrea să afli cum poți alege cartea potrivită pentru tine? În realitate, de fapt, nu există o singură cale, o singură modalitate de a alege o carte. Fiecare cititor are propriile metode de alegere a unei cărți și este crucial să ne amintim că principalul factor de alegere va fi în continuare gustul personal.
Lectura este una dintre cele mai populare activități pentru timpul liber. Cufundarea în citirea unei cărți interesante înseamnă, printre altele, să transformi acest moment într-o mare oportunitate de dezvoltare personală.
Alegerea cărții potrivite este esențială pentru a ne bucura pe deplin de acest moment; foarte des avem tendința de a citi cărți definite ca fiind „clasice” sau bestsellere, chiar dacă nu ne interesează cu adevărat. Rezultatul? Ne pierdem motivația și riscăm să amânăm momentul lecturii, până când este eliminat cu totul din agenda noastră.
Cum să alegi o carte bună? Descoperă câteva sfaturi care te pot ajuta în alegerea cărților bune!
1. Ascultă recomandările prietenilor!
Un prieten adevărat are întotdeauna sfaturi și recomandări bune, nu-i așa? Sau cel puțin, ai întotdeauna încredere în sfatul său. Deci, de ce să nu-l întrebi pe acel prieten pe care l-ai văzut întotdeauna cu o carte în mână?
Întreabă-l ce a citit până acum, care este cartea sa preferată, indicația autorilor; pe scurt, cere-i să-ți sugereze o carte bună.
2. Consultă-ți biblioteca!
O modalitate de a alege o carte bună pentru următoarea lectură este să-ți verifici propria colecție de cărți de lectură. Ce ai citit ultima dată? Care au fost genurile ultimelor lecturi?
Unii cititori preferă să aprofundeze o anumită temă sau gen și să exploreze diferiți autori.
De exemplu: ultima carte pe care ai citit-o poate că a fost un thriller polițist, care ți-a plăcut mult. Acum, poate că vei căuta o lectură de suspans scrisă de un alt autor. Șansele să faci o alegere bună sunt mai mari, pentru că știi deja că subiectul este pe gustul tău.
Acest sfat poate funcționa însă și într-un alt mod. Dacă ai un autor preferat, evident că ai și un gen literar preferat.
Dar, de ce să nu descoperi și alți autori de același stil? Singura „problemă” ar putea fi că s-ar putea să ajungi blocat într-o buclă de lectură monotematică. Însă, dacă îți place să diversifici, îți place să fii surprins, poți alege să încerci un gen total diferit de cel pe care l-ai citit. De exemplu, ieși din suspansul cărților cu temă polițistă și încearcă o carte bună de poezie.
3. Citește „exteriorul” cărții!
Să ne întoarcem la judecata unei cărți după copertă. Este inevitabil, nu există nicio cale: luăm o carte la întâmplare de pe raft, ne uităm la copertă, o întoarcem pentru a vedea coperta din spate, uneori chiar o evaluăm de-a întregul.
Dacă nu ne satisface ceea ce vedem, este puțin probabil să alegem această carte ca următoarea noastră lectură. O greșeală foarte gravă, spun specialiștii!
„Nu judeca o carte după copertă.” Această zicală populară poate fi o sugestie excelentă pentru alegerea unei cărți bune de citit.
Citind coperta pentru a afla cine este autorul, descoperim că editorul ne poate oferi deja câteva sfaturi cu privire la subiectul cărții. Pe coperta din spate putem găsi critici ale lucrării, câteva note despre autor sau orice informații relevante pentru alegerea unei cărți bune de citit.
Dar ai grijă, poți face o lectură foarte critică a copertei din spate. În multe cazuri, textul a fost comandat de editor, așa că să presupunem că există o anumită părtinire în acel text.
Și nu ezita să alegi o carte după copertă, literalmente. Mai devreme sau mai târziu, fiecare cititor o va experimenta. Ceea ce nu înseamnă că nu vom găsi cărți bune de citit, judecând doar după copertă.
4. Aruncă o privire
Un alt sfat pentru a găsi o carte bună de citit este să răsfoiești câteva dintre primele pagini. Deci, atunci când vânzătorul te întreabă dacă intenționezi să iei cartea, răspunde-i calm că doar arunci o privire. O citire rapidă pentru a afla despre ce este vorba în carte îți poate stimula interesul sau te poate descuraja.
Înainte ca vânzătorul să insiste să iei cartea, aruncă o privire la primele câteva pagini ale poveștii, astfel încât să poți să simți care este situl sau cum scrie autorului, cum arată narațiunea și să arunci o privire asupra a ceea ce urmează. Și astfel, poți spune deja dacă ai în mână o carte bună sau nu.
5. Alege de pe internet
Și încă ceva: poți alege o carte urmând toate sfaturile amintite mai sus, fără a părăsi casa. La urma urmei, astăzi găsim tot ce avem nevoie chiar acolo, pe Google. Desigur, poți obține recomandări excelente de cărți bune de citit navigând pe internet. Trebuie doar să știi unde și cum să filtrezi informațiile.
Așa cum găsim cu ușurință conținut cu numeroase sugestii, găsim și multe opinii negative. Ei bine, în acest sens, iată câteva sfaturi pentru o căutare bună:
- caută întotdeauna informații pe site-uri și bloguri specializate;
- YouTube are multe canale, cu mai puțină faimă, dar cu sfaturi super valoroase;
- citește criticii (nu considera opinia lor ca un adevăr absolut, ci ca o sugestie);
- vizitează site-urile web ale editorilor;
- urmărește rețelele sociale ale autorilor, criticilor, editorilor și ale altor persoane care au legătură cu literatura;
- citește recenzii de cărți pe site-uri web;
- citește recenziile altor cititori.
Unele site-uri oferă o previzualizare a cărții pentru a lua un prim puls al lecturii ce urmează.