Cum să citești mai mult? Sfaturi utile

Cum să citești mai mult? Sfaturi utile. Sunt atât de multe de citit și atât de puțin timp pentru a le face! Cu toate angajamentele zilnice pe cap mulți consideră că este dificil să găsească timp pentru a citi. Cu toate acestea, este nevoie doar de câteva lucruri pentru a citi mai mult: găsește un loc liniștit și izolat, setează-ți un „timp de citire”, oprește telefonul mobil și concentrează-te.

Mai întâi de toate…

Cum să citești mai mult? Găsește-ți motivația!

Găsește ceva de citit care te pasionează

Cel mai bun mod de a citi mai mult este să găsești ceva care te atrage, iar pentru a face asta, trebuie să te lași fascinat de idei.

Explorează

Citește coperta din spate. Parcurge primele câteva rânduri și, dacă ceva îți stârnește interesul, cercetează mai mult. Dacă subiectul este interesant și te atrage, probabil că vei fi nerăbdător să dai pagină după pagină. Cititul este un obicei înălțător, dar și distractiv și de-a dreptul fascinant.

Decide ce fel de informații dorești să reții

Dacă citești, este pentru că vrei să-ți umpli mintea cu idei și informații. De aceea, întreabă-te pe ce ai vrea să-ți concentrezi gândirea. Ia în considerare cărțile istorice, politice, științifice sau economice. Poți citi pe larg și poți varia subiectele sau poți alege să te adâncești într-unul singur.

Citirea clasicilor ar putea fi o alegere excelentă: orice autor de la Shakespeare la Hemingway și alții. Cărțile etichetate ca fiind „clasice” descriu frumos condiția umană. S-ar putea să te regăsești pe tine și situația ta într-o astfel de lectură.

Citiți știrile actuale: abonează-te la ziarul local sau citește-l pe internet. Există articole de actualitate scurte și, prin urmare, rapid de citit și aprofundate, care îți pot oferi subiecte excelente de conversație. Fii mereu la curent cu cele mai recente întâmplări.

Poți citi romane „de gen”: fantezie, science fiction, romane de dragoste etc. Astfel de cărți pot fi, de asemenea, o modalitate excelentă de a-ți lăsa imaginația să zburde cu mistere interesante sau pur și simplu să scapi de realitatea vieții de zi cu zi. Citește orice îți stârnește imaginația și te face să-ți dorești să afli mai multe.

Te poți înscrie într-un cerc de lectură

Chiar dacă participarea este voluntară, îți poate oferi structura de care ai nevoie pentru a dezvolta obiceiul de a citi. De asemenea, vei avea posibilitatea de a discuta o carte cu un grup de prieteni, ceea ce-ți va permite să te implici mai mult în ea.

Ia în considerare aderarea la un club de lectură online. Este o modalitate gratuită, fără obligații, de a-ți împărtăși gândurile despre ceea ce ai citit. Va trebui să citești un anumit număr de cărți pentru a ține pasul cu grupul.

Programează-ți timp pentru a citi

Tot ce trebuie să faci este să citești. Inventează mecanisme care încorporează obiceiul de a citi în rutina ta zilnică.

Citește în autobuz, în tren sau metrou, în drum spre serviciu. Citește înainte de a merge la culcare. Citește 10 minute când ai pauze.

Citește un anumit număr de pagini în fiecare zi, de exemplu 10-20 de pagini în fiecare dimineață. Ia cartea imediat ce te-ai trezit sau răsfoiește-o în timp ce îți savurezi cafeaua. Fă din citit activitatea cu care îți începi ziua, înainte să te invadeze sarcinile.

Citește înainte de a dormi. Probabil că nu vei avea chef să procesezi informații serioase sau complexe înainte de culcare, dar îți poți relaxa întotdeauna mintea cu povești mai ușoare. Este o modalitate excelentă de a-ți crea obiceiul.

Încearcă să citești de fiecare dată timp de cel puțin o jumătate de oră.

Fă din citit o acțiune obișnuită. Cu cât citești mai mult, cu atât va fi mai ușor

Angajează-te să citești în fiecare zi timp de o săptămână, chiar dacă este vorba doar de 20 de minute pe zi. Apoi extinde perioada cu o lună și crește treptat numărul de pagini de citit de fiecare dată.

Începe prin a citi ceva ce știi că poți termina. Cu timpul vei prinde gust pentru texte mai provocatoare.

Ia în considerare cărțile electronice

Poți citi cărți electronice pe un dispozitiv special sau poți descărca textele direct pe smartphone sau computer.

Cărțile electronice sunt foarte convenabile, dacă nu dorești să ai greutate de transportat. Poți citi în toate momentele libere și reiei textul exact de unde ai rămas.

Ia în considerare utilizarea unei aplicații de citire rapidă

Acestea sunt aplicații care accelerează procesul de citire prin blocarea subvocalizării (actul de a spune ceea ce citești cu voce tare în cap) și lansarea cuvintelor în mintea ta în succesiune rapidă.

Creierul uman citește în medie 200 de cuvinte pe minut. Aplicațiile de citire rapidă îți permit să ajustezi achiziția de cuvinte pe minut pe un glisor, de la foarte lent (mai puțin de 100 de cuvinte pe minut) la foarte rapid (până la 1000 de cuvinte pe minut).

Reține! Cu cât trebuie să procesezi mai repede informațiile, cu atât mai puțin vei putea să le memorezi. Acesta este unul dintre motivele pentru care avem propria noastră viteză naturală de citire. Aplicațiile de citire rapidă sunt excelente dacă trebuie să preiei rapid o mulțime de informații, dar este posibil să nu te ajute să înțelegi textul.

My title page contents