Cum să calmezi o minte hiperactivă?

Cum să calmezi o minte hiperactivă? Uneori simți că nu mai deții controlul asupra minții tale? Ba chiar creierul tău continuă să-ți trimită imagini și gânduri, chiar și dintre cele nedorite. Dacă uneori descoperi că ai gânduri aleatorii care te deranjează, te îngrijorează sau îți tulbură somnul, atunci sfaturile care urmează sunt pentru tine.

Poate că ai văzut un film și ai plâns, sau te-ai înroșit în situații inconfortabile, ai avut anxietate în anumite momente de stres: nu-ți face griji, poate faci parte doar din categoria oamenilor hipersensibili! Și nu, nu ți se întâmplă doar ție! În realitate, persoanele foarte sensibile nu sunt deloc rare: conform celor mai recente cercetări, acestea reprezintă aproximativ 20% din populație. A fi hipersensibil nu înseamnă a fi fragil sau slab, așa cum explică mulți psihologi, ci a experimenta răspunsuri fizice și mentale acute la stimuli, atât externi, cât și interni.

De unde provine această hipersensibilitate?

Originea tuturor, după cum confirmă cele mai recente cercetări, este o trăsătură genetică de personalitate legată de sistemul nervos. În hipersensibilitate, de fapt, creierul procesează informațiile mai amănunțit decât altele, reflectă mai mult. Munca cognitivă a creierelor hipersensibile este intensă și continuă și, prin urmare, și epuizantă. Au o activare mai mare a neuronilor oglindă, cei care ne permit să înțelegem și să interpretăm comportamentele celorlalți. Totodată și o activitate mai mare a insulei, o zonă a creierului care procesează gânduri, percepții, sentimente.

Creierul hipersensibililor este ca un fel de radar

Acesta detectează toți stimulii în același timp, provocând o stare de hiperactivare (pe care experții o numesc supraexcitare). Rezultatul este că se consumă multă energie, ceea ce duce apoi la stres și stare de spirit proastă.

Dacă stresul este scăzut, pe de altă parte, o fază de sub-excitare poate prelua controlul, cu nerăbdare și plictiseală. Prin imagistica prin rezonanță magnetică funcțională, o examinare instrumentală care permite identificarea zonelor creierului care sunt activate în anumite situații, s-a observat că la persoanele hipersensibile amigdala, o structură ovoidală din centrul creierului și considerată „unitatea de control a emoțiilor”, înregistrează o funcționare superioară. Acesta este motivul pentru care reacțiile emoționale sunt deosebit de intense.

Totuși, nu există nimic pentru care să-ți faci griji

Hipersensibilitatea nu este o patologie, dar cu siguranță luând măsuri de precauție poți trăi mai bine pentru a te proteja de uzura mentală.

O soluție este mindfulness, o practică care ne permite să fim conștienți de stările noastre mentale, și care ajută oamenii să atingă un grad mai mare de autocunoaștere. O echipă de psihiatri de la Massachusetts General Hospital a efectuat un studiu care arată cum meditația poate afecta pozitiv creierul. Studiul, publicat în Psychiatry Research, a arătat cum practicarea unui program de meditație de 8 săptămâni poate schimba regiunile creierului legate de conștiința de sine, empatie și stres.

Prin practica meditației mindfulness, care joacă un rol activ în schimbarea creierului, ne putem îmbunătăți bunăstarea și calitatea vieții. Învățăm să stabilim limite fără a fi absorbiți de nevoile celorlalți. Ne reglăm empatia, dar mai ales ascultăm și dăm spațiu nevoilor noastre.

Iată 5 pași care îți vor arăta cum să calmezi o minte hiperactivă:

1. Relaxează-te

Acesta este primul pas și mai ales fundamental pe calea care te va conduce să obții controlul asupra minții tale. Ai nevoie să stai în liniște și să te concentrezi pe ascultarea unui sunet al naturii. Dacă mintea îți arată imagini, permite-i să facă acest lucru. Observă-le până când se vor dizolva. Fă un efort să nu le lași să te deranjeze. Cu cât gradul de supărare este mai mare, cu atât mintea ta va trimite mai multe imagini. Dacă un zgomot natural nu funcționează și mintea ta sună prea tare, încearcă să te concentrezi pe un zgomot tunător. Dă volumul muzicii mai tare, concentrează-te pe zgomotul unui camion, copleșindu-ți mintea.

2. Repetă-ți că ești ceea ce gândești

Pentru că, într-adevăr ești ceea ce gândești. Mintea ta este puternică, dar amintește-ți că poți prelua controlul asupra ei. Repetă exercițiul  zilnic și ori de câte ori mintea îți va trimite o serie de gânduri și imagini. În timp, mintea ta va începe să ezite și apoi să slăbească, dar este important să crezi că ești maestrul.

3. Nu oferi minții tale prea multe oportunități să te chinuie

Distrage-ți atenția prin citire, scris sau desen. Dacă aceste activități nu se dovedesc eficiente, distrage-ți atenția cu ajutorul oamenilor. Nimic nu te poate vindeca mai mult decât un prieten bun cu care poți vorbi ore întregi. Dă-i un telefon sau vizitează-l. Un prieten bun îți poate distrage suficient atenția, iar timpul pe care îl petreceți împreună îți va oferi puterea de care ai nevoie pentru a prelua controlul asupra minții tale.

4. Roagă-te, indiferent de entitatea superioară în care crezi

Când problemele cauzate de minte par prea mari, cere ajutor. Vei putea primi o stare de confort în cele mai grele momente. Amintește-ți, totuși, că, deși poți găsi o ușurare temporară prin rugăciune, scopul tău ar trebui să fie să-ți poți controla mintea.

5. Amintește-ți că în trecut obișnuiai să-ți controlezi mintea

Ce s-a întâmplat acum? Pur și simplu ai uitat cum să o faci. De asemenea, amintește-ți că nu ești singur(ă)!

Ce poți face? Iată câteva recomandări:

Lucrurile se vor îmbunătăți treptat. Ai răbdare! Nu te aștepta ca lucrurile să se îmbunătățească complet într-o singură zi. După câteva săptămâni, vei simți momente în care mintea ta nu te mai chinuie. Aceste momente se vor extinde în timp, pentru a acoperi zile întregi. Pe măsură ce lunile trec, vei deveni în sfârșit liber. Tu deții controlul.

My title page contents